Verden

USA kriger om sannheten

Amerikanere flest må ta mer ansvar for å faktasjekke nyheter og egen president, mener republikaner Austin Rasmussen.

Bilde 1 av 4

Hvilket arrangement trakk flest folk? Innvielsesseremonien for Donald Trump sist fredag eller Barack Obamas innsettelse i 2009? Spørsmålet har ført til en opphetet krangel om fakta i USA.

Ifølge forskning fra amerikanske Pew Research synes mange amerikanere at falske nyheter sprer forvirring.

Les også: «Alternative fakta» om oppmøtet da Trump ble tatt i ed

Spiller på tillitskrise

Anslag fra ledende amerikanske medier sier at det var langt flere som møtte opp for å feire Obamas innsettelse i 2009, enn for Trump sist fredag. Det er umulig å slå fast eksakt hvor mange mennesker som deltok, men bilder fra de to dagene viser et tett folkehav fra Obamas innsettelse, mens det ser langt mer glissent ut hos Trump.

Det fikk Trumps rådgivere til å reagere. De mener mediene feilinformerer om oppmøtet og Trumps pressetalsmann hevdet istedet at det aldri før har vært så mange publikummere ved en presidentinnsettelse enn for Trump fredag.

Konfrontert med om det heller er Det hvite hus som feilinformerer, svarte Trumps rådgiver Kellyanne Conway i helgen at Det hvite hus presenterer «alternative fakta».

Peter Bae Brandtzæg, forsker ved SINTEF, har forsket på hvordan amerikanere forholder seg til falske nyheter.

– Det er urovekkende at Det hvite hus kommer med «alternative fakta». Trump sier jo selv også at dette er en krig mot mediene, sier Bae Brandtzæg, som mener debatten i USA er et tegn på en global tillitskrise.

I en rapport fra PR-selskapet Edelmann, som kom i forrige uke, er den globale tilliten til myndigheter, politikere og næringsliv på historisk bunnivå. Aller dårligst ut kommer mediene.

– Dersom debatten om falske medier utvikler seg til noe større i USA, kan det få alvorlige konsekvenser og skape en demokratisk krise fordi vi ikke vet hvem vi kan stole på, sier Bae Brandtzæg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Venstrevridde medier

– Mediene i USA har tradisjonelt et tillitsforhold til venstresiden i USA. Trump utnytter dette. Han kommer neppe til å gi seg med denne strategien og vil fortsette å kjøre på, for å skape forvirring og tvil, mener medieforskeren.

Debatten er et spørsmål om balanse som også mediene må ta innover seg, tror Sintef-forskeren: Mediene må være mer åpne om sine metoder og kildebruk – lære opp leserne i hvordan de jobber. Kriserammede medier mangler en forretningsmodell der nyheter og fakta kan kombineres. På eiersiden i USA er mediene preget av konglomerater. Det framstår uklart hvordan nyheter finansieres og hva som er annonser.

Kommentar: Det er håpløst og vi gir oss ikke (Hege Ulstein)

– Må faktasjekke

Austin Rasmussen, kommunikasjonsrådgiver for Republicans Abroad Norway, det republikanske partiet i Norge, mener den konkrete konflikten om innsettelsen er overdrevet.

– Hvor mange som var til stede under Trumps innsettelse? For meg er det bare et tegn på at Demokratene vil finne noe å klage over. Det er smålig, sier Rasmussen til Dagsavisen.

– Men det finnes anslag på hvor mange som var til stede?

– Skal jeg spekulere, kan oppmøtet ha vært større på Obamas innvielsesseremoni. Det var første gang en svart president ble valgt, og mange lot seg rive med av begeistringen og følelsene over dette.

– Er det ikke et problem dersom en president gir feilaktig tall om oppmøte?

– Selvfølgelig. Som president bør han gi korrekt informasjon til folket. Men vi vet ikke hvor han har fått sin informasjon fra. Dersom Trump har sagt noe feilaktig, bør vi korrigere ham, sier han.

Republikaneren tror ikke striden om sannheten i amerikanske medier vil bli avgjørende for Trumps presidentperiode. Han liker ikke begrepet «falske nyheter».

– Trump er i direkte kontakt med folk på sosiale medier. CNN, Huffington Post og New York Times står også for falske nyheter fordi de lar seg styre av sine fordommer i dekningen av Trump. Han får fram sin side av historien. Så må det bli opp til publikum å verifisere denne informasjonen. Mediene har rett til å velge den dekningen de vil. Men som forbrukere må vi ta økt ansvar for å sjekke ut om dette er sant, sier Rasmussen, som mener mediene har feilinformert om Trump.

Han er, som mange amerikanere, blitt mer skeptisk til tradisjonelle medier. Rasmussen får kilder til informasjon gjennom apper som samler nyheter fra begge sider av den politiske skalaen.

– Jeg stoler ikke på CNN. Jeg er sjokkert over hvordan ledende amerikanske medier har dekket valget, sier Rasmussen, som mener også norske medier har hatt en venstrevridd dekning av den amerikanske valgkampen.

Les også: – Ødeleggende for demokratiet hvis Trumps løgner overses

Mer fra Dagsavisen