Verden

To nyanser av blått i duell

Thatcher-tilhengeren eller den moderate veteranen? Vinneren av helgens primærvalg kan bli Frankrikes neste president.

Bilde 1 av 2

François Fillon (62) er mannen som snudde opp med på kandidatkampen på sentrum-høyre-siden forrige helg. Han er favoritt foran andre runde i det konservative primærvalget søndag, etter at han vant klart foran Alain Juppé (71) første runde, og dermed også danket ut Nicolas Sarkozy. Sterke prestasjoner i TV-debatter er noe av forklaringen på Fillons framgang. Også i den siste debatten torsdag kveld ble Fillon ansett som den beste, ifølge 57 prosent av seerne i en måling.

Tatt på senga

– Det at Fillon vant første runde tok alle på senga, også Sosialistpartiet og Nasjonal Front. De hadde planlagt argumenter mot Juppé, som lå best an, sier Kjerstin Aukrust, som er førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap ved Universitetet i Oslo.

Det er den som vinner søndag som sammen med Marine Le Pen fra Nasjonal Front ligger best an til å gå videre til andre runde i presidentvalget i mai, slik det står nå.

Dersom målingene stemmer, og holder seg, vil da republikaneren vinne – men ingenting er utelukket i en tid da de politiske overraskelsene kommer tett.

Thatcher-fan

Det er ulike nyanser av høyrepolitikk det nå står om. Mens Juppé anses som mer moderat og sentrumsrettet, anses Fillon å ligge mer til høyre.

I økonomiske spørsmål er François Fillon uttalt fan av Margaret Thatcher, og ønsker konkurranseutsetting og radikale økonomiske reformer.

– Frankrike trenger et sjokk, har han sagt flere ganger, men er ventet å møte sterk motstand fra fagbevegelsen og venstresiden i Frankrike.

Blant annet vil han redusere antallet offentlige ansatte med minst 500.000 i løpet av fem år, forlenge arbeidsuka, som i dag er 35 timer, til å gjøre det mulig å jobbe 48 timers uke. Han vil heve pensjonsalderen til 65 år og kutte skatter for de rike.

Også Juppé vil ha økonomiske reformer, men mindre radikale. Han vil kutte offentlige jobber med minst 250.000, og vil øke arbeidsuka fra 35 til 39 timer, men vil likhet med Fillon heve pensjonsalderen til 65.

– De har mange av de samme løsningene, men Fillon tar det meste et stort skritt lenger enn Juppé, sier Kjerstin Aukrust.

– Fillon kritiseres av enkelte for å ville trekke Frankrike tiår tilbake og gjøre det Thatcher gjorde på 80-tallet i Storbritannia. Fillon anser derimot dette som et kompliment. Juppé på sin side mener Fillons planer er fullstendig urealistiske, og sier «ikke la dere lure» til velgerne, sier Aukrust.

Ulike verdier

I verdispørsmål skiller de lag. Fillon er en konservativ katolikk som stemte imot homofilt ekteskap, som Frankrike innførte i 2013 etter svært kraftig debatt, og er imot at homofile kan adoptere. Juppé har vært mindre entydig i spørsmålet, men har sagt at han ikke vil endre loven om homofilt ekteskap og adopsjon, ifølge France 24.

Integrering, sikkerhet og radikalisering er et av de viktigste temaene i Frankrike etter flere terrorangrep. Fillon har skrevet en bok om kampen mot radikal islam i Frankrike, der han går sterkt inn for harde tiltak mot fundamentalisme. Han vil frata jihadister som kommer tilbake fra Irak og Syria deres franske statsborgerskap og forby dem å returnere til Frankrike.

Juppé har også tatt til orde for strenge tiltak mot ekstremisme, men har snakket mer om integrering enn sine motstandere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Moskvas mann?

I utenrikspolitikken anses Juppé som en tungvekter, mens Fillon har liten erfaring på feltet. Han omtales som «Moskvas mann» fordi han ønsker en nærmere tilnærming og samarbeid med Russland. Han vil oppheve sanksjonene mot Russland som ble innført etter annekteringen av Ukraina. Juppé er mer på linje med EUs og Frankrikes nåværende linje vis-à-vis Russland.

– Fillon og Putin er på fornavn med hverandre. I Syria vil Fillon bygge videre på alliansen med Russland i kampen mot IS. Juppé er tydelig på at han er kritisk til den strategien. De står på hver sin side i forholdet til Russland og Putin, sier Kjerstin Aukrust.

President Vladimir Putin har gitt sin støtte til Fillons kandidatur.

– Jeg mener Fillon skiller seg tydelig fra andre politikere i verden, fordi han i utgangspunktet framstår som en reservert, ikke-offentlig person. Men selv med veldig europeiske manerer, ment positivt, klarer han å formidle sitt synspunkt. Det gjør han konsekvent, sa Putin denne uka.

Mot Le Pen

Hvem av dem som vinner i morgen avhenger av hvem som stemmer. Det er nemlig ikke bare partimedlemmer som kan delta i valget, men alle som betaler to euro og skriver under på at de deler partiets verdier.

– Om mange nok fra venstresiden reagerer på den konservative Fillon og mobiliserer mot ham, kan det bli Juppé. Men det kan også være at Fillon mobiliserer mange fra den katolske verdikonservative velgermassen, sier Aukrust.

Men hvem har best sjanse til å slå Marine Le Pen, dersom det blir en duell med henne i andre runde neste vår?

– Nasjonal Front frykter nok Fillon mer enn Juppé, fordi han vil stjele flere velgere fra dem. De foretrekker nok Juppé som motstander fordi han står lenger fra dem enn det Fillon gjør. Samtidig har alle tidligere målinger vist at Juppé har størst sjanse til å slå Le Pen fordi han kan ta velgere fra sentrum og venstre, sier Aukrust.

Etter Trump-seieren i USA og EU-avstemningen i Storbritannia lurer mange på om det neste er at Marine Le Pen blir president.

– Jeg tror nok ikke at hun kan vinne. Franske velgere har tradisjon for å danne en «republikansk front», der velgere fra alle andre partier stemmer mot Nasjonal Front i siste instans. Denne tradisjonen står fortsatt sterkt. Det betyr at velgere helt på ytterste venstre faktisk kan stemme på Fillon for å stanse Le Pen, sier Aukrust.

Mer fra Dagsavisen