Fredrikstad

85 prosent flere sedelighetssaker på to år

I 2016 mottok Øst politidistrikt 899 anmeldelser som gjaldt seksuallovbrudd. I fjor hadde tallet økt til 1663.

– Det er en dramatisk økning. Slik har det også vært over tid. Vi ser at tallet har økt hvert år de siste fem årene, forteller politimester Steven Hasseldal.

Seksuallovbrudd, tidligere kalt sedelighetsforbrytelser, inkluderer alt fra voldtekt til blotting. 2,25 prosent av alle anmeldelser som politiet i Østfold mottok i fjor gjaldt seksuallovbrudd. Dette er saker som krever mye etterforsknings- og påtaleressurser. Dermed merkes økningen godt hos det lokale politiet.

Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden for oppklarte seksuallovbruddsaker har økt fra 168 til 263 dager fra 2017 til 2018.

I samme periode økte derimot også oppklaringsprosenten fra 58 til 80 prosent, og antall påtaleavgjorte saker fra 763 til 1676. Dette skyldes blant annet norgeshistoriens største overgrepssak, kjent som Operasjon Sandra, som Øst politidistrikt hadde ansvaret for.

Bildet viser endringer i antall anmeldelser innenfor visse krimkategorier i Øst politidistrikt, og illustrerer godt hvordan seksualforbrytelser (sedelighet) skiller seg ut.

Bildet viser endringer i antall anmeldelser innenfor visse krimkategorier i Øst politidistrikt, og illustrerer godt hvordan seksualforbrytelser (sedelighet) skiller seg ut.

Avdekker stadig flere nettovergrep

Politimesteren tror det er flere årsaker til at de har fått et rekordhøyt antall saker om seksuallovbrudd. Han nevner mer åpenhet om temaet og flere arenaer der kriminelle kan begå lovbrudd som to muligheter.

– Nettovergrep utgjør en stadig større andel av våre saker. Det er en trend som ser ut til å fortsette.

– Er politiet rustet til å håndtere utfordringene knyttet til nettovergrep?

– Det er et krevende område. Vi ser at slike saker kan få et voldsomt stort omfang, så her handler det om å kunne etterforske dette på en god måte. Jeg tror ikke vi kommer utenom at dette også må forebygges i større grad, svarer han.

LES OGSÅ: Sjokkert over ny utvikling i 2018 - barn helt ned i 13-årsalderen blir voldtektsmenn

Oppretter nettpatrulje

Politimesteren mener det å få et større fagmiljø innenfor såkalt cyberkriminalitet er helt avgjørende for å lykkes med å bekjempe nettovergrep. Et annet tiltak er å være mer tilstede der overgrepene skjer.

– Nå etablerer vi en nettpatrulje hos oss, som jeg tenker vil være et viktig grep, både med tanke på det forebyggende men også det reaktive, forteller han.

Oslo ble i fjor det første politidistriktet i Norge til å ta i bruk nettpatruljer. Dette er enkelt forklart polititjenestepersonell som har sosiale medier som patruljested, i stedet for fysiske plasser.

Det er blant annet mulig å kontakte nettpatruljen for å tipse om kriminalitet på internett eller be om råd eller veiledning. Tilbudet er hovedsakelig rettet mot ungdom.

– Politiet ønsker å være mer tilstede på nettet og prate med ungdom, blant annet om nettvett. Det er viktig å sørge for at ungdom er bevisste på de valgene de tar på nettet, forklarer Hasseldal.

LES OGSÅ: Øst politidistrikt fikk 75 prosent flere saker om overgrep mot barn fra 2016 til 2017

Mer fra Dagsavisen