Verden

– Trykkbølgen fra eksplosjonen kom før vi hørte lyden

Det er sjokkstemning i byen, forteller Terje Watterdal i Aghanistan-komiteen. Han befinner seg i den terrorrammede byen.

Av Vilde Blix Huseby

– Det har vært en ganske traumatisk dag, og folk går litt som på nåler. Det er en sjokkstemning over byen. Akkurat nå hører vi masse helikoptertrafikk over hodene våre. Vi er fremdeles på kontoret, og har ikke beveget oss særlig ute, sier Terje Watterdal, landdirektør for Aghanistan-komiteen i Kabul.

Watterdal befinner seg i Afghanistans hovedstad Kabul, som i morgentimene ble utsatt for det som skal være et av de verste angrepene i byen noensinne. Han og de andre ansatte ved Kabul-kontoret til Afghanistan-komiteen, løp direkte ned i tilfluktsrommet da bomben smalt.

Les også: Kabuls ambassadestrøk rystet av terror

80 drept

Det var onsdag morgen at det som ifølge øyenvitner ett av de verste bombeangrepene  i byen noensinne rammet t i ambassadestrøket i Kabul. Sivile, vakter og ambassadeansatte er blant ofrene.

Flere timer etter angrepet var dødstallet fortsatt sprikende. Ifølge en talsmann for helsedepartementet, Wahidullah Majroh, er 80 personer drept og 350 såret.

De aller fleste ofrene skal ha vært sivile afghanere, blant dem også barn.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Kraftig trykkbølge

– Vi befinner oss circa en kilometer unna der bomben gikk av, og det opplevdes som et jordskjelv. Trykkbølgen fra eksplosjonen kom før vi hørte lyden. Trykkbølgen var så sterk at den blåste en svær vifte ute fra garasjen og inn i datarommet vårt, sier Watterdal.

Ambassadestrøket i Kabul skal være det sikreste området i landet,  og det er første gang en bombe av en slik størrelse har rammet strøket. Hvem som står bak angrepet er enda ikke klart, og Taliban har avvist at de står bak. Like fullt:

– Det er klart at ambassadestrøket er et attraktivt mål for dem som ønsker å ramme både regjering og utenlandske organisasjoner, sier Watterdal.

– Går fra vondt til verre

– Hvordan vil du beskrive situasjonen i Afghanistan generelt nå?

– Det er klart at det går fra vondt til verre. Store deler av landet er under kontroll av ulike opposisjonsgrupper. Sikkerheten er verre i år enn det var den i fjor, og i fjor var det igjen verre enn året før. Det er en veldig usikker situasjon.

– Gjør dere vurderinger på om dere skal fortsette å være i Kabul?

– Vi kommer til å være her, men det er klart vi gjør kontinuerlige vurderinger. Dette påvirker også hvordan vi jobber ute i felt. Vi jobber i elleve provinser og mange av dem er veldig utrygge. Som organisasjon har vi stor respekt fra de ulike grupperingene her, og aldri opplevd å bli angrepet selv. Men vi opplever å komme i nærheten av situasjoner der andre blir angrepet.

– Blir dere redde av måten situasjonen i landet har utviklet seg på?

– Når det skjer så mye hele tiden, blir man litt hardfør og legger det bak seg fort som en slags beskyttelsesmekanisme. Men i dag merket jeg veldig på våre folk at de var redde. Likevel, til tross for det er det en stor uro internt i organisasjonen, er vi opptatt av å holde fast ved at det det arbeidet vi gjør er viktig og at vi ikke må gi opp. Vi må jobbe for fred og utvikling. Hvis ikke er det de som vinner, sier Watterdal.

Mer fra Dagsavisen