Bergen

Drepte sin far på kjøpesenteret med gjentatte knivstikk

Sønnen eksploderte da faren skal ha snakket nedsettende om kameraten hans.

BERGEN (Dagsavisen): Den 35 år gamle mannen erkjente straffskyld da rettssaken mot ham startet mandag morgen.

Han ankom rettssalen iført svart dress, med svart slips og svart skjorte, og fremsto alvorstynget da han satte seg på tiltalebenken.

35-åringen er tiltalt for å ha knivstukket sin far og hans kone gjentatte ganger i parkeringshuset under Vestkanten kjøpesenter i Loddefjord. 4. mars 2022 skal mannen ha fulgt etter faren og kona hans til kjøpesenteret.

Flere øyenvitner

Det var da fredag ettermiddag og senteret var fylt med travle kunder.

Ifølge politiet fortsatte forfølgelsen inne på senteret, uten at ekteparet var klar over det. Da de returnerte til parkeringsplassen, skal sønnen ha gått til angrep med kniv.

Foran sjokkerte vitner ble faren knivstukket en rekke ganger i hodet, halsen og kroppen. Han døde senere samme dag på Haukeland sykehus. Kona hans kom fra det med livet i behold, men måtte sy ni sting i hånden.

Bildet viser sønnen med kniven i hånda, før han gikk til angrep på og drepte sin egen far.

– «Horesønn»

Da dommeren leste opp den alvorlige tiltalen, var enken svært preget. Tiltalte kikket bort på henne før han erkjente straffskyld. Samtidig nektet han straffskyld for angrepet på henne.

Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen åpnet rettssaken med å fortelle om det påtalemyndigheten mener er bakgrunn for drapet.

– Ifølge tiltalte har forholdet mellom ham og faren ikke bare vært godt. Noen dager før drapet skal de to hatt en telefonsamtale, som var den første på lenge. Der skal faren ha kalt en kamerat av sønnen for «horesønn». Dette opprørte tiltalte, og i avhør har han forklart at han kjøpte en kniv på Biltema, med dette drapet som formål.

Dagen før drapet kjørte han fra hjemkommunen til Bergen og overnattet i bilen utenfor faren og stemorens bolig. Om morgenen ringte han på dørklokken deres og gjemte seg. Ekteparet dro senere til Vestkanten for noen ærend.

Bildet viser hvordan sønnen følger etter faren og stemoren inne på kjøpesenteret rett før drapet

– Nådeløst og uten samvittighet

På vei tilbake til bilen angrep sønnen dem bakfra.

– Jeg kjente at noe sprutet, men trodde mannen min hadde mistet en flaske han bar på. Men så så jeg at det var sønnen som hadde stukket ham i halsen. Han var nådeløs, og stakk og sparket. Samtidig ropte han «hvem er horesønn, hvem er horesønn», fortalte enken sterkt preget under sin forklaring.

– Jeg ser scenen fortsatt for meg. Jeg forsøkte å stoppe det. Med ene hånden holdt jeg mannen min, mens jeg forsøkte å ta kniven med den andre. Det var et nådeløst drap. Uten samvittighet. Jeg vet at han døde der på stedet, men jeg håpet at de skulle klare å redde ham på sykehuset, fortalte hun videre.

Marius Wesenberg, forsvarer for drapstiltalt Vestkanten-drapet

– Var glad i min far

Selv fortalte den tiltalte at den siste telefonsamtalen med faren var dråpen som fikk begeret hans til å renne over.

– Min far mente at kameraten min var homofil og forelsket i meg, og at han svindlet meg for penger. Da han kalte ham «horesønn» var det nok. Kameraten min var som en veileder for meg, en jeg hadde stor respekt for. Etter samtalen satt jeg bare i sofaen, klarte ikke å reise meg. Da bestemte jeg meg for at jeg måtte drepe ham, fortalte sønnen i retten.

– Jeg var egentlig veldig glad i min far, og ønsker å beklage til min fars kone og mine søsken. Jeg klarer ikke å forklare det jeg gjorde, ingen sønn burde drepe sin far. Det var en stygg skjebne som jeg må leve med resten av livet.

Bildet viser når sønnen kjøper kniven han dreper faren med, dagen før drapet.

Ikke forsvarlig helsehjelp

35-åringen har en forhistorie med rus og psykiatri, og er også straffedømt for mindre forhold. I retten kom statsadvokaten inn på flere hendelser der 35-åringen skal ha angrepet andre, deriblant en kamerat han forsøkte å skade med skrujern og hammer. Ifølge tiltalte var årsaken at han trodde kameraten drev med trolldom. Forholdet ble henlagt ettersom 35-åringen ikke var tilregnelig.

I to år før drapet fikk han psykiatrisk behandling, og hadde ubehandlet paranoid schizofreni da drapet skjedde. Høsten før drapet fikk han medisinsk behandling under tvungen psykisk helsevern, men behandlingen ble avsluttet da 35-åringen hadde reist til utlandet.

Fylkeslegen opprettet tilsyn for helsetilbudet mannen hadde fått, og konkluderte med at han ikke hadde fått forsvarlig helsehjelp.

I tiltalen varsler statsadvokaten at de vil kreve dom på tvungent psykisk helsevern, men holder også døren åpen for at 35-åringen kan dømmes til ordinær straff.

Bistandsadvokatene Gunhild Kristine Aarre Hånes, Kjetil Ottesen og statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: