Verden

Toryene sikter mot Labour-land

Arbeiderklassevelgere i tradisjonelle Labour-strøk sørget for brexit. I dag sikter De konservative mot akkurat disse velgerne.

Bilde 1 av 4

DARLINGTON (Dagsavisen): – Vi er det virkelige arbeidernes parti, sa Theresa May da hun i fjor høst holdt sin første landsmøtetale som partileder og statsminister.

Et halvår senere skal akkurat den påstanden testes. De konservative sikter seg inn mot områder i Nord- og Midt-England der Labour normalt har hatt klippekort på gjenvalg.

Det har vært utenkelig før. Om de lykkes, endres det politiske landskapet i Storbritannia.

Reportasje: Skottland var Labours bastion - nå er Ian Murray siste mann på post (Dagsavisen pluss - krever abonnement)

Stemte for brexit

I nordøst og nordvest i England er det 28 distrikter der De konservative mangler bare 10.000 eller færre stemmer for å vinne. Disse sikter May mot, skriver The Telegraph.

EU-avstemningen i fjor er en viktig årsak til denne strategien. For da britene stemte for å melde landet ut av EU i fjor sommer, var det i stor grad arbeiderklassevelgere som normalt stemmer Labour som ble tungen på vektskålen. «Leave»-siden, de som ville ut, snappet ikke bare opp konservative velgere, men også Labour-velgere som trosset de fleste sentrale Labour-politikere, som var på «remain»-siden.

En av disse valgkretsene var byen Darlington i Nord-England. 56 prosent stemte for å gå ut av EU i Darlington, som i dag er representert med Labour i parlamentet. Nesten alle valgkretsene i Nordøst-England, de fleste Labour-områder, stemte for å forlate EU. Darlington er en av kretsene som kan gå til toryene i år.

– Jeg har all grunn til å tro at denne kretsen absolutt er mulig å vinne for oss, sa den konservative kandidaten Peter Cuthbertson da han lanserte sitt kandidatur her.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trussel

Frykten for at Labour mister flertallet til fordel for De konservative i Darlington er absolutt til stede, bekrefter John Sloss, som går dør til dør for Labour i Darlington denne formiddagen.

– Ja, det er en trussel for oss at De konservative sikter mot disse områdene, særlig i arbeiderklassestrøkene, sier Sloss til Dagsavisen.

Selv går han i et av de mest velstående strøkene i Darlington. Der sier han at han her møter mange som normalt stemmer konservativt, og som denne gang vil stemme Labour. Mange av disse velgerne stemte for å bli i EU, og er skeptiske til Theresa May, som sier den britiske regjeringen vil gå for en hard brexit, som innebærer at landet også går ut av det indre markedet. Hva britene ender opp med, er fortsatt usikkert. Forhandlingene med EU går i gang like etter valget, og utmeldingen skal gjennomføres innen våren 2019.

– Her i Darlington stemte flertallet i de velstående strøkene for å bli, mens de fattigste strøkene stemte for å gå ut av EU, sier Sloss.

Selv kan han ikke fatte hvordan noen kan ønske en hard brexit.

– Vi er 60 millioner mennesker som er avhengig av handel med omverdenen. Vi kan ikke avskjære oss fra EU, sier han.

I hovedgaten i Darlington sentrum er det yrende folkeliv denne varme sommerdagen. Området har relativt høy arbeidsledighet, og mange har fri midt på dagen.

Kieran Henderson er en av dem som stemte for å gå ut av EU i fjor sommer. Han er veldig fornøyd med resultatet.

Denne gangen skal han stemme De grønne, men er ikke spesielt opptatt av klima, og tror klimaendringene ikke er til å stoppe. Han gir De grønne først og fremst sin stemme for å støtte noe nytt. Han har verken tro på Labour, De konservative eller Liberaldemkratene.

– De kommer med løgner, og følger ikke opp løftene sine, sier han.

