Christina Bu i Norsk Elbilforening advarer mot å røre fordelene elbilene nyter.FOTO: NORSK ELBILFORENING

Nå kjøper vi elbil som aldri før

En av fem bilkjøpere i Norge velger elbil.

Fram til 23. februar i år sto elbiler for 18 prosent av nybilsalget, viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). I fjor var andelen 12,5 prosent.

Noe av grunnen til økningen er ifølge Norsk Elbilforening at Volkswagen har begynt å levere ut et etterslep på e-Golf. Hittil i år er det registrert 1.494 e-Golfer i Norge. Det tilsvarer en markedsandel på 46 prosent av alle elbiler. Dersom man inkluderer e-Up fra Volkswagen, har merket en elbil-andel her hjemme på 55 prosent så langt i år.

Nissan Leaf har en markedsandel på 15 prosent hittil i år, og er Norges nest mest solgte elbil. Volkswagen e-UP og Tesla er omtrent like store med 9 prosent markedsandel.

– Vi forventer at Tesla leverer langt flere biler etter hvert, men det er verdt å merke seg at elbilsalget i Norge først og fremst er vanlige biler, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk Elbilforening

Men selv om salget er godt, advarer hun mot å ta elektrifiseringen av bilparken for gitt.

– Hvis regjeringen fjerner elbilfordelene for tidlig, vil markedet kollapse. Lille Norge er foreløpig det største markedet for elbiler i Europa, og stopper det opp her, vil bilprodusentene bremse opp teknologiutviklingen av nye elbiler som kan konkurrere med tradisjonelle biler, sier Bu. (NTB tema)