Verden

Trumps største styrkeprøve?

Trump har svekket USAs styrkeposisjon overfor Russland før G20-møte, mener USA-forsker Sven Melby.

Bilde 1 av 2

De har ventet lenge, men denne uka møtes to av verdens mektigste ledere for første gang: Under G20-møtet i Hamburg fra fredag møtes endelig Donald Trump og Vladimir Putin.

Trump har svekket den styrkeposisjonen USA tradisjonelt kan spille på overfor Russland, sier Sven Melby, USA-forsker ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagsavisen.

– Trump har spilt sine internasjonale kort dårlig, gjennomført lite på hjemmebane og skapt usikkerhet overalt. Putin gjør det bedre enn forventet. Han går inn i møtet med store fordeler, mener Melby.

– Konfrontere Putin?

Det er særlig ett spørsmål som skaper spenning før møtet, som kan få følger for amerikansk utenrikspolitikk:

Vil Trump presse Putin om Russlands angivelige innblanding i USAs valgkamp, mens Trump selv etterforskes for forbindelser til den russiske innblandingen?

G20-toppmøtet er ventet å bli det mest splittende på flere år, der Tysklands rikskansler Angela Merkel er vert for verdens 20 største økonomier.

Styrketest

USAs ambassadør til Russland under Obama, Michael McFaul, kaller møtet en gyllen mulighet for Trump til å vise styrke ved å konfrontere Putin med innblandingen i valget, og vise at han ikke lar seg lure av det McFaul kaller «Moskvas dårlige oppførsel» i The New York Times. Den amerikanske kongressen stemte 14. juni, med 98 mot 2 stemmer, for en lov som skal styrke sanksjonene mot Russland etter Ukraina-intervensjonen. Den krever godkjenning fra Kongressen dersom administrasjonen forsøker å lempe på sanksjonene. Loven har stått i stampe i Representantenes hus, mens det blir hevdet at Trump-allierte forsøker å vanne den ut.

Fersking

Det skal ikke være utarbeidet talepunkter før møtet. Eks-ambassadør McFaul advarer mot å stille uforberedt. «Trump forbereder seg ikke nødvendigvis i form av utfall han ønsker å oppnå, men det kan du vedde på at Putin gjør», sier McFaul.

Moskva: «Naiv Trump»

I Moskva er det en oppfatning av at Trump er naiv, skriver The New York Times. «Du ønsker ikke at ditt første møte med Putin skal skape et inntrykk av at du er svak og naiv», sier McFaul.

– Forholdet til Russland er en god illustrasjon på at Trumps teori om at forhandlingstaktikk fra næringslivet ikke kan overføres til internasjonal maktpolitikk, sier USA-forsker Melby.

– Så langt viser Trump ikke tegn på at han forstår maktpolitikk. Men vi skal ikke undervurdere Trump. Kanskje vil han lære seg dette spillet, sier Melby.

– Umulig posisjon

Enkelte frykter at Trump ikke vil motstå fristelsen ved å gå utenfor manus. Det kan få uante følger i møte med den erfarne statsmannen og tidligere KGB-agenten.

Oleg Kalugin, tidligere KGB-general, sier til Associated Press at Putin er en «skarp og erfaren» politiker, som kan ha andre prioriteringer enn å diskutere beskyldninger om Russlands innblanding i USA-valget. Muligens vil han heller snakke om ønsket om å lette sanksjoner mot Russland, heving av oljeprisen og neste års presidentvalg. Putin vet hvordan han styrer en samtale til sin egen fordel, sier Kalugin.

Trump befinner seg i en umulig posisjon, sier Nina Khrushcheva, professor i Russland-forbindelser ved New School, til Associated Press.

Khrushcheva sier at han ikke kan være for snill med Putin fordi det blir fortolket på en måte som antyder at han har et spesielt forhold til Russland. Trump kan heller ikke være for «slem» mot Putin, som har bred innflytelse. Trump må holde valgløftet om å bedre forholdet til Russland. Selv hevder han at han som «the ultimate dealmaker» kan reparere skadene Obama påførte forholdet.

Utforutsigbar?

McFaul mener den store faren med Trumps instinkter er at han ofte definerer et godt møte eller et vennlig møte som et positivt resultat av et møte med statshode. I møte med Putin er det en lang agenda med mye konfliktstoff.

Putin framstår som en kjølig og kalkulerende, men relativt forutsigbar strateg, mens Trumps er uforutsigbar, mener USA-forsker Svein Melby. Spørsmålet er hvordan dette vil slå ut i møte med Putin.

Intern uenighet

Trump ønsker et eget bilateralt møte med statslederen. Det har det vært motstand mot i deler av administrasjonen på grunn av etterforskningen. Det er også uenighet innad i administrasjonen om hvilken Russland-linje USA skal legge seg på. Trumps rådgiver McMaster sier at Trump har bedt om å tenke ut måter å konfrontere «Russlands destabiliserende atferd», som vises ved cyberkrig eller innblanding i valg. Trumps sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster sier at Trump ser etter samarbeidsområder, som å senke konfliktnivået i Syria-konflikten, møte Nord-Koreas atomtrussel og konfrontere terror.

Omstridte ledere som Tyrkias Recep Tayyip Erdogan og kong Salman fra Saudi-Arabia deltar også på G20-møtet, mens Syria, Ukraina og bruddet med Qatar kan bli stridstema.

Mer fra Dagsavisen