Verden

Tyrkiske medier: Tyrkere i Norge sa ja til å gi Erdogan mer makt

– Jeg er overrasket over at ikke støtten til grunnlovsendringer ble enda høyere i Norge, sier tyrkiske Sercan Leylek (30) til Dagsavisen. Han stemte nei.

Saken oppdateres.

Blant norsk-tyrkere i Norge var det flertall for å gi økt makt til president Erdogan.

57.2 prosent stemte for grunnlovsendringer, mens 42,8 prosent stemte imot.

Det viser tall som oppgis å være det endelige resultatet når samtlige stemmer er talt i Tyrkia, ifølge nettsiden til det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency.

LES OGSÅ: Dette står på spill i Tyrkia

– Overrasket

 Jeg er overrasket over at støtten til grunnlovsendringer og Erdogan ikke ble enda høyere i Norge, sier tyrkiske Sercan Leylek (30) på telefon til Dagsavisen.

Han befinner seg i Izmir, Tyrkias tredje største by, i forbindelse med valget. Leylek er samfunnsdebattant, men arbeider til daglig som IT-konsulent, etter å ha bodd i sju år i Norge.

Leylek er kritisk til Erdogan, men sier at han likevel er glad og sjokkert over resultatet.

 Resultatet viser at nei-siden ikke lenger er en minoritet. Det til tross for alle TV-kanalene i favør ja-siden og ulovligheter som ble begått under valget, ble resultatet likevel bare 51-48 for ja-siden, sier Leylek. 

Flertall for AKP blant norsk-tyrkere

Tyrkia-kjenner Morten Myksvoll spådde i forkant av folkeavstemningen at norsk-tyrkere kom til å stemme ja.

 Vi vet at det er flertall blant tyrkere i Norge for Erdogans parti AKP. Så dette stemmer med bildet av at AKPs tilhengere har stemt ja til grunnlovsendringer, sier Myksvoll, som driver bloggen tyrkiskpolitikk.no.

Ved forrige valg i den tyrkiske nasjonalforsamlingen i 2015, fikk AKP flest stemmer blant norsk-tyrkere.

Leylek sier at oppslutningen rundt AKP blant tyrkere i Norge, handler om at en gruppe kom til Norge som arbeidsinnvandrere på 1970-1980-tallet.

Tyrkere i Sverige stemte nei

Blant tyrkere i Sverige og Finland var det et nei-flertall.

I Sverige stemte 52.91 prosent imot grunnlovsendringene, mens ja-siden fikk en oppslutning på 47.09 prosent.

Joakim Parslow, Tyrkia-forsker ved Universitetet i Oslo, tror dette henger sammen med at mange tyrkere i Sverige er av kurdisk opprinnelse.

– Nederland: Stort ja-flertall etter strid

Kommentatorer har fulgt spent med på hvordan den politiske striden mellom Tyrkia, Nederland og Tyskland ville slå ut i folkeavstemningen.

I forkant av avstemningen lå Erdogan i strid med både Tyskland og Nederland, etter å ha anklaget Nederland for å være «nazistiske levninger» og Tyskland for «fascistiske handlinger» fordi de ikke ville tillate tyrkisk valgkamp i landene.

* I Nederland var ja-flertallet solid, med 70,94 prosent i ja-favør.

* Også i Tyskland var det ja-flertall, på 63.07 prosent.

Men Myksvoll tror den politiske striden mellom landene i forkant ikke har hatt stor innflytelse på resultatet.

– I Nederland så vi at det ikke ble mobilisert flere til urnene enn ved forrige tyrkiske valg, sier han.

Valg som tas i en slik folkeavstemning som denne, henger først og fremst sammen med hvilken partitilhørighet man har fra før, mener Tyrkia-kjenneren.

Men det var ikke flertall blant tyrkere i alle europeiske land: I Storbritannia, som også har en stor tyrkisk diaspora, stemte bare 20 prosent for grunnlovsendringene, ifølge Anadolu.

LES OGSÅ: Striden mellom Nederland og Tyrkia: Handler ikke om valgkamp

– Inntekt og utdanning er viktig

Tyrkia-forsker Parslow sier årsakene til stemmeavgiving utenfor opprinnelsesland, er sammensatt.

 Noe kan handle om at folk fra samme geografiske område, utvandrer til samme land, sier han.

Noen av de samme faktorene som blir avgjørende for stemmeavgivning innad i Tyrkia, kan ha spilt inn hos diasporaen som en forlengelse av dynamikken innad i Tyrkia, sier Parslow.

Ja-sidens oppslutning henger sammen med støtten til AKP, Erdogans parti. Her er inntekt og utdanning en viktig faktor for støtte.

– AKP som regel får størst støtte blant de med lavere inntekt og utdanning, sier Parslow.

– Men de har også pleid å få støtte blant visse deler av middelklassen, særlig de såkalte "anatolske tigrene", altså forretningsfolk med hovedbase i innlandet, sier Tyrkia-eksperten.

Viser nei-sidens styrke

Tidligere har AKP pleid å vinne i de store byene Istanbul og Ankara.

 Disse byene er mer økonomisk polariserte enn resten av landet. I Istanbul er det fordi de har klart å bygge sterke forbindelser til velgere med lavere inntekt, særlig i nabolag i utkanten av byen, og i sistnevnte også fordi det er hovedstaden hvor mange med forbindelser til regjeringspartiet bor og jobber, sier Parslow.

Men ved denne folkeavstemningen tapte de altså storbyene, inkludert Istanbul og Ankara.

– De tapte også, som forventet, de fleste av de kurdiske områdene sørøst, til tross for at de er blant de økonomisk minst utviklede i hele landet. Så økonomiske faktorer er viktige, men de må alltid ses i sammenheng med andre faktorer som geografisk beliggenhet, nettverksbygging, partilojalitet, og ikke minst også kulturell og religiøs identitet, sier Tyrkia-forskeren.

At ja-siden ikke vant fram i Istanbul og Ankara, der mange også har lavere sosio-økonomisk bakgrunn, forteller noe at svært mange tyrkere støttet nei-siden. Det til tross en sabotert og svak kampanje mot grunnlovsendringene, sier Parslow. 

45 prosent stemte

De foreløpige tallene viser at 3.800 stemmeberettigede har avgitt stemme ved den tyrkiske ambassaden i Oslo, noe som er en valgdeltakelse på rundt 45 prosent, opplyser den tyrkiske ambassaden til NTB.

Endelige tall blir først tilgjengelige senere.

Mer fra Dagsavisen