Verden

Vender Clinton ryggen

Mens Hillary Clinton trenger samling som mest, splitter nok en epost-skandale det demokratiske partiet.

Bilde 1 av 2

PHILADELPHIA (Dagsavisen): – Dette skal bli et landsmøte preget av optimisme, samling og håp, sa Robby Mook, kampanjesjef for Hillary for America på det demokratiske landsmøtets første dag.

Men både inne på og utenfor landsmøtearenaen er tusenvis av Bernie Sanders-tilhengere rasende over helgens e-postskandale, der det kommer fram at det demokratiske partiet i store deler av valgkampen har motarbeidet Hillary Clintons motstander, Bernie Sanders.

Les også: Republikanernes landsmøte - Trump Show

Søndag kveld valgte lederen for Demokratenes nasjonalkomité Debbie Wasserman Shultz å trekke seg, etter at Wikileaks offentliggjorde 20.000 e-poster i løpet av helgen.

Der kom det fram at flere av det demokratiske partiets komitéledere og ansatte, som skal være nøytrale, tydelig støttet Hillary Clinton, noe Sanders flere ganger har anklaget dem for. E-postene viser blant annet at Schultz kalte Sanders for en «pokkers løgner», og at andre partitopper spekulerte i om de kunne felle Sanders ved å stemple ham som ateist.

Clinton-kampanjen sier de tror russiske myndigheter kan ha vært involvert i epost-skandalen, for å splitte demokratene og dermed øke sjansene til den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Ikke Clinton-stemme

At lederen for Det demokratiske partiet, Debbie Shultz, har gått av, er ikke nok, mener Bernie Sanders-tilhengerne Pamela Tharaldsen (59) og Lorraine Salas (34), begge delegater fra California. De er frustrerte over partiet, som de mener ikke tar venstresiden på alvor.

– Vi trenger et helt nytt demokratisk lederskap, sier Pamela Tharaldsen til Dagsavisen.

Hun mener partiet lenge har vendt USAs fattige ryggen, men øynet håp da Bernie Sanders stilte til valg.

Lorraine Salas forsøker ikke å skjule skuffelsen.

– Vi har brukt så mye av vår tid, våre krefter og penger på å få Bernie fram. Og så blir han motarbeidet hele tiden av vårt eget parti, sier Salas.

Både Tharaldsen og Salas er nye i det demokratiske partiet. Ingen av dem er sikre på om de vil stemme på Hillary Clinton, selv om valget står mellom henne og republikanernes Donald Trump.

De har fått beskjed om ikke å fortelle mediene om tvilen rundt Hillary Clinton. De klarer ikke å la være, spesielt etter den siste e-postskandalen.

– Vi har fått beskjed om å vise at partiet står samlet bak Clinton. Men partiet er ikke samlet, sier Salas.

Hun var tidligere aktiv i USAs Green Party, og er en av flere Bernie-tilhengere her som sier de kan komme til å stemme på Green Party-kandidat Jill Stein i november.

Les også: Trump kaller Clinton korrupt på Twitter

Kontrast til Trump

Det demokratiske partiet gjør nå sitt beste for å overbevise irriterte Sanders-tilhengere om å stille seg bak Hillary Clinton, slik Sanders selv gjorde for to uker siden. På talelista i går var både Bernie Sanders selv, og USAs venstresides store helt, senator Elizabeth Warren fra Massachusetts.

I dag er det duket for tidligere president og Hillary Clintons ektemann, Bill Clinton.

Demokratene samles til landsmøte i Philadelphia denne uka, uka etter at republikanerne avholdt sitt møte i vippestaten Ohio uka før. En av landsmøtenes hovedoppgaver er å samle partiene, etter at den interne valgkampen er avgjort.

Hos republikanerne ble møtet preget av kaos og protester, og Donald Trumps avslutningstale, der han tegnet et dystert bilde av et USA i krise. Det er derfor viktig for demokratene å fremme et annet budskap, om et samlet parti.

– Kontrasten til republikanerne er enorm. Vi står for framtidshåp og samling, insisterte Brian Fallon, pressesjef i Hillary for America på en pressekonferanse i går.

Til venstre

Demokratenes største utfordring er den manglende entusiasmen for Hillary Clinton, ikke bare hos Sanders-tilhengere, men amerikanske velgere generelt. Ifølge Real Clear Politics’ gjennomsnitt av meningsmålinger sier hele 55 prosent av de spurte at de har et dårlig inntrykk av Hillary Clinton. Om Donald Trump sier 56 prosent det samme. De to kandidatene er dermed de mest upopulære presidentkandidatene noensinne.

Mangelen på entusiasme for Clinton er grunnen til at Donald Trump kommer til å vinne, skriver filmskaper Michael Moore på sin hjemmeside.

– Det er ingen entusiasme å finne. Og fordi valget avgjøres av én ting – hvem som får flest velgere ut av huset og til valglokalene – er det Trump som ligger best an, skriver Moore.

Mer fra Dagsavisen