Innenriks

Klare til å lede

Disse menneskene har følgende til felles: De er høyt utdannet, flerkulturelle, snakker flytende norsk, og de har arbeidslivserfaring. Men de sliter med å få toppjobbene de ønsker seg.

Derfor har de meldt seg på NHOs lederutviklingsprogram Global Future. I mai skrev Dagsavisen om fjorårets kull som besto av 25 kandidater som har strevd med å få jobb i Norge i lang tid. De fikk selvtilliten tilbake etter å ha vært med i utviklingsprogrammet, og har klart å komme seg videre i karrieren.

Nå foregår altså utvelgelsen til kull nummer to, og kandidatene står i kø. Faktisk er de så mange at det gjør litt vondt å velge noen bort. Over 100 søkere møtte opp på et orienteringsmøte om Global Future i forrige uke. Bare 40 får være med i programmet.

- I kull nummer én var det mange med doble mastergrader, og hele sju stykker var på doktorgradsnivå, sier Torhild Hallre i NHO Oslo og Akershus.

- En tankevekker

Selv om mange av kandidatene allerede er i jobb, ønsker de å komme seg videre i karrieren.

- Det er en tankevekker at det må et slikt program til for å få alle disse talentene opp og fram. For ti år siden gjorde vi dette for å få kvinnelige ledere opp og fram, og nå er det folk med minoritetsbakgrunn, sier lederen for Manpower Group, Maalfrid Brath.

Hun mener arbeidslivet har en utfordring i å se folks kompetanse.

- I tillegg tror jeg nok det også er en forskjell med hensyn til utdanningene i andre land og her i Norge. Vi er vant til at folk er veldig spesialiserte i Norge, mens mastergradene mange har med seg fra utlandet kan være mer generelle, sier hun og legger til:

- Vi i Norge må likevel lære oss å forstå hvordan ulike utdannelsesbakgrunner kan brukes.

Intervjusituasjonen

Torhild Hallre tror intervjusituasjonen er viktig og at kandidatene generelt kan nyte godt av å lære mer om å profilere personlige egenskaper på jobbintervjuer enn de allerede gjør.

- Hvis de under et jobbintervju får spørsmålet «hvem er du?», så er det lett at de kun viser til formell utdannelse og ikke vektlegger personlige egenskaper, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Høye ambisjoner

Dagsavisen har snakket med tre av dem som møtte opp til orienteringsmøtet om Global Future i forrige uke og stilt følgende spørsmål.

1. Hvorfor meldte du deg på 
Global Future?

2. Hva er drømmejobben din nå?

Moses Ngaah, har en mastergrad i miljø og forvaltning

1. - Jeg meldte meg på for å få sjanse til å jobbe som leder. Jeg har jobbet med klima i utviklingsland i tre år.

2. - Nå ønsker jeg å bli daglig leder i privat eller offentlig sektor. Jeg har fem års erfaring som leder i et statlig firma i Kamerun.

Ayumi Katayama, bachelorgrad i fransk fra Japan og bachelorgrad i administrasjon og ledelse

1. - Jeg jobber i Innovasjon Norge og hørte om ordningen fra dem.

2. - Jeg ønsker å bli mellomleder i Innovasjon Norge.

Senad Mujnovic
, siviløkonom

1. - Jeg ble tipset om Global Future fra en kollega som har vært mentor i programmet.

2.- Jeg jobber i Nav nå og har ambisjoner om å jobbe med ledelse videre.

Mer fra Dagsavisen