Les også: Tror på Corbyn

Ukip-kollaps

Hvor mange i arbeiderklassen Theresa May og co. klarer å sikre seg, kan ha mye å si for resultatet. Målinger tyder på at toryene er i medvind i gruppen. I den sosiale klassen forskerne kaller C2, som er faglærte arbeidere, har De konservative støtte blant 55 prosent, mens Labour bare har støtte hos 29 prosent, ifølge en ICM-måling presentert i The Guardian i mai.

Også i gruppen av delvis faglærte, ufaglærte og arbeidsledige har toryene større støtte enn Labour; 40 prosent mot 36 prosent, ifølge målingen.

De konservative ligger best an til å vinne valget, selv om ledelsen, som da valget ble kunngjort i april var på rundt hele 20 prosentpoeng foran Labour, har krympet jevnt og trutt de siste ukene.

Det sår tvil rundt om May klarer å sikre seg et større flertall enn hun allerede hadde før valget – slik målet med å holde nyvalg var.

UK Independence party (UKIP), som tidligere har tatt velgere både fra Labour og De konservative, ser ut til å svekkes kraftig ved dette valget. Partiet er tuftet på EU-motstand, og nå som Storbritannia uansett skal ut av EU, kan det se ut til at velgerne ikke mener det er bruk for partiet.

– Toryene vil forsøke å appellere også til arbeiderklassen og stjele Labour-velgere. I arbeiderklassen i England og Wales har mange først gått fra Labour til UKIP, og nå går de videre til De konservative. De konservative har fullstendig absorbert alle velgerne fra UKIP, sier politikkprofessor Michael Keating til Dagsavisen.

Labour rammes i arbeiderklassen.

– Labour er traumatisert av brexit, sier Keating.

Les også: BBC nekter å spille låt som kritiserer May

Mye engstelse

Professor Tim Bale ved Queen Mary-universitetet mener det er to årsaker til Labours problemer.

– Velgerbasen i arbeiderklassen har krympet over tid. Vi lever i en vanskelig æra med mye engstelse, og for disse velgerne er immigrasjon og sikkerhet er like viktige som økonomiske saker. Den holdningen de progressive liberale, som blant annet er i Labour-ledelsen, inntar når det gjelder immigrasjon, passer ikke med den mye mer restriktive holdningen og bekymringene folk i arbeiderklassen har, sier Bale til Dagsavisen.

Dette leder ham til det han mener er årsak nummer to.

– Labour har valgt en leder som ikke ser ut til å inspirere og nyte tillit blant de fleste velgerne. Problemene begynte før Jeremy Corbyn, men valget av ham har gjort en vanskelig situasjon verre, for han blir ikke ansett å være egnet som statsminister. Han ligger lenger til venstre enn de fleste britiske velgere. Han ville gjøre det bra i et proporsjonalt system, men i vårt system må Labour også appellere til velgerne i sentrum, sier Bale.

Jeremy Corbyn har imidlertid gjort det stadig bedre de siste ukene på målinger om personlig troverdighet og popularitet. Corbyn har fått bra skussmål etter flere TV-opptredener. Nå spekuleres det i om Jeremy Corbyn og Labour kan overraske stort.

Statsminister Theresa May spiller på nødvendigheten av en sterkt og stabil leder i en vanskelig tid – underforstått henne selv.

Tim Bale sier de fleste briter, enten de stemte nei eller ja til utmelding av EU, er innforstått med at brexit skal skje.

– Problemet for Labour er at det ikke anses som kompetent og patriotisk nok til å lede disse forhandlingene, sier Bale.

Han mener det vil være vanskelig for toryene å vinne trygge Labour-seter i industristeder i nord.

– Men noen marginale seter de kan plukke, steder de ikke har vunnet på flere tiår, sier Bale.

Hva nå?

Likevel er det en stor nervøsitet i Labour for at partiet kan gå mot det dårligste valget siden 1980-tallet.

– Labour har ligget nede før, og har fornyet seg. Det var ille på 80-tallet, men det tok seg sammen på 90-tallet. Men vi vil nok ha en lang periode nå med konservativ regjering, tror Keating.

Mer fra Dagsavisen