Verden

USA skal ha overvåket Merkel

OVERVÅKINGSSKANDALEN: Tysklands forbundskansler Angela Merkel raser over opplysningene om at USA kan ha overvåket hennes personlige mobiltelefon. USA avviser påstandene.

NEW YORK (Dagsavisen): Tysklands forbundskansler Angela Merkel ringte i går kveld USAs president Barack Obama for å kreve en forklaring på det tyskerne kaller uhørt oppførsel fra en nær alliert.

Bare timer tidligere bekreftet tyske myndigheter at de hadde fått informasjon som tydet på at Angela Merkels mobiltelefon kan ha blitt overvåket av USAs etterretningstjeneste.

Angela Merkel skal ha fortalt den amerikanske presidenten at den type overvåking er «fullstendig uakseptabel» og at hun tar klart avstand fra slik virksomhet, ifølge den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seibert.

Avviser overvåking

Den oppsiktsvekkende avlyttingen ble først omtalt av det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel, og skapte sterke reaksjoner i Tyskland og Europa. Overvåkingen kan ha pågått i flere år.

- Når slikt skjer mellom nære venner og partnere, som Tyskland og USA har vært i mange tiår, er det et grovt tillitsbrudd. Denne virksomheten må umiddelbart opphøre, heter det i en kunngjøring fra Merkels kontor.

Pressetalsmann i Det hvite hus Jay Carney bekrefter at de to statslederne snakket sammen i går kveld og at Barack Obama forsikret forbundskansler Angela Merkel om at overvåking av henne ikke har funnet sted. Jay Carney avviser blankt at USA overvåker den tyske statslederen.

- USA overvåker ikke og kommer ikke til å overvåke forbundskanslerens kommunikasjon, sier Carney i en uttalelse.

Varslet

Amerikansk etterretningstjeneste har vært preget av skandaler de siste månedene, etter at tidligere etterretningsansatte Edward Snowden avslørte omfattende overvåking av både amerikansk og internasjonale telefon- og internettaktivitet. I likhet med mange hundre tusen andre ansatte, jobbet Snowden for en privat kontraktør, på vegne av USAs etterretningstjeneste CIA.

Det er etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) som skal stå bak overvåkingen av den tyske forbundskansleren. Skandalen har vært mange, men har ikke nådd helt opp til statsledernivå før nå.

Tyske myndigheter bekrefter at de har fått opplysninger som tyder på at Merkels personlige mobiltelefon har blitt overvåket av amerikanerne, men ville i går kveld ikke fortelle hvordan de fikk informasjonen.

Nyhetsmagasinet Der Spiegel har vært nyhetsledende i den pågående overvåkingsskandalen, og har publisert en rekke saker basert på lekkasjene til Edward Snowden. Magasinet sier deres informasjon om overvåkingen av Merkel kommer etter grundige undersøkelser.

Den voksende overvåkingsskandalen skapte allerede sterke reaksjoner i Tyskland før gårsdagens sjokkerende avsløringer. For mange vekker statlig overvåking vonde minner fra den kalde krigens dager.

Skandalesommer

Allerede i sommer tok Angela Merkel opp saken med Barack Obama som besøkte Tyskland for å feire de to landenes nære forhold.

Overvåkingsskandalen har rullet siden de første avsløringene av The Guardian og The Washington Post 5. juni i år. En presset Barack Obama ønsket etter hvert debatten velkommen og lovte mer åpenhet rundt etterretningstjenestens aktivitet og mandat. En rekke høringer i den amerikanske kongressen har brakt debatten videre, men spørsmålene er fortsatt mange og svarene få.

Gårsdagens påstander om avlytting kommer kort tid etter at den franske avisen Le Monde publiserte avsløringer om hvordan USAs etterretningstjeneste har avlyttet samtaler mellom franske diplomater og borgere. Ifølge Le Monde, har NSA overvåket over 70 millioner franske telefonsamtaler i løpet av en periode på 30 dager.

Håper på konsekvenser

Venstre-leder Trine Skei Grande mener overvåking av personer og politikere har blitt tatt på for lett i Norge. Hun håper Merkel-saken vil vekke mer debatt.

- Vi skal ikke godta mer fra våre venner enn fra andre. Jeg synes det er viktig at i alle fall stater har spilleregler seg imellom. Vi er nok ikke like interessante å overvåke som Angela Merkel, men det sier noe om prinsipper og hva en er villig til å gjøre, sier Trine Skei Grande til NTB.

Grande tror mange norske politikere har høy bevissthet om at de ikke kan si hva som helst over telefon.

- Ikke fordi man er redd for USA, men fordi det generelt er så lett å bli overvåket på telefon. Det er viktig å ha i bakhodet, samme hvem en er. Dette er et tema jeg mener det er tatt for lett på i Norge. Det er fascinerende hvor stor debatten har vært om dette som angrep på personvernet i Tyskland, mens vi her hjemme knapt har diskutert det. Jeg håper at bevisst, sier Trine Skei Grande.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Overvåkings-
skandalen

Internasjonale medier som The Guardian og The Washington Post har siden 5. juni offentliggjort hemmelige opplysninger om amerikansk overvåking av nasjonal og internasjonal tele- og datatrafikk.

Blant annet har amerikanske sikkerhetsmyndigheter direkte tilgang til data fra nettgigantene, Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple.

Adgangen er en del av et hemmelig program for antiterrorisme, PRISM. Programmet får ifølge amerikansk lov bare overvåke borgere fra andre land bosatt utenfor USA.

Kilden til avsløringene er Edward Snowden (30) som har tidligere jobbet som datatekniker for den amerikanske sikkerhetstjenesten CIA og på oppdrag for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). Snowden forlot USA i mai og befinner seg nå i Russland der han har fått midlertidig asyl.

Overvåkingen skal omfatte andre lands myndigheter, også USAs nære allierte, så vel som internasjonale organisasjoner og ikke-statlige organisasjoner.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen