Verden

Tøff tid i vente for Nepals jordskjelvofre

Regntid og strømmangel vil gjøre de neste dagene vanskelige både for redningsarbeidere og vanlige folk som forsøker å overleve i Katmandu.

Av Gunnhild H. Bjerve

– Det er en kaosby fra før. Nå blir det enda verre, sier Halvor Fossum Lauritzen.

Den tidligere utenlandssjefen i Røde Kors er i dag direktør for kraftselskapet SN Power, som blant annet driver kraftverk i Nepal. Han har rykket ut for å hjelpe etter mange katastrofer, deriblant store jordskjelv i Iran og Pakistan.

Fossum Lauritzen kjenner Nepals hovedstad Katmandu godt og påpeker at det er en tettbefolket by med smale gater og dårlige bygninger. Husene er bygd uten armering. Når et jordskjelv rammer, blir husene til grushauger, og det oppstår sjelden hulrom som ofre kan overleve i.

– Tiden for søk og redning begynner å ebbe ut, konstaterer Fossum Lauritzen.

Det det internasjonale samfunnet kan hjelpe med nå, er helsepersonell og feltsykehus, tepper og telt, og tilgang til vann.

Utfylle hverandre

Fossum Lauritzen håper de mange hjelpeorganisasjonene har lært fra tidligere katastrofer.

– Det er mange som reagerer raskt, men de må innordne seg systemene for koordinering. Det paradoksale er at man har en tendens til å legge brikkene i puslespillet oppå hverandre, i stedet for å utfylle hverandre, sier han.

Nordmannen frykter at antallet døde etter helgens kraftige jordskjelv kan komme opp i 10.000. Mange døde er ikke registrert enda, og han tror det fortsatt er mange landsbyer der man ikke kjenner omfanget av skadene.

– De er vanskelig å komme til fordi veier og bruer har rast, sier han.

At det er monsun i Nepal nå, gjør situasjonen enda vanskeligere. Skjelvets ødeleggelser sammen med nedbøren øker faren for skred. Hus som fortsatt står, men er skadd, kan plutselig kollapse. Drikkevann blir lettere forurenset, og faren for vannbårne sykdommer øker. Og vannpumper står fordi strømmen er borte.

Strømmangel

SN Power, som eies av Staten og investeringsfondet Norfund, driver elvekraftverket Khimti som leverer omkring 20 prosent av strømmen til Katmandu-regionen. Fossum Lauritzen forteller at selve kraftverket bare har fått mindre skader, men at deler av kraftledningen er ødelagt og at leveransen delvis er nede.

– Det er veldig lite strøm i Katmandu i utgangspunktet, de har strøm bare 40 prosent av døgnets timer, opplyser han.

Strømmangelen merkes ikke minst på sykehusene.

– Strøm har alt å si. Det trengs til belysning, til å holde riktig temperatur på operasjonstuer, og for å kjøle ned mat så den ikke blir bedervet, nevner Fossum Lauritzen som eksempler.

Sorg og sinne

Nok en gang er det et svært fattig land som er rammet av en slik katastrofe. Det er også et land med korrupsjon og en svak regjering. Derfor spår Fossum Lauritzen at Nepal vil oppleve uro i etterkant av skjelvet.

– Folk gjennomgår nå en tung periode med sorg og fortvilelse, som vil gå over i en periode med aggresjon. Alle som har mistet noen, har behov for å legge skylden på noen: Om det er myndigheter som ikke har gjort nok, eller dårlig standard på bygningene. Det vil også bli tyveriraid, sier han.

Landet vil trenge veldig mye hjelp for å komme seg igjen etter jordskjelvet, påpeker han. (NTB)

Flere fjellfaste klatrere reddet ut fra Everest

En stor gruppe utmattede fjellklatrere ble mandag berget av helikoptre høyt oppe i Mount Everest etter å ha vært strandet i to dager.

De rundt 150 klatrerne var forhindret fra å komme seg ned fra verdens høyeste fjell etter raset som lørdag drepte 18 mennesker ved Base Camp. De ble til slutt berget av redningsmannskaper fra tre helikoptre på Camp 1 og 2.

– Vi sendte ut tre helikoptre i dag for å hente klatrere ned fra Camp 1 og 2 til Base Camp. De er trygge, men vi måtte hente dem fordi en del av ruten er ødelagt, sier Tulsi Gautam, som er sjef for turistlaget i området.

Det var over 800 personer i forskjellige høyder på det 8.848 meter høye fjellet da skredet gikk som følge av det store jordskjelvet i Nepal i helgen. Totalt er nærmere 4.000 mennesker bekreftet døde etter skjelvet.

Søndag ble en gruppe nordmenn hentet ned fra Camp 2 til Base Camp. De mange utenlandske fjellklatrerne som mandag ble reddet, uttrykte takknemlighet over å bli berget, men samtidig sorg over alle livene som er gått tapt.

– Evakuert til Base Camp. Følelsesmessig ødelagt og alt utstyret feid bort. Veldig heldig som er i live, la vennligst alle få vite det, skriver den 19-årige briten Alex Staniforth på sosiale medier. (NTB)

Enorme økonomiske tap for Nepal

De økonomiske følgene av jordskjelvkatastrofen blir en tung bør å bære for et av verdens fattigste land.

Landet var så vidt begynt å komme seg på fote etter en langvarig borgerkrig og hadde i fjor en vekst på i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 5,48 prosent. Nå venter enorme kostnader til hjelpearbeid og gjenoppbygging. Hus, veier og annen infrastruktur er ødelagt av det voldsomme skjelvet.

Økonomen Rajiv Biswas mener landet har få muligheter til å finansiere dette.

– Den totale langtidskostnaden ved gjenoppbygging, med en standard som passer i en region utsatt for jordskjelv, kan komme over 5 milliarder dollar, som tilsvarer 20 prosent av Nepals BNP, sier Biswas, som jobber i IHS, et selskap som leverer analyser til næringslivet.

Nepals BNP per innbygger er 1.000 dollar (7.800 norske kroner), en hundredel av Norges. (NTB)

Mer fra Dagsavisen