Dette bør du tenke på når renten går opp

Sentralbanken kunngjorde forrige uke at styringsrenta settes opp med 0,25 prosentpoeng. Deretter forventes renten settes opp hele 7 ganger innen utgangen av 2023. Att denne høyningen, i kombinasjon med dyre matvarepriser og dyr strøm, kommer til å påvirke privatøkonomien til folk flest er uten tvil, men det finnes grep du kan ta.

-


7 tips for bedre økonomi når renten går opp

  • Bind renten på boliglånet - Flere ønsker å binde renten nå - i et lengre perspektiv har det vært mer lønnsomt med flytende rente - men om du har lite spillerom i økonomien så kan det lønne seg å velge fastrente nå.
  • Velg fastrente på en del av lånet - Det er mulig å kombinere fast og flytende rente. Da får du trygghet samtidig med at du får fleksibiliteten som flytende rente gir.
  • Har du forbruksgjeld? Se om du kan bake inn forbrukslån og kredittkort i boliglånet eller i et nytt forbrukslån med lavere rente. Å samle mindre lån, såkalte smslån, smålån og kredittkort i et større lån kan gi færre faktura utgifter per måned og bedre rente.
  • Har du boliglån så se om du har mulighet til å refinansiere dette. Har boligens verdi økt siden du lånte pengene så kan du bruke det som argument mot banken for å få ned renten.
  • Skal du søke om et nytt lån? Sammenlign alltid långiverer før du skal søke om å låne penger - dette gjelder alle lån, uansett om det er et boliglån eller et forbrukslån.
  • Når du låner penger - se alltid på den effektive renten! Denne viser den reelle kostnaden for lånet.
  • Betal ned lånet så fort som mulig - Lengre nedbetalingstid gir dyrere lån. Sjekk alltid hvor mye dyrere lånet blir om du velger å ta det på flere år. Har du trang økonomi kan dette være en løsning i tider da renten er på vei opp.
Hele artikkelen er et annonsørbilag