Verden

Vil presse Iran til avtale

To dager før fristen går ut, står forhandlingene om Irans atomprogram i stampe. - Vi vil ikke utvide fristen, sier USAs utenriksminister John Kerry, som har flydd til Wien for å delta i innspurten.

ATOMPROGRAM: To dager før fristen går ut, står forhandlingene om Irans atomprogram i stampe. - Vi vil ikke utvide fristen, sier USAs utenriksminister John Kerry, som har flydd til Wien for å delta i innspurten.

NEW YORK (Dagsavisen): I forrige måned skrev USAs president Barack Obama et hemmelig brev til Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei om viktigheten av å få på plass en avtale om Irans omstridte atomprogram. Ifølge Irans myndigheter, har ayatolla Khamenei svart sin brevvenn i USA. Men det er langt fra brevveksling til en håndfast avtale.

Bare to dager før tidsfristen for å få på plass en avtale om Irans atomprogram, står partene fortsatt langt fra hverandre.

Torsdag kveld sendte Barack Obama utenriksminister John Kerry til Wien, der den såkalte 5+1-gruppa, med USA, Russland, Frankrike, Kina, Storbritannia og Tyskland sitter i intense forhandlinger med Iran.

 

Spent stemning

Det er frykten for at Iran skal kunne utvikle atomvåpen som er stridens kjerne. Landets atomprogram ble kjent i 2002, og har siden dominert internasjonalt diplomati. Iranske myndigheter sier de ikke er ute etter å utvinne atomvåpen, og at programmet skal brukes til energiproduksjon og olje. Iran har underskrevet avtalen om ikke-spredning av atomvåpen, men landets ledere har så langt ikke villet gi graden av innsyn FN og andre har bedt om.

- Iran har vist i snart 20 år at de ikke følger sine forpliktelser, sier Patrick Clawson ved Washington Institute til Dagsavisen.

Sjefen for det internasjonale energibyrået (IAEE), Yukia Amanao, sier Iran fortsatt ikke har gitt tilfredsstillende svar på byråets spørsmål. Dermed har ikke iranerne klart å fjerne mistanken om at de i hemmelighet har forsøkt å utvikle atomvåpen.

Siden 2006 har omfattende sanksjoner rammet den iranske økonomien.

Patrick Clawson tror iranerne er lei av sanksjonene og isolasjonen som har fulgt kritikken mot programmet, og at mange unge iranere ønsker et bedre forhold til omverdenen.

 

- Ekstremt komplisert

Et av de største hindrene for en avtale skal være antall sentrifuger i Iran. Da samtalene startet, krevde USA at Iran skulle kvitte seg med alle sentrifugene, som kan brukes til å utvikle atomvåpen. Nå har partene landet på et kompromiss, som trolig vil la rundt 5.000 sentrifuger bli i landet. Det er fortsatt usikkert om Iran vil gå med på dette.

Carla Anne Robbins ved tenketanken Council of Foreign Relations i Washington DC påpeker at både Iran og resten av verden ser en avtale som helt nødvendig. Iran for å heve de tunge sanksjonene, og verden for å stoppe en eventuell utvikling av atomvåpen.

Robbins er ikke sikker på om Irans øverste leder en gang vil godkjenne en avtale.

- Mistilliten på begge sider er enorm. Men samtalene må fortsette, sier Robbins til Dagsavisen.

 

Må følges opp

Både britiske og amerikanske diplomater sier de har liten tro på enighet innen mandag. Tidligere denne uka sa en amerikansk diplomat til the New York Times at sjansene for suksess var «mellom 40 og 50 prosent».

Så lenge det ikke blir brudd i samtalene, er det ikke så dramatisk ikke å rekke tidsfristen, sier Carla Anne Robbins

- Dette vil uansett pågå lenge. Alle snakker om deadlinen mandag, men selv om en avtale kommer på plass, må den følges opp. Det er store spørsmål rundt hvordan det skal gjøres, sier Carla Anne Robbins til Dagsavisen.

 

Bunnpunkt

Forholdet mellom USA og Iran har vært på frysepunktet siden 1979, da den islamske revolusjonen kastet den USA-støttede lederen og stormet den amerikanske ambassaden i Teheran. 52 amerikanere ble holdt som gisler i over et år. De pågående samtalene omtales som de nærmeste de to landene har vært siden. De to har fortsatt ikke diplomatiske forbindelser, men forholdet er i ferd med å mykne noe, sier Patrick Clawson. Republikanerne i Kongressen har allerede varslet at de krever en tøff avtale for å heve sanksjonene mot Iran.

- Det er lite trolig at sanksjonene heves før vi ser at Iran følger opp forpliktende sine. Det er nok mange i Iran som vil bli skuffet, sier Clawson.

Mer fra Dagsavisen