Verden

Syk Suu Kyi må avlyse

Flere uttrykker bekymring både for fredsprisvinnerens helse og framtida til landet hennes etter at en utslitt Aung San Suu Kyi har avlyst valgkampinnspurten.

I mange uker har hun reist på kryss og tvers i det store og vanskelig framkommelige landet hvor hun nå stiller til valg. Med bil, fly og båt på timelange reiser. Overalt har enorme menneskemengder møtt fram for å hylle kvinnen som fortsatt er folkets største heltinne: Aung San Suu Kyi.

I går sa det stopp. Etter at elvebåten hennes kjørte på grunn, og hun ble sittende fast i heten sammen med følget sitt i flere timer, måtte Suu Kyi legges inn på sykehus og få intravenøs næring etter å ha kastet opp. Den 67 år gamle fredsprisvinneren har avlyst de siste planlagte valgkampmøtene fram mot søndagens valg. Kanskje blir det improviserte møter mot slutten av uka. Men først må hun hvile.

Bekymret Bondevik

- Vi er flere som har vært bekymret for helsen hennes en stund. Hun har kjørt et veldig hardt løp den siste tida, sier Kjell Magne Bondevik til Dagsavisen.

Han følger nøye med på utviklingen i Myanmar (også kjent som Burma) gjennom sitt arbeid på Oslosenteret og møtte Suu Kyi i hennes eget hjem i fjor.

- Valgkampen har vist at hun har enorm støtte hos folk, sier Bondevik.

- Men er dette også en fare for landet, er det for mye som hviler på hennes skuldre alene?

- Det er en fare for det. Men det er en fare hun nok er klar over. Hun og partiet jobber veldig med å rekruttere nye og unge mennesker. De bruker også sosiale medier for å få det til. Jeg tror hun i økende grad får folk rundt seg hun kan støtte seg til.

Militærets makt

Men det handler likevel nesten utelukkende om Aung San Suu Kyi foran søndagens valg, og flere observatører Dagsavisen har snakket med uttrykker bekymring både for ansvaret som hviler på henne og 67-åringens helse. Etter å ha sittet i husarrest 15 av de 20 siste årene, valgte Suu Kyi at både hun og partiet skulle stille da det ble utlyst suppleringsvalg på 48 seter til den mer enn 600 seter store nasjonalforsamlingen 1. april. Myanmar har ikke hatt frie valg siden NLD vant 90 prosent av stemmene i 1990. Det resultatet ble annullert av militærjuntaen.

Suu Kyi tok avgjørelsen etter flere møter med president Thein Sein, en tidligere general som har overrasket mange med sin reformvennlige linje etter at han tok av seg uniformen og ble sivil president. De siste månedene har pressesensuren lettet betraktelig, flere hundre politiske fanger er løslatt, og utenlandske valgobservatører er invitert inn til søndagens valg.

Men Myanmar er fortsatt en form for militærstyre. Grunnloven som ble utformet av militærjuntaen i 2008, sikrer generalene immunitet og vetorett mot eventuelle endringer, siden de selv utnevner et blokkerende mindretall på 25 prosent av setene i den nye nasjonalforsamlingen. De har også sikret seg store deler av landets rikdommer gjennom store privatiseringer de siste par årene.

Hun tar sjansen

Mye står på spill fram mot neste valg på hele nasjonalforsamlingen, som først er i 2015. Aung San Suu Kyi har sagt at det viktigste i tida framover er å endre grunnloven slik at den blir mer demokratisk.

- Suu har strakt ut hånda og sagt at hun gjerne er med på en overgangsfase mot reelt demokrati. Som hun sa til meg sist jeg møtte henne: «Jeg tar sjansen på at de mener alvor». Når hun sier det sånn, er det fordi vi alle vet det er motkrefter i systemet som ikke ønsker endring. Derfor er det så viktig å se om det er de progressive kreftene som vinner fram, sier Kjell Magne Bondevik.

ivar.iversen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen