Innenriks

Klar til å hjelpe jobbe-ungdom

Det er fortsatt mulig å få sommerjobb, men konkurransen om de beste jobbene er hard.

LOs sommerpatrulje gjør seg i disse dager klar til å hjelpe ungdom som godtar dårlige vilkår kun for å få seg en jobb. I år som tidligere år vil sommerpatruljen passe på at sommerjobbingen ikke går på bekostning av de unges rettigheter. Patruljen begynner sitt arbeid 25. juni.

- Vi er ikke helt i mål med å finne ut alle de stedene vi skal prioritere i år, men det vil nok bli, som andre år, mye hotell- og serveringssteder. Vi kommer til å gå kveldspatruljer også, sier ungdomssekretær i LO Oslo, Torbjørn Ness.

- Det er ikke lett å fange opp alle lovbruddene, fortsetter han, og oppfordrer folk til å tipse patruljen dersom de opplever at de ikke får det de har krav på.

Godtar dårlige vilkår

Ifølge en undersøkelse fra Manpower er det i gjennomsnitt for hele landet 28 prosent av de spurte bedriftene som oppgir at de bruker vikarer på sommeren, men ser man på fordelingen per fylke er det ganske ujevnt hvor mange bedrifter som ønsker vikarer i sommer.

I Finnmark oppga hele 73 prosent av de spurte bedriftene at de ville benytte seg av sommervikarer mot 18 prosent i Oslo. Det er særlig overnattings- og serveringsbedrifter, primærnæringer og varehandler som benytter vikarer.

- Når det gjelder Oslo-området så ser vi i LOs sommerpatrulje at det ofte er vikarer som jobber ellers i året som også får jobbe om sommeren. Det kan jo være en forklaring på at det er så få bedrifter som ønsker sommervikarer i Oslo, sier Torbjørn Ness.

Han forteller at de møter mange som har sommerjobb i Oslo hver sommer.

- Mange av dem vi møter godtar gjerne dårlige vilkår og det kan jo skyldes at de ønsker akkurat den jobben de har fått, sier han.

Bedre enn før

For sommertid er synonymt med jobbetid for mange unge, og fristen for å søke er gått ut på de fleste jobbene. Men fortsatt er det mulig å få et sommervikariat, mener Thor Bendik Weider, konserndirektør i Manpower.

- Det er fortsatt godt med jobber, men nå begynner det å haste for dem som fortsatt ikke har fått seg en jobb, sier han.

De som har vært så heldige å få sommerjobb må imidlertid være klar over at de har rettigheter som sommervikarer. Weider i Manpower mener at bedriftene i Oslo er flinkere enn før til å ta hensyn til arbeidernes rettigheter.

- Det er sikkert fortsatt noen som ikke følger opp rettighetene, men alt i alt oppfatter jeg at bedriftene er blitt mer nøye på at ting skal være ordentlig, sier han.

Tilkalling risikabelt

I fjor registrerte LOs sommerpatrulje i Oslo-området flere lovbrudd enn året før, men bruddene var da mindre dramatiske enn tidligere år. Ungdomssekretær Torbjørn Ness bekrefter at bedriftene i Oslo-området har blitt flinkere til å gi sommervikarene kontrakt, men det er fortsatt mangler og lovbrudd.

- Det vi så som det største problemet i fjor var bruk av overtid. Mange fikk ikke ekstra overtidsbetalt, sier han.

I tillegg oppdaget patruljen at det var mange arbeidsplasser som manglet eller hadde rot i vaktlistene, noe som fører til at enkelte arbeidstakere kan miste jobbvakter dersom det for eksempel er dårlig vær.

- I tillegg møtte vi også folk som ble lovet å få jobbe langt flere timer enn det de faktisk fikk, sier Ness.

- Skyldes dette den harde konkurransen i Oslo?

- Det kan virke litt som om det er sånn at alle vet at lovbruddene finner sted, men man godtar det også.

I flere år har det kommet fram at serveringssteder er blant verstingene i regelbrudd. Her er det fortsatt ledige jobber, ifølge Manpower, men de som søker jobb som tilkallingsvikarer må være obs på at de kan risikere å jobbe lite dersom sommeren er dårlig.

- I fjor så vi jo at mange av dem som faktisk hadde fått seg en jobb, fikk ikke jobbe rett og slett fordi de ikke ble tilkalt fordi det var dårlig vær, sier Weider.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen