Verden

Trosser Trumps klimarevers

Donald Trumps klimapolitiske rasering har vekket både næringsliv og lokalpolitikere. Sammen kan de sørge for at USAs utslippskurve fortsetter å gå nedover.

Bilde 1 av 2

Rekken av næringslivsledere og toppolitikere som sier de ikke vil følge egen presidents ordre blir lengre for hver dag.

Donald Trump risikerer nå ikke bare skyllebøtter og søksmål for kontroversielle klimagrep: Også næringslivet han ønsker seg på laget gir uttrykk for at de selv vil gjøre det de kan for å kontre presidentens politikk.

Les også: – Kan bli mer alvorlig enn Watergate

Truer profitten

Blant USAs milliardbedrifter som sier de vil fortsette å arbeide mot klimaendringer, uavhengig av signaler fra Trump, er:

Oljegiganten ExxonMobil: Har direkte oppfordret Trump om ikke å forlate klimaavtalen fra Paris.

Milliardbedriften Nestlé: Sier de vil gjøre det de kan for å drive klimaarbeidet fremover, fordi de selv er avhengige av gode råmaterialer som trues av klimaendringene.

General Electric (GE): Strømselskapet, som i 2005 var verdens største i markedsverdi, har gitt alle ansatte beskjed om at Trumps reverseringer ikke endrer deres standpunkt om at klimaendringer bør bekjempes.

Fra Levis til Ben&Jerrys

Også selskap som klesmerkene Gap og Levi Strauss & Co og iskremselskapet Ben & Jerrys er klinkende klare på at de vil bremse klimanedringene. Flere av dem uttrykker at de mener en satsing på en lavkarbon-økonomi er mer strategisk for USAs økonomi:

– For oss er det personlig. Vi kjøper ingredienser som vi putter i iskremene våre fra steder som er dypt berørt av klimaendringer, begrunner talsperson for Ben &Jerrys, Chris Miller.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Allianse

Vel så viktig er signaler fra politikere og embetsmenn. De har økt i styrke etter Trumps siste klimamanøver, der han med et pennestrøk skrotet sin forgjengers signaturplan på klima: Clean Power Plan.

* Denne uken signerte 75 ordførere, som samlet representerer 41 millioner amerikanere, en felles erklæring om at de ikke vil gjennomføre Trumps klimareverseringer.

* Guvernørene i to av USAs mest folkerike stater, California og New York, har forent krefter; I en felles erklæring sier de at de vil trosse Trumps føderale ordre og lar statlige klimaprogramme fortsette.

* Flere republikanske politikere, som tradisjonelt ikke har vært særlig involvert i klimapolitikk, skal være i bevegelse. Nylig signerte 17 republikanere i Representanes hus en resolusjon om at klimaendringene er reelle og at en forskningsbasert klimapolitikk må til for å løse den.

* Også flere embetsmenn har varslet aktiv motstand: Tirsdag erklærte justisministeren i New Yorks delstatsregjering at han skal lede en koalisjon av tjenestemenn fra 23 stater, som aktivt vil motarbeide ordren om å reversere Obamas klimaplan.

Kan bli neste smell

Samlet kan motstanden gjøre at USAs ferske president på sikt går på enda et nederlag: Nylig måtte Trump trekke eget forslag til helsereform, bare uker etter at hans omstridte innreiseforbud ble stoppet av USAs rettssystem. Nå kan også hans vyer om å skape arbeidsplasser gjennom å gi nytt liv til landets kullindustri falle i grus.

Ikke bare viser markedet tegn til å være på fornybar industris side. Signalene fra næringsliv og lokalpolitikk bærer bud om at de vil presse markedet enda mer i den retning.

Det kan gjøre at USAs samlede klimautslipp kan fortsette å falle, uavhengig av hva Trump finner på.

USAs samlede utslipp har gått ned i senere år – med en nedgang på 12 prosent fra 2005 til 2015. Blant de viktigste grunnene er at tilgangen på billig gass har fått flere strømkraftverk til å allerede skifte fra nettopp kull til gass.

Les også: Putin: Klimaendringene kan være naturlige

Protestkjøpte elbiler

Politikere i amerikanske byer har allerede vist at de er villig til å sette både handlekraft og pengemakt bak ordene:

For to uker siden gikk 30 amerikanske byer sammen i en protest mot å skrote Obamas varslede utslippsstandarder for bilindustrien. Byer som New York og Chicago har spurt bilindustrien om de kan skaffe 114.000 elektriske biler, som søppelbiler og politibiler.

Initiativet er fortsatt på et tidlig stadium. Markedsanalytikere har like fullt spådd at politiske grep som dette kan bevege markedet betydelig.

Les også: Flere over Canadas «Storskog»

Mer fra Dagsavisen