Innenriks

For gammel for arbeidslivet

Høy utdannelse og 30 års arbeidserfaring er ikke nok til å gi 60 år gamle Peter Bennett jobb. Nå er han i ferd med å pakke ned livet sitt i Oslo for å kunne overleve fram til han kan gå av med pensjon.

- Når jeg hører folk klage på jobbene sine, tenker jeg: For all del, lik jobben din. Alternativet er nemlig et mareritt, sier Peter Bennett.

Han bor i en ryddig, pen leilighet på Lambertseter i Oslo. Laptopen står oppslått på bordet i stua, og de siste tre årene har han fulgt med på alle typer stillingsutlysninger han kan passe til. Han har permer der han har printet ut alle stillingsannonsene han har søkt på, og han har notert hvorfor han kan passe til jobbene, men øverst i høyre hjørne står det «Avslag» på alle der fristen er utløpt.

- Jeg har vært tre år uten jobb og har banket hodet mot veggen. Jeg føler at jeg slåss mot en uskreven regel om at man ikke ansetter godt voksne, sier han.

Må flytte

Tilværelsen i Oslo begynner å gå mot slutten. For i det hele tatt å ha råd til å leve fram til han kan gå av med tidligpensjon, må Bennett selge leiligheten i Oslo og flytte til et sted der det koster mindre å bo. Han har psykologiutdanning fra England og 30 års erfaring i finansbransjen. Selv om han har søkt utallige jobber, har han fått avslag, hvis han i det hele tatt har vært så heldig å få noen respons. De siste tre årene har han jobbet frivillig i organisasjoner som Amnesty og Kirkens Bymisjon, men en lønnet jobb har ikke vært å oppdrive.

- Jeg vil bare ha en normal jobb. Jeg har jo tross alt ikke blitt senil ennå. Jeg føler at jeg har mye å bidra med, mye erfaring og utømmelig entusiasme og driv for å bidra videre til samfunnet, sier han.

Men nå må noe skje.

- Skal jeg tømme sparepengene helt, kan jeg leve i maks fem måneder til. Etter det er jeg helt blakk, sier Bennett.

Outsourcet jobben

Han flyttet til Norge fordi han møtte en norsk jente. Psykologiutdanningen ble ikke godkjent i Norge, så han tok seg jobb i bank. Peter Bennett forteller at han var god i jobben sin, men banken han jobbet i, valgte for tre år siden å outsource den delen av driften der han jobbet, til et lavkostland.

- Vi som jobbet her, var alle over 50 år, jeg var 57. Jeg var optimistisk, men det viste seg at en mann på 57 ikke har håp om ny jobb. Nå har jeg blitt 60 år, og jeg er redd for at det derfor er dyrere for arbeidsgivere å ha meg i jobb, sier han. Bennett forteller at han har vært med på jobbsøkerkurs for folk med høyere utdanning.

- Jeg har møtt mange folk der som sier at de søker på stillinger hvor utlysningen stemmer helt med deres kvalifikasjoner. Det som søkes etter, er akkurat det de har å tilby, men de blir ikke kalt inn til intervju engang. Jeg har selv ringt og spurt hvorfor da jeg så en annonse som hadde som konkret krav at søker måtte være under 40 år. Jeg fikk til svar at oppdragsgiver ville ha det sånn, sier han.

Den aktuelle annonsen ble trukket etter at Bennett anmeldte den til Likestillingsombudet.

- Men selv om dette skjedde, så forsvinner ikke tankegangen. Arbeidsgiverne vil ha søkere i 30-årene, sier han.

Peter Bennett har lest mange stillingsannonser. Formuleringen «Vi har et ungt og trivelig miljø», er en klassiker.

- Jeg er utdannet psykolog, og jeg prøver å tenke fornuftig og ikke reagere med raseri. Men jeg blir oppgitt når jeg ser at bransjen prøver å sile ut dem som er over 40. Det er det samme som om man kun skulle ansatt menn eller etnisk norske, sier han.

Det har vært viktig for Bennett at dette ikke skal knekke ham.

- Men jeg er selvfølgelig bekymret. Dette påvirker pensjonen min og hele livskvaliteten min. Jeg kan ikke nyte det at jeg har masse tid. Jeg sitter med en skyldfølelse over at jeg ikke gjør noe. Du mister helt kontrollen over livet ditt når du mister jobben. Det er Nav som styrer livet, og ikke du selv, sier Bennett.

- Utbredt diskriminering

Dagsavisen har tidligere skrevet om at 2012 er det europeiske året for aktiv aldring. På mange konferanser og debatter har man diskutert hvordan man kan holde seniorene lenger i arbeidslivet. Kari Østerud, direktør for Senter for seniorpolitikk, forteller at arbeidet for å få ansatt flere seniorer er en tålmodighetsprøve.

- Vi vet at aldersdiskriminering er utbredt. Vi lever i et samfunn der det ungdommelige forherliges, sier hun.

Senter for seniorpolitikk intervjuet 2.000 bedrifter i en undersøkelse tidligere i år. På spørsmål om hvor mange nyansatte som var over 50 år, svarte nesten 70 prosent ingen.

- Vi ser stillingsannonser som er på grensa av hva som er lovlig. Dette er like alvorlig som om man skulle diskriminert på grunnlag av kjønn eller etnisitet, sier Østerud.

Hun mener det er holdninger hos arbeidsgiverne som må endres.

- Det er ingen saklige grunner til å sile ut godt voksne arbeidstakere. Det at man ikke ansetter folk over 50 år, er basert på fordommer og myter om at det er så mye dyrere å ha eldre arbeidstakere. Det stemmer ikke. Vi må ikke stille oss slik at vi utelukker en hel generasjon fra å få nye jobber i arbeidslivet, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen