Verden

Utvider sanksjonene

Vesten slår enda hardere til mot Russland gjennom utvidede sanksjoner. Russland svarer med samme mynt.

Bilde 1 av 4

Flere nye personer og selskaper står nå på USAs sanksjonsliste mot Russland.

– Dette understreker vår beslutning om å opprettholde presset på Russland for brudd på folkeretten og fyre opp under konflikten i Øst-Ukraina, sier direktør John E. Smith i det amerikanske finansdepartementet, i en pressemelding.

Amerikanske myndigheter understreker at sanksjonene vil fortsette helt til våpenhvileavtalen for Øst-Ukraina fra Minsk i februar i år, etterleves fullstendig.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Brudd på våpenhvile

Våpenhvileavtalen krever at kampene i Øst-Ukraina tar slutt, at tunge våpen trekkes tilbake fra fronten, fangeutveksling, tilgang for observatører og at russiske tropper involvert i kampene trekkes tilbake. Ingenting av dette har skjedd fra russisk side, ifølge nytt notat fra analytiker Gustav Gressel ved den europeiske tenketanken European Council on Foreign Relations i Berlin.

I juni bestemte EU-landene å trappe opp og utvide de russiske sanksjonene overfor Russland i enda ett år som straff for at Minsk-avtalen ikke respekteres. Denne uka ble det klart at også ikke-EU-medlemmene Norge, Island, Liechtenstein, Ukraina og Georgia slutter seg til sanksjonene.

LES OGSÅ: – Norge demoniserer Putin

Importforbud

Russland har allerede svart med samme mynt.

Det russiske landbruksdepartementet forlenger importforbudet med ett år. Forbudet omfatter matvarer fra USA, EU, Norge, Australia og Canada, og det rammer blant annet norsk ost og fiskeprodukter.

De nye vestlige sanksjonene retter seg særlig mot den russiske våpenindustrien og gassnæringen, og personer involvert i den ulovlige annekteringen av Krim-halvøya. Enkeltpersonene som rammes er også personer som har hjulpet til med å omgå de eksisterende sanksjonene, ifølge det amerikanske finansdepartementet.

De økonomiske sanksjonene mot Russland ble iverksatt for ett år siden, likevel boomer den russiske forsvarsindustrien, forteller Der Spiegel som viser til en undersøkelse over de største våpenprodusentene i verden i det amerikanske tidsskriftet Defense News. Sju russiske våpenprodusenter vokser nå kraftig, særlig takket være Russlands egen opprustning. Russland er allerede blant verdens største militærmakter og president Vladimir Putin har dyre planer for å modernisere forsvaret de neste årene.

Stemningen mellom Russland og Vesten ble ikke bedre av at Russland denne uka la ned veto i FNs sikkerhetsråd mot et forslag om å opprette en FN-støttet domstol som skulle etterforske og straffeforfølge de ansvarlige etter nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet i Øst-Ukraina i fjor sommer. Alle de 298 menneskene om bord mistet livet. Kun Russland stemte mot forslaget. Det var Nederland som brakte forslaget inn for Sikkerhetsrådet.

Mer fra Dagsavisen