Nyheter

Kvinnedagen

I fjor ble det satt rekord på 8. mars med 18.000 frammøtte på Youngstorget. I fjor var det KrF og regjeringas abortkjøpslåing som provoserte folk ut i gatene.

I år er abort igjen hovedparolen: «Abort er kvinners valg – Fjern nemndene». Kampen for selvbestemt abort også etter uke 12 uten nemnder har så vidt begynt. Flere av ungdomspartiene har åpnet for dette, og sentrale SV-kvinner tok nylig til orde for å utvide selvbestemt abort til uke 22.

KrFs reaksjonære abortkrav og Høyres holdningsløse ettergivelse har fått kraftig rekyl. Vi støtter i prinsippet at abort er kvinnens valg.

I alt er 27 paroler vedtatt av 8. mars-komiteen. Det er åpenbart mye annet enn abortretten også å slåss for. Ikke minst gjelder det det delte arbeidslivet. Særlig viktig er parolene om lønnsløft for kvinneyrker og mer heltid.

Det har kommet krav om en likelønnspott i forkant av årets lønnsoppgjør fra FO, LO-forbundet for sosialarbeidere. Det tror vi er en dårlig idé. Det er lik lønn for likt arbeid i Norge i dag, men langt flere kvinner jobber deltid eller er i lavere lønnede yker. Andelen sysselsatte kvinner som jobber deltid er godt over dobbelt så stor som andelen menn som jobber deltid.

Viktigere enn likelønnspott er det å løfte de lavtlønte, som gjerne er kvinneyrker, og ikke minst få bukt med deltidsregimet som råder i for store deler av offentlig sektor. Sju av ti offentlig ansatte er kvinner.

Ifølge SSB er staten en versting når det gjelder likelønn. I snitt tjener heltidsansatte kvinner 88 prosent av mannens lønn. Det er noe dårligere enn i næringslivet, og svært mye dårligere enn i kommunesektoren. Men kommunene er verstinger med rundt halvparten av de ansatte i deltidsstillinger, og dette er uønsket: De fleste deltidsansatte i kommunene ønsker å jobbe heltid, ifølge FAFO.

Kampen for flere heltidsjobber må fortsette. God 8. mars.

Mer fra Dagsavisen