Av NTB og Martin Næss Kristiansen
Biskopens nye klimatiltak omtales i Dagen.
– Det har vært altfor ensidig oppmerksomhet rundt å redusere bispedømmenes utslipp knyttet til bil og fly. I Norge er vi avhengige av dette for å kunne utøve kirkens oppdrag rundt om i landet. Samtidig har det vært for lite snakk om å redusere kjøttinntaket, sier Sommerfeldt til avisa.
- Må gå foran
Han viser til at dette er en enkel måte å være miljøvennlig på.
– Og så er det i tillegg sunt.
Biskopen sier at det har vært få eller ingen reaksjoner fra ansatte på de nye reglene, som snart trer i kraft.
– Vi er ikke helt i mål ennå. Men dette er noe vi vil få til raskest mulig, sier Sommerfeldt.
Han mener menneskeskapte klimaendringer er blant de aller viktigste sakene kirken må engasjere seg i.
– Det er helt sentralt. Vi som kristne må gå foran, sier biskopen.
Bondelaget: - Unyansert
- Bønder i Borg bispedømme reagerer på kjøttutspillet fra biskopen, som setter en viktig næring i bispedømmet i et uheldig og unyansert lys, sier leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag i en pressemelding.
Landbruket i Østfold og Akershus står for mer enn 40 prosent av kornproduksjonen i Norge. Men to tredeler av kornet må foredles som fôr til dyr for å kunne bli menneskeføde. Det samme gjelder gressproduksjonen i hele landet – uten foredling gjennom dyr, intet grunnlag for landbruksdrift, argumenterer Bondelaget. Og i Distrikts-Norge er gressproduksjon stort sett eneste mulige produksjon.
Videre i pressemeldingen skriver Bondelaget:
"Presset på verdens matressurser tiltar fordi verdens befolkning øker og klimaet er i endring. Norge har derfor et selvstendig ansvar for å produsere mat. Videre er nær 25 prosent av all sysselsetting i Akershus og Østfold knyttet til jordbruk og landbasert næringsmiddelindustri, som med dette er den viktigste landbaserte verdikjeden i bispedømmet".
- Det oppfattes derfor som et svært unyansert utspill. Bønder i Borg bispedømme forventer at også de geistlige evner å formidle helheten i en viktig næringsgren i eget bispedømme, sier leder i Akershus Bondelag, Sigurd Enger.
Redusert norsk kjøttproduksjon vil trolig også bli erstattet av importert kjøtt – som er produsert mindre klimasmart enn norsk kjøtt, påpeker han.
Forbrenning av fossilt karbon i industri, petroleumsvirksomhet og transport står for over 70 prosent av alle klimautslipp i Norge. Landbruket står for vel åtte prosent.
- Når biskopen vil vri fokus bort fra forbruket av fossilt karbon og heller fokusere på det kretsløpskarbon som følger plante- og kjøttproduksjon, retter han baker for smed. Gress- og annen planteproduksjon binder CO2, som igjen avgis til atmosfæren etter at planter og kjøtt er konsumert. Men dette er naturens evige biologiske karbonkretsløp – slik det har vært siden skaperverkets opprinnelse, avslutter Enger og Uvaag, som håper at biskopen endrer mening om menyen.