Verden

Vil kriminalisere utleie til innvandrere

Regjeringen i Storbritannia foreslår å kriminalisere det å leie ut bolig til innvandrere som er ulovlig i landet.

Bilde 1 av 4

Flyktningkrisen i franske Calais og flyktningens forsøk på å krysse kanalen får stor oppmerksomhet i britisk offentlighet. Statsminister David Camerons svar er strenge straffer for dem som huser ulovlige innvandrere:

Leier du ut en bolig uten å sjekke leietakers immigrasjonsstatus, kan du dømmes til fem år i fengsel.

Fatter du mistanke om at leietaker ikke har lovlig opphold, men ikke sier opp leiekontrakten, kan du dømmes til fem år i fengsel.

Arbeider du i Storbritannia uten å ha lovlig opphold, kan politiet beslaglegge opptjent lønn.

Tiltakene inngår i en ny immigrasjonslov som det britiske parlamentet skal debattere de neste månedene, melder NTB.

Kriminaliserer

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, mener forslagene føyer seg inn i en tendens som feier over Europa, der man i stadig større grad kriminaliserer det å oppholde seg i et land ulovlig.

– Folk kan ha mange gode grunner til at de velger å bli, selv om de ikke får oppholdstillatelse. Det bør ikke likestilles med kriminalitet, sier Austenå til Vårt Land.

En lov som gir fengselsstraff for å leie ut til papirløse, tror hun kan ramme dem som bare vil hjelpe.

– Det vil være svært urimelig å straffe noen som leier ut til en familie uten oppholdstillatelse, fordi det vil gi dem tak over hodet slik at de slipper å bo på gaten, sier Austenå.

Må ta utnyttere

Hun forstår at politikere ønsker å ramme de som tjener på å leie ut til papirløse, men mener loven må spesifiseres mer om man skal ta såkalte bakmenn.

– Loven bør ikke gå kun på leietakerens oppholdsstatus. En slik lov bør være spesifikk på at den rammer folk som bevisst utnytter andre, sier Austenå.

Det er veldig viktig for britiske politikere å vise handlekraft, mener Storbritannia-ekspert og statsviter ved UIO, Øyvind Bratberg. Han sier David Camerons utspill passer godt inn i mønsteret med raske svar ved kriser.

– Store kriser frembringer gjerne kraftig lut, og dette høres ut som det faller inn under den kategorien, sier Bratberg til Vårt Land.

Men det ligger mer bak enn bare dagens krise i Calais.

– Underbetalt arbeid, og overbetalt husleie for udokumenterte innvandrere er utbredt i Storbritannia. Tilgangen på jobb for folk uten papirer er noe av det som gjør det attraktivt å komme til landet.

Storbritannias tilgang på lavbetalte servicejobber med lave kompetansekrav er en kontrast til andre EU-land.

– Det er kanskje ikke en vei inn i det britiske samfunnet, men det er i det minste en måte å kare seg til et livsopphold, sier han.

Det har lenge vært et ønske om å gjøre noe med den svarte immigrantnæringen, og å redusere antallet mennesker som oppholder seg i landet ulovlig.

Mer fra Dagsavisen