Verden

Zuma reddet av sine egne – igjen

Nok en gang har ANC slått ring rundt president Jacob Zuma. Men ANC svekkes med den skandalerammede presidenten.

Bilde 1 av 4

Kritikerne hadde håpet at det endelig skulle være tid for president Jacob Zumas avgang.

Slik gikk det ikke. Etter fem timer med debatt og opptelling var det i går kveld klart at mistillitsforslaget mot Zuma ble nedstemt. 177 stemte for at Zuma skulle gå, mens 198 stemte imot og ni stemte avholdende. ANC-representantene danset i salen da tallene ble lest opp.

Kriser

Dermed har Zuma igjen overlevd politisk. Han har mange ganger tidligere sluppet unna forslag om mistillit.

Men stormen rundt Zuma er like sterk, og vil fortsette. Gårsdagen var kulminasjonen av et press som har økt voldsomt i styrke mot Sør-Afrikas president, noe som har trengt Zuma og ANC stadig mer opp i et hjørne.

– Det har ikke vært ett avgjørende vendepunkt som har satt president Jacob Zuma i denne situasjonen, men en rekke av hendelser som sakte har bygd opp momentum mot ham, sier Richard Pithouse, seniorforsker i politikk ved Rhodes-universitetet i Sør-Afrika, til Dagsavisen.

Zumas kritikere hadde fått vekket et nytt håp etter at parlamentets speaker, Baleka Mbete, mandag avgjorde av avstemningen skulle være anonym. Det ville øke sannsynligheten for at mange nok representanter også fra Zumas eget parti, ANC, ville stemme mot sin egen president og dermed bidra til Zumas avgang som landets president. ANC har 249 av 400 plasser.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bygget seg opp

Mengden skandaler og omstridte beslutninger har bygd seg opp over måneder og år rundt Zuma:

Zuma beriket seg ved å bruke urettmessig mye offentlige midler på oppgradering av sin bolig i hjemstedet Nkandla, og ble dømt til å betale tilbake en del av pengene.

Zuma beskyldes for å ha latt seg påvirke politisk gjennom et svært tett forhold til den mektige og styrtrike Gupta-familien.

Zuma fikk kraftig kritikk for en rekke utskiftninger i regjeringen tidligere i år.

Zuma og flere i hans krets beskyldes for å berike seg og sine, mens forskjellene i landet øker.

* Økonomien i landet er nedadgående, noe som styrkes av ustabiliteten rundt Zuma.

– Zuma har brakt landet vårt i knestående, sier opposisjonspartiet Democratic Alliance (DA) i en uttalelse. Det var DA som sto bak mistillitsforslaget.

– Enorm omveltning

Men én utvikling tidligere år har vært særlig betydningsfull for svekkelsen av Zuma: nære politiske allierte begynte å ytre sin motstand.

Fagbevegelsen Cosatu og Kommunistpartiet, som er ANCs tradisjonelle støttespillere i den såkalte trepartialliansen, rykket ut mot Zuma. Det samme gjorde flere profilerte ANC-figurer.

Cosatus generalsekretær Bheki Ntshalinjtshali sa i april at det var tid for at Zuma gikk av, etter at han rensket kritikere ut av regjeringen. Særlig sparkingen av den respekterte finansminister Pravin Gordhan vekket oppsikt.

– At Cosatu sa at Zumas fremferd ikke var akseptabel, var en enorm omveltning, sier Pithouse til Dagsavisen.

Kan tape i 2019

I august i fjor fikk ANC dessuten et kraftig slag i lokalvalgene. Partiet mistet makten i flere storbyer, blant annet det økonomiske maktsenteret Johannesburg. ANC er fortsatt klart størst i landet, men lokalvalgene var en pekepinn om hva som kan ventes ved neste nasjonale valg i 2019. Oppslutningen rundt ANC i lokalvalgene i fjor var på sitt laveste nivå noensinne (55 prosent).

– Alt dette til sammen har ført til at det er blitt klart for stadig flere innen ANC at om man fortsetter på den samme veien framover, vil ANC faktisk kunne tape i valget i 2019, sier Pithouse.

