Verden

Trump svingte pisken på NATO-toppmøtet

USAs president Donald Trump gikk til frontalangrep da han møtte stats- og regjeringssjefene i NATO. Europeiske land skylder store summer, mener han.

NATOs toppmøte i Brussel var stedet der usikkerheten skulle fjernes og forholdet mellom USA og Europa normaliseres igjen etter Trumps inntog i Det hvite hus. Men presidenten var seg selv lik.

Da han møtte Frankrikes nye president Emmanuel Macron, var håndtrykket så hardt at knokene deres ble hvite.

På selve toppmøtet ble han filmet mens han regelrett brøytet seg fram mellom stats- og regjeringssjefene. Og da han fikk holde tale, leverte han en milliardregning til sine allierte.

Pengekrav

Trump fortalte at han hadde vært «veldig, veldig direkte» med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og med medlemslandene i alliansen om at alle må ta sin rettmessige del av regningen.

Bare fem av NATOs 28 medlemsland har nådd alliansens mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, påpekte Trump.

– Dette er ikke rettferdig overfor folket og skattebetalerne i USA. Mange land skylder massive pengesummer, sa han.

Ifølge Trump burde 2 prosent være et minimum. Hadde alle brukt 2 prosent i 2016, ville det ha gitt alliansen 119 milliarder dollar mer.

– Vi må erkjenne at med denne kroniske underfinansieringen og voksende trusler er selv 2 prosent av BNP for lite, sa Trump.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Kjente toner

Etter toppmøtet var det brannslukking som sto på agendaen. Da Stoltenberg møtte pressen, spilte han ned budskapet fra presidenten.

– Vi har også før sett Trump snakke rett fram om dette. Han har et klart budskap om sin forpliktelse til alliansen, men han har også et veldig enkelt og klart budskap om forventningene han har om en rettferdig byrdefordeling, sa Stoltenberg.

Trump virker mer eller mindre slik som bildet av ham har vært, lød dommen fra statsminister Erna Solberg (H).

– Det var et tydelig budskap fra en mann som liker å sende tydelige budskap, sa hun til norsk presse i Brussel.

Legitimt krav

Ifølge Solberg er det et legitimt krav fra USAs side at europeiske land må øke forsvarsbudsjettene. Hun mener det bare er rettferdig at Europa tar en større del av regningen.

– USA har dratt mye av lasset både i forsvaret av Europa og i mange internasjonale operasjoner. Jeg mener vi må bidra mer, sier Solberg til NTB.

Hun mener også at NATO har gjort viktige framskritt med beslutninger som ble tatt på torsdagens toppmøte. Der stilte lederne seg bak et nytt regime med årlig rapportering om pengebruken.

I tillegg går NATO nå inn som offisielt medlem i koalisjonen mot IS i Syria og Irak, samtidig som det tas en rekke andre grep for å styrke NATOs bidrag i kampen mot terror.

Artikkel 5

Før toppmøtet var det også håp om at Trump ville bruke anledningen til å komme med en direkte bekreftelse på at USA står ved NATO-paktens artikkel 5. Den sier at et angrep på én skal anses som et angrep på alle.

Men Trump kom ikke med uttalelsen alle ventet på. Stoltenberg insisterer likevel på at det ikke betyr så mye. Han mener Trump har gitt klart uttrykk for støtte til NATO, til tross for den uroen noen av hans uttalelser har skapt.

– Og NATO-traktaten er veldig kort og grei. Den har én hovedparagraf, artikkel 5, som handler om kollektivt forsvar. Er du for NATO, så er du per definisjon for artikkel 5, sier Stoltenberg til NTB. (NTB)

Mer fra Dagsavisen