Verden

Valginnspurt om sikkerhet

Sikkerhet og ekstremisme preger debatten idet valgkampen gjenopptas like før valget torsdag i Storbritannia.

Bilde 1 av 4

Pausen i valgkampen etter terrorangrepet i London lørdag var kort. Men angrepet har igjen fått sikkerhet, politi og ekstremisme høyt på agendaen hos partiene de siste par dagene før valget:

Statsminister Theresa May viser til viktigheten av sterkt lederskap og kamp på internett, mens opposisjonen kritiserer regjeringen for kutt i finansieringen til politiet, og for å ha holdt tilbake en ekstremismerapport.

I et intervju som ble publisert i går sa Labour-leder Jeremy Corbyn at May bør gå av etter å ha støttet kutt i britisk politi mens hun var innenriksminister.

Les også: May forsvarer London-borgermester etter Trump-angrep

Mer politi

Corbyn sier antall bevæpnede politifolk har sunket siden 2010, og lover mer penger til politi.

– Theresa May ble advart av politiforeningen, men hun anklaget dem for å rope «ulv», sa Corbyn i en tale i helgen.

Både Corbyn og Liberaldemokratenes leder Tim Farron kritiserer samtidig regjeringen for at en rapport om finansiering av jihadistgrupper i Storbritannia ikke er offentliggjort ennå.

– Ja, vi må ha noen vanskelige samtaler, og vi kan begynne med Saudi-Arabia og andre golfstater som har finansiert og fyrt opp under ekstremistideologi, sa Corbyn, med referanse til Mays utsagn om at kampen mot ekstremisme krever noen vanskelige samtaler.

Statsminister Theresa May har på sin side tatt til orde for en strengere kontroll på internett for å stanse planlegging og oppmuntring til ekstremistiske handlinger. Det gjorde hun allerede på NATO-toppmøtet bare få dager etter Manchester-angrepet, og tok dette opp igjen i talen etter London-angrepet. Hun har bedt andre land om hjelp til å få de store internettselskapene med på kampen.

– Slik terror kan ikke bekjempes med militærmakt alene, sa May i en uttalelse søndag.

– Vi kan ikke la denne ideologien få fritt spillerom, og det er nettopp hva internett og de store selskapene som leverer internettbaserte tjenester tilbyr dem, sa May.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Viktig

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad sier det er viktig at valgkampen fortsetter for fullt de siste dagene, men at kampen mot terror vil være høyt på agendaen.

– Og igjen er diskusjonen i gang om hvor langt man skal gå for å jobbe mot terror; hvor langt man kan gå i å overvåke og fotfølge personer som kan være en fare, sier Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder.

Han tror ikke de to terrorangrepene i Manchester og London, som har kommet midt i innspurten av den britiske valgkampen, er utført nå på grunn av valgkampen.

– De har nok vært planlagt i lang tid, og har hatt som mål å treffe mange, men jeg tror ikke det handler om valget, sier han.

Reportasje: Skottland var Labours trygge bastion. I dag har partiet bare én skotte i det britiske parlamentet. (Dagsavisen pluss - krever abonnement)

Tory-nedgang

Om terrorangrepene vil slå ut når folk skal stemme torsdag, er helt uvisst. Mays konservative parti er ifølge målingene på retrett; oppslutningen har gått sakte, men sikkert ned de siste to-tre ukene. Normalt blir De konservative og Theresa May ansett for å ha troverdighet på saker som sikkerhet, terror og kontroll på immigrasjon.

Men Jan Erik Mustad advarer mot å tro at endringene i målingene har noe med terrorangrepet i Manchester å gjøre.

– Det er usikkert om det vil gi utslag på resultatet, og om det gjør det, kan det slå begge veier: Det kan svekke May hvis folk ikke føler seg trygge og ikke føler regjeringen har gjort en god nok jobb med å stanse og forebygge disse angrepene. Det kan også styrke henne, dersom folk mener at De konservative er best på forsvars-, sikkerhets- og immigrasjonspolitikk, slik ofte er tilfellet, sier Mustad, og påpeker at Labours Jeremy Corbyn har fått kritikk for sympatier med IRA i sin tid, og er dessuten mer for en «myk brexit» med fri bevegelse av personer over grensene.

