Verden

Tyrkia frykter Özdemir som ny tysk utenriksminister

Tyrkia frykter at De grønnes leder Cem Özdemir, som er av tyrkisk avstamning, kan bli Tysklands nye utenriksminister. Han er favoritt til stillingen.

Av: Ida Madsen Hestman og NTB

To uker etter at hun vant valget med redusert flertall, innledet Tysklands statsminister Angela Merkel søndag sonderingene for å danne en ny regjering.

Dersom koalisjonen mellom FDP og De grønne blir noe av, kan Özdemir bli ny utenriksminister, til Tyrkias store fortørnelse.

Les også: Merkel gjenvalgt

Les også: – Velgerne har straffet både Merkel og sosialdemokratene

Forverret forhold

Forholdet mellom Tyskland og Tyrkia er sterkt forverret siden kuppforsøket i fjor som førte til omfattende undertrykking og forfølgelse av opposisjonen, og Özdemir er blant dem som er sterkt kritiske til Tyrkias autoritære president Recep Tayyip Erdogan.

En talsmann for Erdogans parti AKP, Mustafa Yeneroglu, sier til DPA at med Özdemir som utenriksminister kan Tyrkia stå foran flere bortkastede år i forholdet til Tyskland.

Han vil ikke bli oppfattet som en ambassadør for Tyskland, men som en som vil drive med tyrkisk innenrikspolitikk, sier Yeneroglu.

Han sier at Erdogan nok vil gi Özdemir en sjanse, men han har merket seg at Özdemir har kalt Erdogan diktator og gisseltaker, siden flere tyske journalister og menneskerettighetsaktivister sitter fengslet i Tyrkia.

– Når det fins så ukvalifiserte utsagn fra før, vil han ikke være velkommen i Tyrkia, sier Yeneroglu.

Uenighet om flyktningspørsmålet

Flyktningspørsmålet kompliserer Angela Merkels arbeid med å danne regjering. Første bud blir å skape enighet mellom de to allierte unionspartiene CDU og bayerske CSU, som står steilt imot hverandre på flyktningspørsmålet.

CSUs leder Horst Seehofer anklager Merkel for å være skyldig i framveksten av høyreradikale og innvandringsfiendtlige AfD fordi hun for to år siden åpnet for flyktninger.

Seehofer har tatt fram igjen sitt krav om å sette en øvre grense på 200.000 flyktninger i året, et krav som Merkel avviser som grunnlovsstridig.

Tipunktsplan

Som utgangspunkt for forhandlingene la CSU fram en liste på ti punkter, blant dem den øvre grensa for flyktninger, en retur til partienes konservative røtter og det de kaller «sunn patriotisme».

– Vi må bekjempe AfD ansikt til ansikt, og kjempe for å gjenvinne våre velgere, heter det i dokumentet som ble trykket i avisa Bild am Sonntag.

CDU og CSU må bli enige seg imellom før Merkel kan innlede samtaler med andre partiet, trolig det høyreliberale FDP og De grønne, som er den eneste mulige koalisjonen etter at sosialdemokratene gjorde det klart at de ikke lenger vil være i koalisjon med Merkel.

Det blir tøffere forhandlinger, siden FDP og De grønne står langt fra hverandre. FDP ligger til høyre for CDU i arbeidslivsspørsmål og har også lagt seg på en hard linje i flyktningspørsmålet, mens De grønne er lenger til venstre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen