Verden

- Ytringsfrihet er en trussel

I Midtøsten er det mange som ser på vestlige verdier som ytringsfrihet som en trussel, sier libanesisk professor.

JAFFA (Dagsavisen): - De som står bak angrepene forakter alt hva Europa står for. Det er ingen tvil om at vi vil få langt flere slike angrep, sier professor Hilal Khashan ved Det amerikanske universitetet i Beirut.

Reaksjonene i Midtøsten dagen etter det grufulle terrorangrepet er høyst motstridende. På nettsteder tilknyttet IS, den islamske staten i Syria og Irak, så en i går faktiske gledesutbrudd.

IS offentliggjorde en offisiell hyllest.

- Islams løver har hevnet de vantro i profetens navn, het det fra terrorgruppas hovedkvarter. Andre ekstreme islamister var også i skyene, og så angrepet som del av en større kamp.

Etterforskere i Frankrike utelukker ikke en forbindelse mellom islamistene som slo til i Paris og militarismen som vokser fram i de islamistkontrollerte områdene I Irak og Syria. Dermed blir reaksjonene på angrepet nettopp i Midtøsten av langt større og avgjørende betydning.

 

- Forbrytersk

Al Azhar, sunni-islams viktigste lærested, fordømte angrepet:

- Dette var en forbrytersk handling, og Islam fordømmer all vold, het det i en erklæring fra Kairos al Azhar.

Ifølge professor Khashan i Beirut har problemet med de ekstreme islamistene dype røtter, langt dypere enn krigen i Syria og Irak, og ingen kan vente raske løsninger.

- I Europa er folk opplært til å verdsette ytringsfriheten. Men i Midtøsten er folk heller sosialisert til å ære profeten. Kritikk av profeten er ikke ansett som akseptabel oppførsel. Jeg er selv muslim, og det er mye jeg ikke selv kan si på mitt universitet. Og vestlige verdier som frihet og ytringsfrihet, blir for mange ikke sett på som positivt, men som en trussel, sier han i et intervju med Dagsavisen.

- I Midtøsten anser mange seg som ofre for Europas kolonialisme, og så lenge denne følelsen vedvarer, og så lenge vi ikke kommer oss videre, vil fiendskapet fortsette. Og vi kjenner selv på kroppen den forferdelige konsekvensen av volden, vi lever med Hizbollah, vi lever med Den islamske staten, sier han.

Khashan er blant annet kjent for boken «Arabere ved en korsvei» og mener at den arabiske verdenen er inne i en dyp, ideologisk krise, men understreker at også Europa vil måtte ta vanskelige beslutninger i årene som kommer.

 

- Vanskelig valg

- Europa er blitt stadig mer multikulturelt, og da sier man at alle verdier er likeverdige. Enten kan Europa si at Islam er del av vår kultur, og så holde seg unna kritikk av islamske symboler, eller man kan si at dette blir en for stor pris å betale og en for stor trussel mot europeiske verdier som ytringsfriheten. I så fall må man heller innlede en massiv utdanning av immigrantene. En tredje løsning er at ekstremister blir deportert fra Europa, sier han.

Ingen av alternativene er enkle eller raske.

Andre i Midtøsten advarer nå om at terroren i Paris vil få så omfattende konsekvenser at den vil kunne svekke demokratiet i Europa. Etter angrepet vil kravene om bedre politiberedskap kunne utfordre grunnleggende rettigheter, som retten til ikke å bli avlyttet eller gransket med mindre klare mistanker foreligger.

- Valget vi står overfor er enten frihet eller terrorisme, de to kan ikke leve sammen, sa Shimon Peres, Israels forrige president i går.

Mer fra Dagsavisen