– Men jeg tror svekkelsen av May på målingene handler om annet enn terror, og heller om at hun har framstått som svak når hun har snakket om annet enn brexit og behovet for en solid leder, sier Mustad.

Les også: Statsminister May kraftig ut mot «ond» islamisme

Usikre målinger

Mustad advarer også mot å tro at målingene sier veldig mye om hva som vil bli valgresultatet. I april ledet De konservative med rundt 20 prosentpoeng foran Labour. Nå er forskjellen på flere målinger bare noen få prosentpoeng. Men nasjonale prosentmålinger er ikke så representative for britiske valg: Systemet består av enkeltmannskretser der partiet med kandidaten som får størst støtte, får kretsens eneste representant. Det hjelper derfor lite å ha relativt bred støtte spredt over hele landet, om man ikke klarer å vinne i mange nok kretser.

– Jeg er derfor overrasket over hvor mye både politikere og presse legger i disse målingene. Kanskje man heller bør se på lokalvalgene i mai, der De konservative gjorde det veldig bra, sier Mustad.

Både ved EU-avstemningen i fjor og parlamentsvalget i 2015 ble resultatet et annet enn det målingene indikerte.

– Det vi imidlertid kan si, er at Jeremy Corbyn har gjort en langt bedre valgkamp enn ventet ut fra den underdogposisjonen han og Labour hadde, sier Mustad.

– Valgkampen må fortsette

– Jeg tilbyr sterkt og stabilt lederskap, sa Storbritannias statsminister Theresa May i sin første valgkamptale siden terrorangrepet lørdag.

På en pressekonferanse i London i går, sa May at det er viktigere enn noen gang å velge en leder som kan sikre landet fra terrorisme.

– Å bekjempe terrorisme og ekstremisme er viktig for Storbritannia, men også for den globale verden.

Hun sa at det var viktig ta en pause fra valgkampen etter terrorangrepene som har preget Storbritannia de siste dagene. Nå mener hun det er riktig at valgkampen fortsetter, for å oppfylle demokratiet landet bygger på.

– Vi har de brutale hendelsene i våre tanker i dag, sa statsministeren, samtidig som hun uttalte at England må gjøre mye mer for å forhindre ekstremisme.

Ond ideologi

Hun kalte det en «ond ideologi» som forverrer islam og forvrenger sannheten. Statsministeren slo fast at de må gjøre mer for å bekjempe fordommer og hat, og ikke bare den voldelige formen av ekstremisme. De vil nå gå gjennom strategien for å forebygge terror og vurdere om de skal forlenge enkelte fengselsstraffer.

May roste politiet for deres innsats, under pressekonferansen. Hun uttalte at manges liv ble spart fordi politiet skjøt og drepte angriperne kun åtte minutter etter at angrepet startet lørdag kveld.

Samtidig forsvarte hun også innsparingene i britisk politi, og påpekte at opposisjonsleder Jeremy Corbyn «alltid har motsatt seg å gi politiet utvidet makt», og at regjeringen vil ansette 1.500 nye væpnede politifolk.

Høyt trusselnivå

Trusselnivået i landet vurderes fortsatt til å være meget høyt etter lørdagens terrorangrep, og May sier at det er sannsynlig med flere.

– Vi vil ikke la oss knekke av terroristene, vil vi knekke dem, sa May på pressekonferansen.

Hun bekreftet at myndighetene kjenner identiteten til de tre angriperne, og at navnene deres vil bli offentliggjort «senere».

Samtidig sier hun at elleve personer, som er pågrepet og mistenkt for å være tilknyttet til angriperne, er i politiets varetekt (NTB)

Mer fra Dagsavisen