Avsløringer

Forbindelsen mellom Zuma og den mektige Gupta-familien er blitt rullet opp i sørafrikansk presse i over ett år. Det er nå også blitt avslørt e-poster som viser at Gupta-familien utøver stor kontroll over regjeringsmedlemmer og statseide selskaper.

– Mediene her har gjort en utmerket jobb med å avsløre dette, noe som har ødelagt mye for Zumas og ANCs standing, sier Pithouse.

Både Zuma og Gupta-familien nekter for beskyldningene om det grumsete forholdet.

Arvtakerkamp

Uavhengig av gårsdagens avstemning skal Zuma sitte som ANC-leder fram til desember.

Ved valget i 2019 skal en ny leder fronte ANC som presidentkandidat. Spekulasjonene rundt hvem som blir Zumas arvtaker har gått lenge allerede.

Navnene som nevnes oftest er tidligere utenriksminister og Zumas ekskone, Nkosazana Dlamini-Zuma, og visepresident og mangemillionær Cyril Ramaphosa – men det er sistnevnte som framstår som den mest sannsynlige kandidaten for øyeblikket.

– Det er mange som har indikert at de vil stille som kandidater, men den eneste som i dag har en solid organisert maktbase i partiorganisasjonen, er Cyril Ramaphosa. Han har støtte blant fagforeninger, kommunistene, store selskaper og i flere regionale ANC-grupper, sier Pithouse.

Spørsmålet er hvor mye av ANCs problemer som henger ved Zuma som person, og dermed i hvor stor grad ANC vil tjene på at Zuma byttes ut. Zuma er blitt et så stort problem for ANC at enkelte i opposisjonen, selv om de er sterkt imot Zuma og mener han er svært skadelig for landet, mener det er i opposisjonens interesse at han fortsetter, slik at misnøyen med ANC blant velgerne øker ytterligere fram mot valget.

– ANC og Zuma er klart sammenfiltret, men ANCs nedgang handler om mer enn Zuma. Det er helt klart en del folk i ANC som lenge har følt at partiet kan fornye sin troverdighet den dagen Zuma ikke lenger er på toppen, og at en utskiftning vil bremse nedturen for ANC fordi partiet ikke lenger vil være assosiert så sterkt med Zuma, sier Pithouse.

Men han legger til at bildet er komplisert: meningene er svært delte om Zuma innenfor ANC.

– Mens ANC i Johannesburg ser Zuma som årsaken til at partiet tapte makten der, og derfor er fiendtlig innstilt til ham, nyter Zuma fortsatt bred støtte i sin egen hjemprovins, KwaZulu-Natal. ANC har lenge vært sterkt splittet over Zuma, sier Pithouse.

Skandalene rundt Jacob Zuma

* I 2005 ble Jacob Zumas eksrådgiver funnet skyldig i å ha bedt om årlige bestikkelser fra et fransk våpenselskap på vegne av Zuma. Pengene skulle skåne selskapet i forbindelse med at det ble etterforsket.

* President Thabo Mbeki avsatte Zuma som sin stedfortreder etter våpenaffæren. Zuma svarte senere med å utfordre Mbeki som ANC-leder, og vant.

* I 2005 ble Zuma siktet for voldtekt av en venn og partikollegas hivpositive datter. Han ble frikjent etter å ha sagt at hun samtykket til sex.

* I 2009 henla påtalemyndigheten etterforskningen av over 700 anklager om svindel, korrupsjon og organisert kriminalitet.

* En uavhengig gransking kom i 2014 fram til at Zuma urettmessig hadde beriket seg gjennom en statsfinansiert oppgradering av sitt private hjem. Først senere godtok han å ta deler av regningen selv. Zuma ble senere dømt til å betale tilbake de statlige pengene.

* I desember i fjor skiftet Zuma ut finansministeren to ganger på en uke, noe som utløste kraftig valutafall og stor uro i markedene.

* Tidligere i år byttet Zuma ut til sammen 10 av 35 statsråder. Blant andre ble finansminister Pravin Gordhan erstattet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen