Nyheter

Frir til masterstudentene

Manifest Analyse ønsker mer kunnskap om velferdstemaer og stiller seg i rekken av aktører som ber studenter skrive oppgave for dem.

- Vi gjør dette fordi vi ønsker å få mer kunnskap om velferdstemaer og for at masterstudenter skal kunne skrive om noe folk ønsker å lese om, sier daglig leder i Manifest senter for samfunnsanalyse (Manifest Analyse) Julie Lødrup til Dagsavisen.

Hun forteller at Manifest Analyse blant annet ønsker kunnskap om kvinner og frivillig deltid og at dette er en av prosjektskissene de tilbyr masterstudenter som ønsker å skrive en oppdragsbasert masteroppgave.

- De studentene som velger å skrive masteroppgaven sin med oss som oppdragsgiver, vil få oppfølging fra oss, og vi kan hjelpe dem med å spre oppgavens funn dersom de skriver oppgaven om til en rapport. Dette kan de få stipender for å gjøre, sier hun.

Får mer oppmerksomhet

Manifest Analyse gikk i forrige uke ut i studentavisa Universitas med utspillet om at altfor få leser masteroppgaver og at de med dette også ønsker å hjelpe masterstudentene med å spre funnene sine.

- Det er et poeng at oppgavene nå kan få mer oppmerksomhet. Det er jo veldig synd at masterstudenter jobber masse med oppgaver som kun sensor og familie og venner får se, sier Lødrup til Dagsavisen.

Hun forteller at de ikke er i gang med noe samarbeid med studenter ennå, men håper å nå ut til dem som skal planlegge masteren nå til høsten.

Prosjektskissene til Manifest Analyse finnes i Vitenskapsbutikken ved Universitetet i Oslo (UiO), sammen med prosjektskisser fra mange andre aktører.

Arbeidsdepartementet, Kreftforeningen, Norsk Folkemuseum og Redd Barna har også prosjekter som masterstudenter kan velge å hoppe på.

Skape seg nettverk

Allikevel er det et forsvinnende lite antall studenter som velger å skrive for en ekstern oppdragsgiver, kan Torunn Nyland ved Vitenskapsbutikken ved UiO fortelle.

- Slik det er i dag, vil jeg si det er et underbruk av muligheten til å skrive masteroppgave med ekstern oppdragsgiver. Vi i Vitenskapsbutikken har flere prosjektskisser enn studenter som oppsøker oss, sier hun til Dagsavisen.

Nyland tror mangel på informasjon kan være en av grunnene til at det er slik.

- Vi tror dette blant annet kan henge sammen med at mange studenter ikke vet at de har muligheten til å gjøre dette. Kanskje det er en idé å gi mer informasjon om dette allerede på bachelornivå, sier hun.

Nyland er ikke i tvil om at det finnes fordeler ved å knytte seg til en oppdragsgiver utenfor universitetet.

- Det positive for studentene som velger dette, er at de kan skape seg et nettverk og få mer inntrykk av arbeidslivets krav ved at de jobber så tett opptil en ekstern aktør, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen