Bergen

Politiet: - Kan ikke lastes for ulykken der Noah (12) døde

Politiet henlegger saken etter dødsulykken i Øygarden.

BERGEN (Dagsavisen): Fem måneder etter at Noah Landro mistet livet i en påkjørsel på Toftøyvegen i Øygarden utenfor Bergen, har politiet avsluttet etterforskningen.

Konklusjonen er at sjåføren i ulykkesbilen ikke kan klandres for ulykken, melder Vest politidistrikt i en pressemelding:

- Bilfører kunne ikke unngå påkjørselen. Undersøkelser på stedet viser at bilen holdt lavere fart enn fartsgrensen på 80 km/t, og det er ikke gjort tekniske funn på bilen som kan ha medvirket til ulykken.

- Ikke uaktsom

Statsadvokaten i Hordaland og Sogn og Fjordane har besluttet å henlegge saken mot sjåføren som intet straffbart forhold.

- Det er i samsvar med vår innstilling, sier politiadvokat Kjersti Katrine Svendsen ved Vest politidistrikt til Dagsavisen.

Ulykken skjedde ved bussholdeplassen på Torsvikhøgda. På stedet er det ingen overgangsfelt. Tolvåringen gikk av bussen og skulle krysse veien foran bussen idet en bil kom kjørende langs siden av bussen.

Svendsen forklarer at deres undersøkelser viser at sjåføren av bilen ikke var uaktsom.

- Veistrekket har 80-sone og biler har da ikke vikeplikt for busser som kommer ut fra holdeplassen. Men sjåføren holdt likevel en lavere fart enn 80. Nøyaktig hvor fort han kjørte, vet vi ikke. Men bremselengden viser at han var oppmerksom, og stoppet så fort som overhodet mulig.

Fanget på video

I tillegg har politiet gjennomgått overvåkningsvideo fra bussen.

- Den viser nok av hendelsesforløpet til at vi vet hva som skjedde. Video og data fra ulykkesbilen var ikke mulig å hente ut, da det ikke var blitt lagret.

Avhør av flere vitner samstemte også med de tekniske funnene, ifølge Svendsen.

- Det gjør at jeg mener at henleggelse er riktig avgjørelse, tilføyer hun.

- Tilfreds, men fortsatt preget

Det samme mener bilførerens forsvarer, advokat Bertil Rønnestad.

- Politiet har etterforsket grundig og omfattende, og det har dannet grunnlaget for konklusjonen om intet straffbart forhold. Min klient er tilfreds med avgjørelsen, og håper han nå kan legge deler av hendelsen bak seg.

Men fem måneder etter ulykken har sjåføren det fortsatt vanskelig, ifølge Rønnestad.

- Han er fortsatt svært preget. For dette er først og fremst en tragisk ulykke som vil prege to familier videre i livet. Det sier seg selv at dette har vært en veldig traumatisk opplevelse for min klient.

I en SMS til Dagsavisen skriver familiens bistandsadvokat, May Britt Løvik, at familien stiller seg bak politiets konklusjon.

- De etterlatte er selvfølgelig lei seg og preget etter tapet av sønnen. De er enige med politiet at sjåføren ikke kan lastes for dødsulykken.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen