Verden

Vekker sinne i egne rekker

Konservative politikere som er imot brexit er på kollisjonskurs med sin egen regjering. De frykter at parlamentet ikke får noen reell sjanse til å påvirke den endelige brexit-avtalen med EU.

Bilde 1 av 2

Mandag kveld ble det klart at det britiske parlamentet skal få lov til å stemme over den endelige avtalen som etter planen etter hvert skal foreligge mellom Storbritannia og EU før britene skal ut av EU.

Et tegn på en svekket regjering, sier kommentatorene.

– En regjering med selvtillit ville ikke kommet med en slik innrømmelse dagen før brexit-debatten skulle starte i parlamentet, kommenterer BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg i en analyse.

Press

Det er brexit-minister David Davis’ departement som har bestemt at utmeldingsavtalen skal kunne stemmes over av parlamentet i form av et eget lovforslag.

Innrømmelsen kommer etter press, ikke bare fra opposisjonen, men også fra enkelte konservative politikere som er imot brexit, om at de folkevalgte må få lov til å vurdere og stemme over avtalen.

Men selv om parlamentarikerne skal få lov til å stemme over dette innebærer det likevel en rekke begrensninger: Storbritannia skal ut av EU uansett om parlamentet godkjenner utmeldingsavtalen eller ikke.

Det blir ikke snakk om å kunne stanse brexit-prosessen eller be om at man går tilbake til forhandlingsbordet med EU – det bekreftet brexit-minister David Davis overfor konservative brexit-tilhengere som har uttrykt bekymring for at Storbritannia ikke går ut av EU 29. mars 2019, slik planen er.

Dersom utmeldingsavtalen ikke får flertall, blir resultatet derfor at Storbritannia går ut av EU uten noen avtale.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Skinnavstemning

Dette har ført til kritikk fra politikere som er imot brexit. De påpeker at avtalen kun levner to muligheter: «take it or leave it».

– Han kaller det en betydningsfull avstemning. Det er en skinnavstemning, tvitret Labour-politikeren Chuka Umunna, med henvisning til David Davis.

Det har også provosert flere konservative. Konservative pro-EU-politikere, anført av parlamentsmedlem Dominic Grieve, er bekymret for at parlamentet ikke vil få noen reell innflytelse på slutten. De er kritiske til at regjeringen har låst utmeldelsesdatoen til 29. mars 2019, og frykter at avstemningen i parlamentet kan komme for sent til å ha noe å si for sluttresultatet, og dermed ikke vil ha noen hensikt, skriver avisen The Independent.

Går tregt

Det er avtalen om utmelding av EU det forhandles om mellom Storbritannia og EU for øyeblikket. Forhandlingene begynte i juni, men har gått saktere enn man håpet. I første omgang er det selve utmeldingen det forhandles om.

Partene må enes om disse temaene:

* Hva som skal skje med rettighetene til EU-borgere som bor i Storbritannia og med britiske borgere i EU-land.

* Hva som skal skje med grensen til Irland, som blir Storbritannias eneste grense til EU.

Det økonomiske oppgjøret i forbindelse med utmeldingen.

Først når det er oppnådd «tilstrekkelig framgang» på disse feltene, er EU villig til å begynne å diskutere et framtidig handelssamarbeid mellom Storbritannia og EU. Sjette runde i de formelle forhandlingene med EU ble holdt i Brussel i forrige uke. Håpet nå er at man i desember skal ha kommet langt nok til å begynne samtaler om handelssamarbeidet.

Mer fra Dagsavisen