Nyheter

Forhindrer framtidige alkoholproblemer

Ny test har avdekket at hundrevis av arbeidstakere i en rekke ulike virksomheter står i fare for å utvikle alkoholproblemer hvis de ikke endrer drikkevanene sine.

- Så langt har 12.163 arbeidstakere gjennomført alkoholsjekken. Av dem har 508 fått så høy score at de har fått tilbud om å gå videre i Balance-programmet for å få råd om reduksjon av alkoholforbruket, opplyser Einar Nilsen i Akan, Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.

Etter at Akan lanserte Balance, et frivillig, nettbasert program, har både Det Norske Veritas, Avinor og Brønnøysundregistrene tatt det i bruk. Også NRK, Operaen og Vinmonopolet ønsker at de som jobber for dem, skal sjekke sine alkoholvaner ved hjelp av Balance.

Bedriftslege Gunnar Areklett i Det Norske Veritas (DNV) tror et føre-var-tiltak som Balance, vil kunne få stor positiv effekt.

- Ved å gi ansatte et verktøy som kan hjelpe dem med å justere sine alkoholvaner, kan vi forebygge framtidige problemer, sier Areklett.

Økonomisk bakrus

Fylla har skylda for at norsk arbeidsliv taper inntil 15 milliarder kroner i året på grunn av sykefravær, bakrus og redusert arbeidsinnsats, ifølge KoRus Bergen, Stiftelsen Bergensklinikkene.

Alkohol er bakgrunnen for 20 prosent av fraværet fra jobb i inntil tre dager, og hele 40 prosent av fraværet som varer én dag, ifølge forskningsresultater tidligere omtalt av Aftenposten.

Men det å innse at man kanskje drikker for mye, er ikke alltid like enkelt. For kollegene drikker jo mye mer. Gjør de ikke?

- Hensikten med Balance er å komme inn på et så tidlig tidspunkt at et høyt alkoholforbruk ennå ikke har utviklet seg til å bli et alvorlig problem. Det er de som er i risikosonen, som er den primære målgruppen. For dem som har et tungt alkoholproblem, vil ikke Balance alene være nok, forteller Nilsen.

- Er du overrasket over at mer enn 500 har fått beskjed om at de bør redusere alkoholforbruket sitt?

- Tallet er betydelig, men også i tråd med hva vi kunne regne med, svarer Nilsen.

- Hva håper du skjer med disse mer enn 500 personene?

- Hvis de klarer å justere alkoholforbruket sitt, vil det kunne få store positive konsekvenser, både for deres familier og pårørende, men også rent samfunnsøkonomisk og for bedriftene de jobber i.

Digital terapi

Første versjon av Balance ble lansert for om lag to og et halvt år siden. En ny versjon kom i 2010 og i inneværende måned kommer også en engelsk versjon.

- Vi er fortsatt i startgropa. Det er først nå at vi ser at dette begynner å ta av. Flere store aktører er i ferd med å komme i gang, og det vil bli bare mer og mer. Ikke bare offentlige virksomheter, men også private, ser nå verdien av å gi sine ansatte et slikt tilbud, forteller Nilsen.

- Hvordan fungerer dette?

- Det kan starte med at de ansatte får en oppfordring fra sin arbeidsgiver om å ta en anonym hurtigsjekk av sine alkoholvaner. Ved hjelp av den får du vite hvordan det ligger an med alkoholforbruket ditt. De som får en høy score, får så tilbud om Balance, som er et intensivt program med interaktiv digital terapi.

Hvem de 508 som så langt har fått beskjed om at de drikker for mye, er, vet ikke Nilsen. Det gjør heller ingen andre, heller ikke arbeidsgiverne deres.

- Anonymiteten til dem som tester seg blir ivaretatt, og Balance er underlagt konsesjon fra Datatilsynet, opplyser Nilsen.

I DNV har over 1.000 ansatte svart på spørsmål om sine alkoholvaner.

- Hvorfor har dere tatt i bruk Balance?

- Det framstår som et nyttig lavterskelverktøy for å fokusere på den enkeltes drikkevaner. Vi vet fra tidligere undersøkelser at noe så enkelt som å telle hvor mye man drikker i løpet av en gjennomsnittsuke gjør at man får et mer bevisst forhold til sitt konsum, svarer Areklett.

- Er dere bekymret for de ansattes alkoholforbruk?

- Ledelsen har ikke på noe tidspunkt vært bekymret over de ansattes alkoholbruk. Undersøkelser vi har gjort tidligere blant DNV-ansatte, viser stor grad av måtehold. Det at vi har presentert Balance, er et føre-var-tiltak og et ønske om å arbeide forebyggende.

Mer fra Dagsavisen