Nyheter

Slik reiser barna trygt

Våren og sommeren er tiden for bilturer. Fortsatt omkommer barn i bil fordi de ikke er riktig sikret. Sitter barnet ditt riktig i bilen?

Bilde 1 av 4

Frem til barnet er minst fire år bør det sitte i bakovervendt bilstol. Og om barnet skal sitte på passasjersiden foran, må kollisjonsputen være deaktivert. Rådene kommer fra både Trygg Trafikk, Statens vegvesen og NAF.

– En tilsynelatende udramatisk kollisjon kan føre til store skader hos småbarn som ikke er riktig sikret, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Tall fra Svenske Folksam viser at bakovervendte barneseter har en skadereduserende effekt på mellom 90 og 95 prosent, sammenlignet med å sitte uten sikring.

Les instruksjonsbøkene

Det viktigste for å øke sikkerheten for barna i bilen er å lese instruksjonsbøkene. Både i instruksjonsboken som følger bilen, og den som følger barnesetet, står det grundig forklart hvordan utstyret skal monteres, og hvordan isofix-festene brukes. De fleste nyere biler har i dag Isofix, et standardisert festesystem for barneseter.

– Er barnet riktig sikret, kan det overleve de utroligste smell. Jeg har sett biler som er trykket 70 centimeter inn i fronten på den andre bilen, der barnet kom så godt som uskadd fra det fordi det satt riktig sikret i stol med rygg, sier Trond Boye Hansen.

Han forsker på bilulykker der barn har blitt skadd, og har vært ambulansesjåfør i 40 år.

Mange barn som selv får feste beltet, legger det under armen eller bak ryggen. Lege Marianne Skjerven-Martinsen ved Statens Folkehelseinstitutt har vært med på å kartlegge sikkerheten til 1260 norske barn i bil, og hun understreker viktigheten av at beltet ligger riktig.

– Hadde foreldrene visst hvor alvorlige følger det kan få at beltet ikke ligger korrekt, ville de nok vært mye nøyere, sier hun.

– Feil beltebruk er årsaken til at mange barn blir skadd i bilulykker. Selv i 40 til 50 kilometer i timen kan feil sikring gi bukskader eller andre indre skader som krever sykehusinnleggelse, sier Boye Hansen.

Under, ikke over

Han understreker at det er viktig at hoftebeltet ligger godt nede på hoften, og at skulderbeltet ligger over skulderen. Om barnet sitter i en beltestol, skal beltet ligge under armlenene.

– Vi får spørsmål fra foreldre som lurer på om det er farlig at skulderbeltet blir liggende nær halsen, og at de derfor skal tillate at det legges bak ryggen eller under armen. Svaret på det er nei. I et sammenstøt dras skulderbeltet nedover og ikke oppover mot halsen, sier Henske. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen