Verden

Ytre høyre rykker inn

Ytrehøyrepartiet Alternativ for Tyskland ligger an til å rykke inn i forbundsdagen for første gang – og det med en stor gruppe.

En drøy uke før valget i Tyskland er det klart at Angela Merkels konservative allianse CDU/CSU vil bli klart størst, foran det sosialdemokratiske partiet SPD. Men kampen om tredjeplassen blant partiene er det minst like stor interesse for, og partiet Alternativ for Tyskland er et av partiene som kjemper om å bli tredje størst.

70 plasser?

En ting synes likevel klart: for første gang vil et høyreradikalt parti innta plassene i nasjonalforsamlingen Forbundsdagen. Det vil bli et vendepunkt i tysk politisk historie, som i alle år etter andre verdenskrig har klart å holde høyreradikale partier ute.

AfD ligger an til å få mellom åtte og 11 prosent av stemmene ved valget søndag 24. september. Får partiet ti prosent, vil det kunne sende 70 representanter inn i Forbundsdagen, ifølge Der Spiegel.

Partiet kom akkurat ikke inn ved valget for fire år siden. Da fikk partiet 4.7 prosent av stemmene, og kom dermed under sperregrensen på fem prosent. Men fra og med 2014 har partiet inntatt den ene delstatsforsamlingen etter den andre, og partiet er nå representert med mer enn 160 representanter i de forsamlingene i 13 delstater i Tyskland.

– Partiet kommer inn i Forbundsdagen, men vil bli behandlet som spedalske. De kan vinne terreng, men ikke få makten, sier Kate Hansen-Bundt, som er generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité og følger tysk politikk tett.

Ingen av de andre partiene vil samarbeide med AfD, og partiet har de siste dagene vært i hardt vær etter drøye uttalelser fra partiets toppledere. Nasjonal talsmann for partiet, Alexander Gauland, etterforskes for rasisme etter at han sa at Aydan Özoguz, som er et tyskfødt sosialdemokratisk medlem av Forbundsdagen og regjeringens kommissær for migrasjon, burde «ekspederes i Anatolia» (i Tyrkia). En rekke politikere har reagert sterkt på utsagnet, inkludert kansler Angela Merkel.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Midt på treet

Også partikollega Alice Weidel anklages for lignende uttalelser, melder NTB. Avisene Die Welt og Bild trykket i helgen en e-post skrevet av Weidel for et par år siden, der hun anklaget regjeringen for å oversvømme landet med arabere, sinti – en etnisk undergruppe av sigøynere – og rom.

Alternativ for Tyskland har bredest støtte i øst, men har også mange i vest. Men selv om mange i arbeiderklassen støtter partiet, er det langt fra bare lavtlønnede og lavt utdannede som flokker seg rundt partiet. Den typiske AfD-velger er middelaldrende, har middels høy utdanning og middels høy inntekt, ifølge en studie av partiets velgere fra Böckler-stiftelsen.

Mer fra Dagsavisen