Nyheter

Tøffere tider for tillitsvalgte

En av tre opplever at det er blitt vanskeligere å være tillitsvalgt de siste fem årene, ifølge YS-forbundet Negotia.

- Dette er et tegn i tida og vi ser at mange tillitsvalgte sliter med å få gjort oppgavene sine skikkelig. Mange bedrifter endrer seg, fusjonerer og mister fokus på det gode samarbeidet med de ansatte når de unnlater å prioritere å tilrettelegge for tillitsvalgtarbeid, sier forbundsleder i Negotia, Inger Lise Rasmussen.

Det var i forbindelse med en ny analyse av YS Arbeidslivsbarometer, hvor forbundet gikk inn i bakgrunnsmaterialet, at de fant ut at om lag 30 prosent mener det er vanskeligere å være tillitsvalgt nå enn før.

Hovedproblemet som ble trukket fram av deltakerne i undersøkelsen er at de ikke får nok tid til vervet sitt, og at de dermed også risikerer å bli holdt tilbake karrieremessig, fordi de ikke rekker å kombinere vervet med arbeidsmengden de har.

- Vi har jo noen tanker om hvorfor såpass mange mener det er blitt vanskeligere. Dette handler først og fremst om holdninger hos arbeidsgivere og deres kunnskap om lov- og avtaleverk, sier Rasmussen.

Effektivisering og globalisering

Hun og Negotia ønsker økt fokus på tillitsvalgtrollen opp mot neste års revisjon av hovedavtalen. Et stadig mer globalisert arbeidsliv gjør at det er nødvendig å understreke hvor viktig det er med en god dialog mellom ledelse og ansatte, mener Rasmussen.

- Vi ser at det gjerne skjer i forbindelse med effektivisering og internasjonalisering at nye utenlandske eiere ikke kjenner til den norske modellen der vi har et tett samarbeid og god dialog mellom tillitsvalgte og ledelse.

Den norske modellen

Flere har den siste tida ønsket mer fokus på de tillitsvalgtes jobb.

- Tillitsvalgte kommer til å spille en stadig viktigere rolle i virksomhetene og samfunnet framover. De er en undervurdert ressurs og fortjener høyere status, sa statssekretær Jan Erik Støstad fra Arbeidsdepartementet i forbindelse med lanseringen av Idébanken.org (virkemiddel for å heve IA-kompetansen i norsk næringsliv, journ.anm.) sin nye veileder for tillitsvalgte i februar.

De tillitsvalgtes rolle er også forsterket i den nyeste intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv. Derfor er det sentralt at de tillitsvalgte får rom til å gjøre en god jobb, fordi god dialog mellom arbeidstaker og arbeidsgiver er en av bærebjelkene i den norske modellen, mener Inger Lise Rasmussen.

Arbeidsgivers ansvar

- Arbeidsgiver har ansvaret for at forholdene legges til rette slik at den tillitsvalgte kan ivareta sine oppgaver etter hovedavtalen og arbeidsmiljøloven. Det innebærer blant annet at den tillitsvalgte har krav på nødvendig tid til å utføre vervet sitt. Vi vet av erfaring at den tid arbeidsgiver stiller til rådighet ofte ikke er tilstrekkelig for å få gjennomført de oppgaver man har som tillitsvalgt, sier hun.

- Opplever dere at deres medlemmer må gjøre tillitsvalgtarbeid på fritida?

- Ja. Økt fokus på resultater kan gjøre at ledere velger å nedprioritere at tillitsvalgte skal ha tilstrekkelig med tid til vervet sitt. I noen bedrifter fører dette vervet med seg en stor arbeidsmengde og vi opplever ofte at tillitsvalgte sier til oss at det ikke blir tilrettelagt slik at de kan gjøre disse oppgavene i arbeidstida. Da må mange gjøre dette på fritida, og det er ikke slik det skal være.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen