Verden

Unge palestinere mister håpet

Arbeidsledighet på 43 prosent er blant grunnene til at mange palestinske ungdommer vurderer å flytte ut. – Antallet som drar øker hvert år, sier palestinske Dana Alshaer.

Bilde 1 av 2

50 år etter seksdagerskrigen står ungdommen i palestinske områder overfor større dilemmaer enn noen gang:

– For 30 år siden trodde folk at situasjonen skulle være midlertidig, og at man skulle få tilbake landet sitt. Nå ser vi ingen slutt på det, sier Dana Alshaer (23), som arbeider for Students Forum Institute i Betlehem, til Dagsavisen.

Les også: På hver sin side av frontlinjen

Arbeidsledige i to år

Mangel på jobber, utfordringer med å komme seg på universitetene på grunn av sikkerhetskontroller og frykt for å bli kjørt på eller skutt på gata, er blant utfordringene Alshaer trekker fram for unge palestinere.

Spesielt mangelen på jobber tærer på. Arbeidsledigheten i arabiske land generelt har nå blitt så stor at arabisk ungdom rapporterer at de ser den som en større utfordring enn IS.

Den palestinske ungdommen er blant dem som sliter mest:

* I palestinske områder er 43 prosent av ungdom mellom 15 og 24 år arbeidsledige, viser Arab Youth Survey for 2017.

* Arbeidsledigheten er verst på Gaza-stripen: 51,5 prosent av unge mellom 15 og 29 var arbeidsløse i 2015, ifølge Palestinian Youth Survey.

* De unge går også ledige lenge: Over to år, eller 25,7 måneder, i gjennomsnitt for Vestbredden og Gaza.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

29 prosent menn vil dra

Arbeidsledigheten er hovedårsaken til at mange palestinske ungdommer vil emigrere.

På Gazastripen sa 37 prosent at de ønsker å flytte utenlands i 2015. Totalt på Vestbredden og Gaza var tallet 23,6 prosent, og 29 prosent for menn, viser Palestinian Youth-undersøkelsen fra samme år. Den bygger på statistikk som blant annet norske Statistisk sentralbyrå har bistått i å bygge opp.

– Antallet som drar, øker for hvert år, sier Alshaer.

For 23-årige Alshaer er det uaktuelt å flytte. Men hun forstår godt dem som gjør det:

– Jeg ser en fremtid i Palestina, fordi det ikke er et alternativ for meg å miste håpet. Å miste håpet om å bo på våre forfedres land vil grunnleggende sett bety slutten for oss som palestinere. Samtidig kan jeg sette meg inn i andres situasjon og tenke at jeg ville dratt hvis jeg var dem, sier Alshaer.

Markerer 50 år

I dag markerer hun 50 år siden den siste dagen av seksdagerskrigen i 1967. Støttespillere over hele verden markerer dagen. I Norge arrangerer blant annet Fagforbundet, Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomiteen i Norge markering på Youngstorget i Oslo.

Alshaer selv er også i Norge idag, på besøk hos samarbeidsorganisasjonen Norsk Folkehjelp. Hun er opptatt av å formidle hvor mye det betyr å styrke ungdommens stemme. I de palestinske områdene får unge mennesker ikke stille til valg før de har fylt 25 år – til tross for at de er et ungt land med 39,4 prosent innbyggere under 15 år og der aldersmedianen ligger på 19,5 år.

Meningsmålinger viser at et stort flertall av de unge ikke opplever å bli lyttet til i dag. I de palestinske områdene svarer 83 prosent i Arab Youth-undersøkelsen i år at myndighetene ikke fører politikk som adresser deres behov.

Redd for å ytre seg

Alshaer mener både dette og splittelsen mellom organisasjonene Fatah og Hamas er grunnen til at få unge engasjerer seg politisk. Også okkupasjonen hemmer engasjementet, mener hun.

– Du kan gå rett i fengsel over et Facebook-innlegg. Det er eksempler på unge som har lagt ut innlegg, og så opplevd at soldater bryter seg inn i huset deres mens de sover. De blir revet opp av senga, satt håndjern på og bind for øynene, hevder Alshaer.

– Hva slags Facebook-innlegg er det snakk om?

– Alt mulig. En skrev: «Det viktigste i livene våre er Palestina, et fritt Palestina». Slike ting.

Alshaers organisasjon jobber kun med palestinsk ungdom, ikke israelsk. Grunnen er at organisasjonen hennes er imot såkalt normalisering, definert av palestinere selv som deltakelse i prosjekter og samlinger som samler israelere og palestinere, der okkupasjonen eller motstanden mot okkupasjonen ikke eksplisitt nevnes.

– Hvorfor er dere mot normalisering? Trengs det ikke dialog hvis konflikten skal løses?

– Når det gjelder politikk, ja. Men ikke for folket selv. Israelsk ungdom vokser opp med propaganda om at vi palestinere ikke er mennesker. Når du så fører 15 år gamle palestinere sammen med israelere uten å få snakke om okkupasjonen, hjernevasker du palestinske ungdommer til å tro at alt er normalt. Normalisering betyr å late som at alt er ok, at det ikke finnes sikkerhetskontroller, okkupasjon og krig, svarer Alshaer på det.

50 år med okkupasjon

I forbindelse med med seksdagerskrigen 5.-10. juni 1967 okkuperte Israel Vestbredden, Gaza og Sinai.

Sinai ble siden levert tilbake til Egypt.

Dagsavisen er på situasjonen i Israel og Palestina 50 år etter.

Mer fra Dagsavisen