Du nyter sommeren i leid bil og aner fred og ingen fare. Forhåpentligvis ender det også godt, men kolliderer du, kan det bli dyrere for deg enn om du hadde kjørt egen bil. ILLUSTRASJONSFOTO: THINKSTOCK.COM

Unngå leiebilfellene i ferien

RISIKO: Du lister deg oppover kronglete småveier på Kanariøyene i åpen bil. En annen nordmann farer bortover franske motorveier på vei til vinsmaking. Dere kjører leiebil og har derfor en økonomisk risiko nordmenn flest ikke er klar over.

Den økonomiske risikoen ved å leie bil i utlandet er særlig stor hvis du kolliderer. Erstatningsoppgjøret tilhører en annen verden enn om du hadde kjørt egen, norskregistrert bil. I det siste tilfellet vil den norske bilansvarsloven gjelde for eventuelle skadde personer i din bil dersom de er norske statsborgere eller er hjemmehørende i Norge.

Kjører du derimot utenlandsk leiebil, er det utenlandske regler som gjelder. Det fastslår Petter Berg, fagsjef for motor i Storebrand Forsikring.

- Det kan gi deg mye dårligere erstatning og større ansvar hvis ulykken skulle være ute, sammenlignet med norske regler. Det gjelder også for erstatningen hvis fører eller passasjerer blir skadet, sier Berg.

 

Førerulykkesforsikring

Den norske trafikkerstatningen ved varig uførhet dekker tapt ervervsevne, behandlingsutgifter, omsorgs- og pleieutgifter, varig mén og nødvendige kostnader for å kunne opprettholde et mest mulig normalt liv. Erstatningen kommer gjerne opp i flere millioner kroner, ifølge Berg.

I en del andre land dekker forsikringen ifølge Storebrand ikke skade på føreren, og beløpsgrensene for skade på andre personer er ofte lave.

- Sørg for at leiebilen har fører­ulykkesforsikring, sier Berg.

Han påpeker at reiseforsikringen du eventuelt har fra et norsk forsikringsselskap er begrenset i sum og gir ikke bra nok kompensasjon ved for eksempel varig uførhet.

- Hva med de mange tilleggsforsikringer du gjerne får tilbud om hos leiebilfirmaene?

- Noen av dem kan være smart å kjøpe, men det avhenger av hva som inngår i basisforsikringen og tilleggsforsikringen, sier Berg.

- Har du tid, bør du sjekke dette før du betaler ekstra. Dersom basisavtalen har høye egenandeler og dårlige persondekninger, taler det for å betale litt ekstra for en tilleggsforsikring, dersom denne har vesentlig bedre dekninger.

 

Leie i Norge

Du kan ifølge AVIS-sjef Ole Grønvold leie (norskregistrert) bil i Norge for bruk i europeiske land, men da må du ha skriftlig samtykke fra utleiefirmaet.

Norsk ansvars- og kasko­forsikring som du tegner gjennom utleiefirmaet, vil da ifølge Grønvold normalt gjelde i de fleste vesteuropeiske land. Det betyr at norske regler gjelder for eventuelle skadde personer i din bil dersom de bor i Norge. Derimot er det skadestedets lovgivning som gjelder ved skade på tredjeperson eller tingskade.

 

Grønt kort

Berg i Storebrand anbefaler at de som skal kjøre bil i utlandet tar med seg Grønt kort selv om det i mange land ikke er påbudt.

- De fleste trafikkskadesituasjoner løser seg lettere når du kan framvise Grønt kort, sier han.

I noen land er det obligatorisk med Grønt kort. Hvilke land det er, kan du se på nettadressen: http://www.tff.no/no/hoved/forside/gront-kort/.

Du får tilsendt Grønt kort kostnadsfritt hvis du ber forsikringsselskapet ditt om det før du drar.

 

Smartinger

En annen felle ved leie av bil står utleieselskapene selv for. Det er en del lurendreiere som leier ut bil i utlandet.

Lederen av Forbruker Europa, Ragnar Wiik, forteller at det er tre forhold som går igjen når folk klager på utleieselskaper:

* Selskapene kan spekulere i ekstra gebyrer og smarte avtaler om drivstoff, for eksempel at du skal levere bilen med tom tank. Da får du ikke igjen pengene hvis du fyller opp tanken.

* Angivelige skader på bilen som du kreves for.

* Generell dårlig kundebehandling, for eksempel at man ikke får tilbake depositum.

- Du kan gardere deg brukbart ved å lese kontrakten, sier Wiik.

 

Pristillegg for nordmenn

Nordmenn må betale mer for leiebil i utlandet enn det personer fra andre land betaler. Det viser en undersøkelse økonomibladet Dine Penger publiserte i juli i fjor. Hovedforklaringen er den samme som for så mange andre varer og tjenester: Betalingsvilligheten er større blant nordmenn.

Forskjellen gjelder bare når du bestiller leiebil på forhånd. Møter du opp på stedet, for eksempel leiebilkontoret på en flyplass du har ankommet til, er prisene for nordmenn de samme som for andre ­nasjonaliteter, ifølge Dine Penger.

 

Leiebil og pakkereise

Bestiller du leiebil av charterselskapet samtidig med resten av reisen, er leiebilen omfattet av pakkereiselovens regler. Det er en ekstra trygghet, ifølge direktør Rolf Forsdahl i Virke Utland. Det endrer imidlertid ikke det faktum at utenlandske ­forsikringsregler gjelder for bil leiet i utlandet.