Verden

Trump kan utløse ny vold

Dager før Donald Trump overtar makten i USA, advarer eksperter om en ny voldseksplosjon i Midtøsten.

Bilde 1 av 2

JERUSALEM (Dagsavisen): Jerusalem blir kalt «fredens by», men som hellig by for tre religioner, jødedommen, kristendommen og islam, er det lite ro i byens gater. Snart kan det bli mye verre. USAs kommende president Donald Trump sier han vil flytte USAs Israel-ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Skjer det, truer palestinske ledere å reversere sin historiske anerkjennelse av staten Israel.

– Et av skrittene vi vurderer å ta er knyttet til den gjensidige anerkjennelsen mellom PLO og Israel. Den vil ikke være gyldig lenger, advarer den palestinske diplomaten Mohammed Shtayyeh.

Palestinske ledere oppfordrer også verdens muslimer til å gå ut i gatene for å protestere mot ambassadeflyttingen.

Helligdommer

I Jerusalem møter storpolitikken religiøse følelser og eldgammel historie. Israel erobret i 1967 Øst-Jerusalem, inkludert gamlebyen der de fleste helligdommene ligger, fra Jordan. Palestinerne krever Øst-Jerusalem som sin hovedstad, spesielt på grunn av den hellige al-Aqsa-moskeen i gamlebyen. Moskeen ligger bokstavelig talt rett over Vestmuren, som er jødenes helligste sted.

Hvor dødelig det kan bli, så verden sist søndag. Da kjørte Fadi al-Qanbar, en 28-år gammel palestinsk lastebilsjåfør, rett inn i en gruppe israelske soldater, drepte fire og såret flere enn 20 personer.

– Jerusalem er et eksplosivt tema. Det store spørsmålet er hvor langt dette nå vil gå, sier Schmuel Sandler, en israelsk statsviter, til Dagsavisen.

USAs avtroppende utenriksminister John Kerry advarer at hvis flytter Trump ambassaden, vil det kunne sette fyr på hele Midtøsten.

– Du vil få en eksplosjon ikke bare på Vestbredden, men i hele regionen, sa Kerry i et intervju på CBS i USA.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Legitimerer vold

Israelske talspersoner svarer at Midtøsten allerede er i flammer. Statsminister Benjamin Netanyahu avviste til og med at det siste angrepet i Jerusalem hadde noe med Israel å gjøre.

– Den islamske staten sto bak dette, og en ser en forbindelse mellom angrepene i Nice, Berlin og nå Jerusalem, sa han.

Den palestinske analytikeren Walid Salem ved al-Quds universitetet i Jerusalem foreslår en løsning på ambassadebråket.

– Trump kunne ha opprettet to ambassader, en i Vest- og en i Øst-Jerusalem, sier professor Salem til Dagsavisen.

Praktisk talt alle amerikanske presidentkandidater lover i løpet av valgkampanjen å flytte ambassaden, for å vinne jødiske stemmer, for så å gå tilbake på løftet umiddelbart etterpå. Årsaken til at det er annerledes med Trump, er at han har gjentatt løftet også etter valgseieren. Hans nyutnevnte ambassadør til Israel, David Friedman, sier dessuten hans drøm er å gjennomføre flyttingen. Et kompromiss blir nå vurdert – ambassaden blir i Tel Aviv, mens ambassadøren arbeider fra konsulatet i Vest-Jerusalem.

I dette vepsebolet er nå utenriksminister Børge Brende på reise. Han har møtt med Palestinas president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu de siste dagene. Norge leder fremdeles giverlandsgruppen til Palestina. Men noen fredsprosess er ikke lenger på dagsordenen.

Mer fra Dagsavisen