Sunn økonomi etter ferien

-

Sommerferie koster penger; ofte mer enn man har planlagt på forhånd. August kommer dessuten gjerne med ekstra mange regninger, samt utgifter til skole- eller barnehagestart. Med årets strømkrise, høye drivstoffpriser og økende rentenivå på toppen er det ikke rart at mange strever med å få økonomien på skinner igjen. Vi har samlet noen tips til hvordan du kan få en god start på høsten. Her får du alt fra små grep som sparer deg for litt penger hver dag, til kraftigere tiltak, som for eksempel å refinansiere dyr gjeld.


Finn billigste løsning

Hver måned betaler du for en rekke tjenester, hvor du kan spare mye på å velge billige alternativer:

 • Strøm
 • Bredbånd
 • Mobiltelefon
 • Forsikring

For hver av disse tjenestene finnes nettsider hvor du enkelt kan sammenligne priser tilpasset husholdningens bruksmønster og behov. Ofte kan du bytte til en rimeligere leverandør ved hjelp av noen få klikk. Dagens strømpriser gjør at strøm er et naturlig sted å starte. Her er det mye å spare, og som regel er det ingen kostnad ved å skifte.


-


Alle monner drar

Også de daglige innkjøpene kan gjøres litt rimeligere ved å handle der det er billigst. Du kan sammenligne priser på nett for produkter innen de aller fleste bransjer; fra elektronikk til dagligvarer. I tillegg kan du benytte:

 • Bonus- og rabattprogrammer
 • Fordelskort
 • Medlemstilbud
 • Tilbudsaviser

Bruker du kredittkortet Ikano Visa fra Ikano Bank får du 2 % rabatt når du handler dagligvarer, både på nett og i butikk. Du får også 2 % rabatt på alt du handler hos Shell. Betaler du hele fakturaen til forfall betaler du ingen renter. Velger du å benytte kreditt betaler du renter når forfallsdato er passert. Priseksempel: 20 000 kr o/12 md gir eff. rente 21,76 %, kostnad 2435 kr, totalt 22 435 kr. Vær oppmerksom på at dette blir dyrt i lengden, så dersom du trenger kreditt over en litt lengre periode lønner det seg som regel å benytte seg av et refinansieringslån.


-


Tre fordeler ved refinansiering

 1. Renten på kredittkort, smålån og annen kortsiktig gjeld er ofte langt høyere enn den du vil oppnå på et refinansieringslån. Det kan du oppnå reduserte rentekostnader ved å refinansiere denne typen kreditt.
 2. Velger du refinansiering er det ikke bare lavere rente som kan redusere lånekostnadene dine. Ved å samle flere ulike lån eller kredittkort i ett nytt lån betaler du færre termingebyrer og fakturagebyrer. I løpet av nedbetalingstiden kan dette utgjøre et betydelig beløp.
 3. En tredje fordel ved refinansiering er at du får kun ett lån og én månedlig faktura å forholde deg til. Dette skaper bedre oversikt og gjør det lettere å holde orden på privatøkonomien.


-


Stram inn på luksusforbruket

De fleste av oss har et stort sparepotensial i forbruksmønsteret vårt. Her får du et forslag til tre poster å kutte ned på.

 1. Kaffen du kjøper på vei til jobb er et klassisk eksempel. Unner du deg denne hver dag utgjør det flere tusen kroner i året. Ta deg heller tid til å fylle termokoppen med favorittkaffen hjemmefra!
 2. Å kjøpe vann på flaske er en kostnad som egentlig er helt unødvendig. I Norge har vi rent og godt vann i springen; hva med å fylle en drikkeflaske, som kan ligge klar i veska når du trenger den?
 3. En tredje utgiftspost er alle abonnementstjenestene, som trekker et beløp fra konto, måned etter måned; kanskje uten at du tenker over det. Det kan være strømmetjenester innen film og tv, musikk, lydbøker eller podcaster. Det kan også være nyttetjenester som digitale aviser og spill. Gjør en vurdering av hvilke du virkelig trenger, og stopp alt annet! Du kan enkelt sette dem i gang igjen ved en senere anledning dersom du ser at økonomien tillater det.

Om Ikano Bank

Ikano Bank startet som IKEAs egen bank. Banken bygger fortsatt på noe av den samme filosofien som IKEA er bygget på: Inte för de rika, men för de kloka. Banken ønsker vanlige mennesker med vanlige behov som kunder.

Ikano Banks norske kontor åpnet i Asker i 1991. Banken tilbyr refinansiering, forbrukslån og kredittkort for privatpersoner, samt innkjøpskort og leasing for bedrifter.

Hele artikkelen er et annonsørbilag