Verden

Tror på skjult framgang

Flere analytikere i Midtøsten tror president Donald Trump har klargjort grunnen til det som blir beskrevet som «den store avtalen».

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): – I den arabiske verdenen er det mye som foregår bak lukkede dører. Det som sies åpent, er en ting. Men i det skjulte skjer det gjerne noe helt annet, forklarer Sabri Rbeihat, tidligere statsråd i den jordanske regjeringen.

Lite vites om hva som eventuelt ble avtalt i politiske samtaler i Saudi-Arabia, Israel og Palestina under president Trumps besøk i regionen. Men mange i den arabiske verdenen snakker om en viss forandring, om en avtale partene arbeider med.

– Jeg er villig til å satse pengene mine på at arabiske ledere har forpliktet seg til å øke presset mot Mahmoud Abbas, sier Abdullah Swalha, en jordansk ekspert på fredsprosessen mellom Israel og Palestina.

– Kanskje har de gått med på at Israel skal anerkjennes som en jødisk stat. Men problemet er statsminister Benjamin Netanyahu. Den israelske statsministeren må også presses, sier Swalha til Dagsavisen.

Les også: Trump lover palestinerne å skape fred

Muligheter

For bare få måneder siden snakket Trump om arabere og muslimer med dyp forakt. I dag er Midtøsten plutselig blitt hans prioritet nummer én. Hvordan skjedde det?

Mye av æren for forandringen er knyttet til Jordans kong Abdullah, som har jobbet i det stille for å få president Trump på gli. Bare siden Trump ble innsatt i januar, har kongen vært i Det hvite hus to ganger, mer enn noen annen utenlandsk leder. Han og Trump har hatt lange samtaler. Det har nyttet.

– Trump visste nesten ingenting om Midtøsten. Kong Abdullah presenterte ham for fakta og forklarte ham hvor innfløkt dette er. Kongen snakker også perfekt engelsk og kjenner amerikansk politikk, sier Swalha, den jordanske eksperten.

– For Trump er det viktig å bekjempe terror. Så kongen forklarte at en av de viktigste grunnene til terror i Midtøsten er frustrasjonen knyttet til palestinernes situasjon. For å få til noe må USA først ta seg av palestinerne, sa han. Det gjelder også hvis en skal lykkes i Syria og Irak, sier Swalha til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

En praktisk mann

Analytikeren Swalha kjenner selv krigens pris. Han er en av få jordanere som åpent forfekter viktigheten av en dialog med israelerne. Hans far, som var en offiser i den jordanske hæren, ble såret i 1967, nettopp i krig med fienden Israel.

Rbeihat, den tidligere jordanske statsråden, kjenner på sin side kong Abdullah personlig. Tre ganger har Rbeihat vært statsråd i kongens regjering. I motsetning til i Europa er det den ikke-folkevalgte kongen i Jordan som sitter med den utøvende makten. Men Rbeihat tror heller det er Trumps mangel på ideologi som nå gjør seg gjeldende.

– Trump er en praktisk mann, og han ønsker å gjøre en deal. Den arabiske verden gjør seg klar til en historisk normalisering av forholdet til Israel. I bytte mot en fredsprosess for palestinerne, gir de arabiske landene sin støtte til USA i Syria og Irak, sier han.

Ordene

Dette er mer enn bare ord. I disse dager bruker de fleste statsaktørene i Midtøsten et språk som handler om fred. Slik har det imidlertid ikke alltid vært. Etter krigen i 1967, da Israel erobret blant annet Sinaihalvøya og Vestbredden, tilbød daværende statsminister Levi Eshkol å trekke Israel ut, i bytte mot fred. Under et toppmøte i Khartoum i Sudan svarte en samlet arabisk verden «nei» til fred med Israel.

Også statsminister Benjamin Netanyahu benytter i dag et språk som vektlegger fred.

– Vi rekker ut vår hånd til freden, sa han til Trump i Jerusalem.

Les også: Hamas vil ikke lenger kreve at Israel skal utslettes

50 år

Men få eksperter ser ut til å være overbevist om at han virkelig er villig til å betale prisen for freden – en israelsk tilbaketrekning fra storparten av Vestbredden. I neste måned vil Israel ha okkupert Vestbredden i 50 år.

– Snuoperasjonen de siste månedene dreide seg om en farlig utvikling. Hvis ikke kong Abdullah hadde fått Trump på bedre tanker, ville det blitt enda verre i regionen. Dette dreide seg om Jordans stabilitet, intet mindre. Men mye har skjedd de siste månedene, mye har forandret seg. Jeg våger å være litt optimistisk. Den arabiske siden vil ha fred. Spørsmålet er hva den israelske siden vil, sier Abdullah Swalha.

Les også: Trump møtte presset Netanyahu

50 år med okkupasjon

I forbindelse med med seksdagerskrigen 5.-10. juni 1967 okkuperte Israel Vestbredden, Gaza og Sinai.

Sinai ble siden levert tilbake til Egypt.

Dagsavisen er på situasjonen i Israel og Palestina 50 år etter.

Mer fra Dagsavisen