Verden

Turistene svikter pyramidene

Stadig færre turister våger å reise til Egypt. Det kan bli president Abdel Fattah el-Sisis store problem.

Bilde 1 av 2

JERUSALEM (Dagsavisen): I 5000 år har pyramidene stått der i ørkenen utenfor Kairo, men nå er det plutselig langt færre turister som kommer for å se dem.

– Ja det er helt tydelig, det er stillere her nå, sier Ahmed Seddik, en turguide og en såkalt egyptolog, til Dagsavisen. Med pyramider, sfinksen og Nilen, skulle Egypt vært en turiststormakt. Men ikke lenger.

Ifølge den offisielle statistikken fra de egyptiske myndighetene, som ble offentliggjort mandag, falt antallet turister i februar med hele 45 prosent i forhold til samme tid i fjor.

Terrorangrep

Myndighetene mener nedgangen handler om terrorangrepet mot et russisk charterfly i oktober i fjor. Flyet eksploderte kort tid etter at det tok av fra Sharm el-Sheikh flyplassen i Sinai-ørkenen, alle de 217 passasjerene om bord ble drept. Bomben, som var plantet av terrorgruppa Den islamske staten (IS), skal ikke ha vært større enn en colaboks.

Den allerede svekkede tilliten til sikkerheten ved egyptiske flyplasser ble ytterligere skadet da en egyptisk flykaprer i forrige uke kapret et fly fra Alexandria og tvang det ned på Kypros.

Kollapsen i turistnæringen i Egypt viser hvor skjøre økonomiene i Midtøsten er fem år etter Den arabiske våren, og hvor enkelt det kan være å undergrave regimene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skjør økonomi

Sikkerheten på flyplassene trues ikke bare av terrorister, problemet forsterkes av korrupsjon og fattigdom blant egyptiske arbeidere. Det er en kjent sak at en på egyptiske flyplasser kan betale noen egyptiske pund, noen kroner, til lavtlønnede funksjonærer for å unngå sikkerhetssjekken.

Eksperter advarer at uten en bedret økonomi, vil president al-Sisi få vansker med å overleve politisk. Likevel er økonomien kun ett av hans problemer. Presidenten er under sterk kritikk i utlandet for den politiske utviklingen i landet. Sisi styrer Egypt med stadig hardere hånd.

Mild i kritikken

I Egypt er kritikken mot regimet minimal. Årsaken er enkel: Senest mandag arresterte myndighetene en kjent journalist, Khaled el-Balshy, og han er en av flere tusen som er blitt kastet i fengsel for selv den minste kritikken av regimet.

De interne forholdene fikk internasjonal oppmerksomhet i januar da Giulio Regeni, en italiensk student, forsvant i Kairo, og så ble funnet drept. Trolig ble han torturert av politiet. Den italienske avisen Corriere della Sera offentliggjorde så en liste på minst 390 egyptere som også har forsvunnet, trolig kidnappet av regimet.

Men al-Sisi vet samtidig at Vesten ikke ønsker mer ustabilitet i Midtøsten. I helgen var den amerikanske senatoren Lindsey Graham i Kairo, og han valgte å prise al-Sisi.

– Jeg forstår at Egypt er et ungt demokrati. Al-Sisi er den riktige mannen til riktig tid, sa Graham.

I 2013, etter al-Sisis kupp mot president Mohammed Morsi, var Grahams tone en annen. Da krevde han å stanse den økonomiske støtten til landet.

Frykter mer kaos

USA vet at den politiske undertrykkingen i den arabiske verdenen er en av regionens hovedproblemer, men med borgerkriger i Syria, Irak, Jemen og Libya, frykter Washington mest av alt mer usikkerhet.

Den gamle politiske kulturen, ofte preget av konspirasjonsteorier, herjer igjen. Senest i forrige uke så en hvor farlig uskolert deler av den politiske eliten er. Fotballstjernen Lionel Messi donerte fotballskoene sine til en egyptisk fjernsynsstasjon, og en egyptisk parlamentariker reagerte kraftig og fordømte dette som «den største fornærmelsen i Egypts 7000 år lange historie». Årsaken var at sko av mange blir sett på som et skittent symbol. Andre anklaget Messi for å være jøde.

Turguiden Seddik tror at landet kan gå mot en ny type revolusjon.

– Unge i Egypt er ikke lenger villige til å vente på de eldre. De organiserer seg, for de ønsker å lære, om vitenskap, om teknologi, om sin fortid. En ser det overalt, det er en tsunami. Selv ved pyramidene ser en masse egyptere, sier han.

Mer fra Dagsavisen