Debatt

Lyns bitre stadiondrøm

Vålerenga har fått stadiontomt på billigsalg. De fikk en gunstig kommunal avtale 84 år etter at Lyn fikk noe lignende.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

16. mai var det fotballens høytidsdag med stort sett utsolgte arenaer Norge rundt. Toppkampen gikk på Ullevaal der serieleder Stabæk møtte bronseplasserte Lyn. Der ble det halvfullt. Og dette er arenaen som Lyn både fikk ideen til og tok initiativet til at ble bygd. Og der de selv spilte åpningskampen mot Ørgryte (!) i 1926.

Lyns ledere var framtidsrettede unge menn som inngikk avtaler med A/S Akersbanene om å overta tomtearealer og med Aker kommune om finansielle løsninger om infrastruktur. Ullevål-sletta lå der ledig for den som hadde ideer. Og Lyn prosjekterte både eget stadion og egne treningsbaner i 1924. Betalingsviljen var stor i Lyn-miljøet og med betydelig kommunal drahjelp ble Ullevaal stadion reist. Lyn eide 74 prosent av anlegget, kommunen 24 og lokale klubber resten. I dag eier Lyn ingenting.

Lyn har vært en administrativ sportslig tragedie, og hva Lyn kunne vært kan nå leses i det krateret som ligger mellom t-banen og stadion der Lyns gamle treningsbane lå. Der kommer det nå hotell og konferansehotell og hele arenaen er overtatt av Norges Fotballforbund, institusjonen som også nettopp Lyn tok initiativ til ble stiftet for over 100 år siden.

Dagens ferske Lyn-ledere må undre seg over posisjonen som er skuslet vekk. Derfor bør ikke ramaskriket bli altfor høyt over at det historisk sett ikke fullt så framtidsrettede Vålerenga endelig har fått inn en langsiktig tankegang rundt lokal forankring. Det er kreativ planlegging fra Vålerenga som satte i gang prosessen på Valle, og betingelsen har hele tiden vært at det er breddeklubben som får den finansielle gaven en tomt til en krone vitterlig er. Men prosjektet handler om mye mer enn en hjemmebane til et topplag.

Lyn passer ikke lenger på Ullevaal stadion. Laget er for lite og arenaen for stor. Et samarbeid med Skeid om Voldsløkka burde være mulig. For har vi ikke nok fotballarenaer med tomme seter i Oslo nå?

Reidar Sollie

Sportssjef i Dagsavisen.