Verden

Vil Trump ofre sin nærmeste mann?

Nå kan Trumps mektige rådgiver og utstrakte hånd til hvite nasjonalister få fyken.

USAs president ventet to døgn med å fordømme angrepet fra nynazister og andre høyreekstreme i Charlottesville lørdag. Men tirsdag kveld snudde Trump, og understreker at begge sider, både nasjonalister og motdemonstranter, måtte ta skylden for volden.

Partikolleger i det republikanske partiet og politiske motstandere tar nå avstand fra Trumps uttalelser. En av dem er republikaneren Paul Ryan, som er leder for Representantes hus.

Samtidig henger skjebnen til sjefstrateg Steve Bannon i en tynn tråd. Det er mannen som hevdes å gi næring til tilveksten til høyreekstreme grupper i USA. Før han kom inn i Det hvite hus, var Bannon redaktør for nettstedet Breitbart, som han selv har beskrevet som en «plattform for alt-right». Han omtales som mannen bak Trumps valgseier i 2016, og hjernen bak Trumps innreiseforbud rettet mot seks muslimske land.

– Vi får se hva som skjer med Bannon, uttalte Trump tirsdag.

LES OGSÅ: Han er hjernen bak Trump - men hvem er Steve Bannon? 

Kan få sparken

Det skal være mektige, men mer moderate krefter innad i Trump-administrasjonen, som rådgiver og svigersønn Jared Kushner, stabssjefen John Kelly og sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster, som legger press på Trump for å kvitte seg med omstridte Bannon, ifølge CBS News. TV-kanalen melder at Bannon kan være sparket innen uka er omme. Høyt plasserte kilder innenfor og utenfor i Det hvite hus sier at Bannons skjebne aldri har vært mer i fare enn nå. Stabssjef Kelly ønsker å rydde i rekkene. Han har etterlyst «flere voksne» i Det hvite hus. Trump har vist seg som en som gjerne kvitter seg med folk hvis det gagner ham selv, sier USA-forsker Hilde Restad til Dagsavisen.

USAs nynazister og andre høyreekstreme har varslet at de planlegger nye demonstrasjoner denne uka, den første i Boston på lørdag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rives mellom to leire

Trump står overfor et vanskelig dilemma, sier Øyvind Strømmen, journalist og forfatter.

– Det er et sprik for Trump, mellom å holde seg inne med deler av «alt right» og å få støtte fra moderate republikanere, som er en del av etablissementet. Spørsmålet er om han vil klare å holde seg inne med begge leire, eller om manøveren vil bli for stor for ham, sier han.

Nasjonalister og ultranasjonalister var en del av Trumps valgkampbevegelse.

– Men Trump trenger mer enn den nasjonalistiske høyresida for å vinne valg. Til det trenger han åpenbart å holde seg inne med mer moderate republikanske velgere, sier Strømmen.

LES OGSÅ: – Kan vente flere slike angrep

Kan skape høyre-opprør

Det er Bannon som minner Trump om hans hvite velgerbase, skriver den franske avisa Le nouvel observateur: Militante på ytre høyrefløy ser Bannon som Trumps bolverk mot den forhatte eliten i Washington.

– Dersom han sparker Bannon, kan det skape aggresjon på ytre høyrefløy. De ser på Bannon som sin mann, sier Strømmen.

Debby Dooley, aktivist i den konservative Tea Party-bevegelsen, sier dette om valget:

– Jeg er fullstendig overbevist om at det ville være en enorm feil av presidenten å sparke Bannon. Han vil snu ryggen til folk som har stemt på ham og det vil framprovosere et opprør i velgerbasen hans.

Trump tok sjefstrategen i forsvar tirsdag:

– Bannon er en bra mann, han er ingen rasist.

Les også: Facebook kaster ut høyreekstreme

Kjøttvekta avgjør?

Strømmen tror spørsmålet kan koke ned til hvilke stemmer som er mest verdt for Trump – og hvordan håndteringen av Charlottesville-angrepet slår ut for hans synkende oppslutning.

Trump vil kunne gå i mer etablert republikansk retning, som under George W. Bush jr, eller i en mer radikal retning, ved å fortsette kampen mot innvandring fra muslimske land, bygge muren mot Mexico og angripe rettsvesenet.

