Verden

Truer Al-Jazeera

De blir sett som mektigere enn Facebook og Twitter i Midtøsten – og er en kanal for stemmer som andre medier ikke vil løfte frem. Nå vil flere land i Gulfen tvinge Al-Jazeera i kne.

Bilde 1 av 2

– Al-Jazeera har uten tvil vært en voldsom torn i siden for mange av Gulflandenes monarker. TV-kanalen hadde en stor betydning for den arabiske våren, og de har stilt spørsmål mange ikke har ønsket at de skal stille, forklarer Midtøsten-kjenner Reier Møll Schoder.

Konflikten rundt Al-Jazeera har vært en av flere stridspunkter mellom Qatar og nabolandene, i den diplomatiske krisen som startet i begynnelsen av juni.

Riktignok har hovedbeskyldningen vært at Qatar finansierer terrorgrupper. Samtidig har flere av nabolandene også vært sterkt kritiske til nyhetsdekningen fra Qatar-eide Al-Jazeera.

Nå kastes TV-kanalen for alvor inn i krisen, etter at det torsdag ble kjent at Saudi-Arabia, Bahrain, De Forente arabiske emirater og Egypt stiller flere tøffe krav til Qatar.

Vil hindre Iran-bånd

Ifølge listen, som ikke er offiselt bekreftet av landenes myndigheter enda – men heller ikke avkreftet, krever nabolandene blant annet at:

Qatar kutter diplomatiske bånd med Iran.

Kutter alle bånd til terrororganisasjoner, spesielt Det muslimske brorskap, IS, al-Qaida og libanesiske Hizbollah.

Legger ned Al-Jazeera.

I tillegg krever de at også andre statsfinansierte medier legges ned.

Midtøsten-ekspert Schoder, som også er redaktør av nettstedet Den arabiske halvøy, understreker at det er store forskjeller mellom den arabiske og engelske versjonen av Al-Jazeera. Han mener det er vanskelig å bedømme selv, uten å kunne lese arabisk, men den arabiske versjonen omtales ofte som mer kontroversiell, polemiserende og ikke alltid helt objektiv – i kontrast til den engelskspråklige.

Likevel er det ingen tvil om Al-Jazeeras overordnede betydning. TV-kanalen sender over hele verden, og har blitt kalt «virkelig mektig» av Hillary Clinton, da hun var USAs utenriksminister i 2011. Hun advarte samtidig USA om å «tape informasjonskrigen».

Wikileaks-sjef Julian Assange har også uttalt at Facebook og Twitter ikke engang kan sammenlignes med Al-Jazeeras betydning for å muliggjøre opprørene i den arabiske verden.

Midtøsten-ekspert Schoder ser ingen grunn til å tro at Qatar vil vike for kravene:

– Kravene i den listen innebærer total kapitulasjon for Qatar. I tillegg blir de bedt om at det skal skje på bare ti dager. Jeg har ingen tro på at det vil skje, sier han.

Han understreker at informasjonen ikke er verifisert av landenes myndigheter enda.

– Hva vil et nei fra Qatar føre til for utviklingen videre i Gulfen?

– Jeg tror det vil skje en videreføring av det man har sett til nå. Qatar vil finne seg andre partnere, og knytte seg tettere til blant annet Tyrkia, svarer Schoder.

Mer fra Dagsavisen