Verden

Trygler verden om hjelp

Syria vil tømmes for folk hvis borgerkrigen fortsetter, advarer FN.

Bilde 1 av 3

– Dette kan være et historisk øyeblikk. Vi er nødt til å snakke om hvorfor disse tusener av mennesker flykter til Europa.

Som FNs spesialutsending til Syria har Staffan de Mistura en av verdens vanskeligste jobber.

Siden borgerkrigen begynte for drøye fire år siden, har rundt 250.000 mennesker blitt drept i Syria. En million er skadet.

Nå håper Staffan de Mistura at den enorme og voksende flyktningkrisen i Europa vil øke presset på verdens stormakter.

LES OGSÅ: Her sier 97 prosent av folket nei til flyktninger

Mer enn IS

Det er et drøyt år siden en USA-ledet koalisjon startet luftangrep mot den ekstreme islamistgruppa som kaller seg Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Ved siden av Assad-regimet og en rekke opprørsgrupper, er IS en viktig part i den brutale borgerkrigen. Mange av flyktningene som nå kommer til Europa forteller at de flykter fra IS-kontrollerte områder.

Organisasjonen International Crisis Group sier i sin rapport om Syria at fokuset på den islamistiske gruppa IS har vært for snevert.

Et år etter at angrepene startet, er IS sterkere enn noen gang, og borgerkrigen viser ingen tegn til å ta slutt.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Må prioritere

At USA bare konsentrerer seg om kampen mot IS vil ikke føre til fred i Syria, sier Kjetil Selvik, seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt (CMI).

– Nei, for da får man ikke gjort noe med roten til problemet.

Selvik tror likevel det er mulig å finne fram til en løsning – men da må konflikten prioriteres høyere av både USA, EU og Russland.

– Hvis Russland og USA setter dette veldig høyt på prioriteringslisten, så kan de få til noe, sier Selvik.

Russland er en av fem vetomakter i FNs sikkerhetsråd. Nylig ble rådet enig om en resolusjon om Syria, noe som ble sett på som et lite lystpunkt.

Selvik sier flyktningkrisen har gitt økt bevissthet om behovet for å gjøre noe. Men så langt står partene langt fra hverandre.

Russland vil sikre seg at de fortsatt har en alliert i Syria, mens mange av opprørerne, som får støtte fra Vesten, ikke kan godta noen løsning som inkluderer president Bashar al-Assad.

Både Tyrkia og USA snakker om behovet for en flyforbudssone over Syria, for å hindre de verste luftangrepene mot sivilbefolkningen. Men det vil Russland neppe være med på, sier Selvik.

LES OGSÅ: Åpner hjemmet for flyktninger

Økt russisk aktivitet

De siste dagene er det meldt om økt russisk militæraktivitet på syrisk jord. Rami Abdurrahman, lederen av det britisk-baserte organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights, bekrefter at det har vært økt russisk aktivitet, blant annet i den syriske kystbyen Latakia.

– Militært samarbeid er ikke nytt, men vi har sett en økning, sier Abdurrahman til The Guardian.

Sammen med Iran er Russland Assad-regimets viktigste støttespiller. De to landene selger store mengder våpen til det sittende regimet.

Mer fra Dagsavisen