Intern maktkamp

Skulle Trump kaste sin nære rådgiver på båten, kan det være en seier for et mer «disiplinert» presidentskap, slik stabssjef Kelly ønsker seg. Det vil si flere «fornuftige» generaler og «normale» rådgivere som omkranser Trump, og mindre flørting med hvit overmakt-bevegelsen. Resultatet kan bli en mindre ideologisk, mer pragmatisk president, som er mindre opptatt av konfrontasjoner, skriver Le nouvel observateur.

Spørsmålet om Bannons framtid handler også om sjefstrategens nasjonalistiske økonomiske linje og hans motvilje mot å sette i gang nye militære operasjoner eller utvide eksisterende. Det går på tvers av de moderate stemmene i Det hvite hus. Bannon anklages også for å undergrave sikkerhetsrådgiveren H.R. McMaster gjennom sine allianser med konservative medier.

Bannon og McMaster forfekter ulike syn på islam.

Kommentar: På tide å innta kommentarfeltene

På pengesekken

Men Bannon har også sine støttespillere: Mark Meadows, leder for den konservative gruppa Freedom Caucus i Representantenes hus, skal ha grepet inn overfor Trump for å uttrykke sin støtte til Bannon. Steve King, en republikaner fra Iowa som er en sterk innvandringskritiker og har innflytelse på høyrefløyen, forsvarer også Bannon. Blant Trumps rike givere støttes Bannon av den innflytelsesrike casino-milliardæren Sheldon Adelson, og milliardærfamilien Robert Mercer og datteren Rebekah.

– Mercer-familien har finansiert båe Bannons prosjekter og Trumps kandidatur. Så dette er vanskelig for Trump, sier Hilde Restad, USA-forsker, til Dagsavisen.

En ny Trump?

Enkelte stiller spørsmål ved om det er Bannon som er opprinnelsen til Trumps forsvar for «hvite, marginaliserte amerikanere».

I tiår har Trump anklaget de mistenkte i en kriminalsak der fire hispanics ble beskyldt for å ha drept en jogger i Central Park i 1989, selv om de formelt ble erklært uskyldige. Før Bannon var på plass, hadde Trump også sådd tvil om Obama var amerikaner og kommet med negative uttalelser om meksikanere. Trump vil kunne kvitte seg med Bannon og den utenrikspolitiske rådgiveren Sebastian Gorka, som kalles «Trumps pitbull», men samtidig beholde Stephen Miller, en fremmedfiendtlig politisk rådgiver, som er mer forsiktig enn Bannon.

Les også: Kraftige reaksjoner etter at Trump snudde igjen

– Blod på tann

– Ytre høyre har fått blod på tann og økt oppmerksomheten ved at USA har fått en president som selv forfekter amerikansk nasjonalisme og det man kan kalle «nativisme», en innadvendt amerikansk nasjonalisme. Samtidig sa han tirsdag at «rasisme er ondskap». Det var rene ord for pengene, og det man kan forvente av en president, sier Strømmen.

Det er vanskelig å skille mellom opportunisme og provoserende uttalelser, og presidentens ideologi.

– Trump har i høyeste grad spilt på rasisme og vunnet valget på høyrenasjonalisme. Han har støttespillere langt ute på høyresiden og tar i bruk ideer som kommer fra det høyreradikale landskapet, sier Strømmen.

Han understreker at «alt-right»-bevegelsen rommer alt fra den mer spiselige delen av høyresiden, som Strømmen betegner som «høyrenasjonalister med parlamentarisk tilsnitt», til dem som støtter «rein, skjær nazisme».

– Nazismen har ikke noe gehør i USA. Men det som er mer bekymringsfullt, er imidlertid at Trump selv har forfektet konspirasjonsteorier, og at en rabiat stemme som konspirasjonsteoretikeren Alex Jones har fått innpass i Det hvite hus, sier Strømmen.

Etter fordømmelsene av Charlottesville-angrepet mandag, retvitret Trump John Posobiec, en alliert av den hvite nasjonalisten Richard Spencer.

– Hadde Trump vært bosatt i Frankrike, ville han stått nærmere et høyreradikalt parti som Nasjonal Front enn det franske konservative partiet, sier Strømmen.

Les også: Høyreekstreme i USA mobiliserer i ytringsfrihetens navn

Mer fra Dagsavisen