Navn i nyhetene

– Vi trenger nasjonaldagen

– Sametinget jobber med de samme sakene i dag som for nesten 100 år siden, sier sametingspresidenten.

Aili Keskitalo (47)

Sametingets president siden 2013. Oppsummerer lørdagens feiring av Samefolkets dag, og svarer på Twitter-hetsen fra Frps Ulf Leirstein.

Hvordan var lørdagen?

– Det var en kjempeflott dag, tettpakket med arrangementer med alt ifra barneteater, konsert, og middag på Samisk hus i Oslo. Jeg har aldri hatt det så morsomt på nasjonaldagsfeiring før.

Hvorfor er Samefolkets dag viktig for samene?

– Dagen markerer datoen for det første samelandsmøtet i 1917, og ble markert for første gang i 1993. Da jeg gikk på skolen på 80-tallet, var det ingen som fortalte meg at det skjedde noe spesielt den 6. februar. Mye har skjedd siden Sametinget ble stiftet i 1989. Det har vært en blomstring rundt samisk historie, kultur og nasjonale symboler. Vi har sett at en nasjonaldag er noe vi trenger, noe som styrker vårt fellesskap. Sametinget jobber med de samme sakene i dag som for nesten 100 år siden. For eksempel at samiske barn skal lære samisk i skolen, og at reindriften mister beiteland. Det er fint at vi er opptatt at det samme, men frustrerende at vi ikke har kommet lenger.

Frps Ulf Leirstein skrev nedsettende om ordbruken «Samenes nasjonaldag» på Twitter. Hva betyr det?

– Vi samer er dessverre vant til usakligheter og trakassering på nett. Som regel snur vi ryggen til det, fordi vi er for få til å henge oss på. Men det er spesielt når en stortingsrepresentant fra et regjeringsparti fremmer noe sånt. Han er en maktperson, og det han mener vil virke som et klarsignal, som noe som legitimerer slike holdninger. Regjeringen har til og med invitert Sametinget med på arbeid mot hat-ytringer på nett, og derfor reagerer jeg ekstra sterkt når det kommer fra ham.

LES KOMMENTAR: Unnskyld. Og stillheten etterpå. (Irene Halvorsen)

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Akkurat nå gleder jeg meg til å lese Laila Stiens novellesamling, særlig novellen «Besøk», som ble kåret til 2015s beste.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg lever et hektisk liv med mye reising. Det er deilig å komme hjem og gjøre hverdagslige ting som å handle og se på TV med familien. Det er luksus for meg.

Hvem var din barndomshelt?

– Pappa. Han reiste mye, så jeg trodde alltid at han var verdens viktigste person.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er ikke den mest ryddige personen. Bestandig blir jeg fanget i det jeg finner.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– FOR samiske rettigheter.

Er det noe du angrer på?

– Det er det sikkert, men jeg prøver å kanalisere kreftene til å gjøre det bedre framover fremfor å angre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Elsa Laula Renberg. Hun sto i spissen for samelandsmøtet i 1917, men vi vet ikke så mye om henne. Jeg skulle gjerne spurt hva som drev henne, hvordan hun fikk det til med mann, barn og reinflokk. Og hvilken pris det hadde. Det var andre tider, både med tanke på likestilling og det å være en minoritet. Hun var nok en sterk og tydelig dame.

Mer fra Dagsavisen