Verden

Svekket IS kan tape symbolby

Sprengning av Iraks «svar på Pisa-tårnet» tolkes som at IS selv har innsett at de snart taper sin viktigste by. ­– Men konsekvensene kan bli mer terror, advarer ekspert.

Bilde 1 av 3

– Det blir vanskeligere for IS å stå imot denne offensiven. Nå virker det som det ikke er lenge igjen før IS mister fotfestet i Mosul, sier Midtøsten-forsker og Irak-ekspert Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Irakiske styrkers offensiv mot landets nest største by, Mosul, kan være i ferd med å gå inn i en avgjørende fase. Lykkes de, vil de kunne feire en symboltung seier i kampen mot islamistgruppa:

– Mosul var byen der IS hadde tilholdssted og overlevde i årene fra 2008-2010, på den tida de var slått tilbake andre steder i Irak. Det er også den største sunni-dominerte byen i Irak, som er viktig for IS, som henvender seg mest av alt til sunnier, sier Tønnessen.

«Kalif»-moské i flammer

Offensiven mot IS har pågått siden oktober, men har gått tregt. Sjefskommandør i den irakiske hæren, Najim al-Jabouri, fortalte nylig avisen The National Post at han hadde håpet å feire endelig seier over IS i Mosul før 10. juni – treårsdagen for IS-beleiring av byen.

Det lyktes ikke. Men onsdag kom et tegn på at kommandørens drøm snart kan gå i oppfyllelse: Iraks svar på det skjeve tårn i Pisa, minareten Al-Hadba tilknyttet Nuri-moskeen, eksploderte.

Eksplosjonen tolkes som et stort nederlag for islamistgruppa. Ikke bare er minareten et av Mosuls viktigste landemerker. Det har også hatt en særskilt betydning for IS: Det var her IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte seg selv som kalif for en ny IS-stat i 2014.

– En offisiell erkjennelse av nederlag, sa Iraks statsminister Haider al-Abadi, som ser dette som et tegn på at IS er beseiret i Mosul.

Ifølge irakiske styrker har IS selv ødelagt moskeen. De nekter imidlertid for det, og hevder den skyldes et amerikansk luftangrep. Men USA sier de ikke engang var i nærheten med sine luftstyrker.

– Det er jo litt merkelig om IS har sprengt den, gitt at det er et så symboltungt sted. Men om det stemmer, kan det være fordi de ikke ville la denne symboltunge bygningen falle i hendene på fienden, eller et desperat forsøk på å mobilisere sunnimuslimer i kampen mot offensiven, sier Tønnessen ved FFI.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Svekket på flere fronter

Forskeren sier det er flere tegn som viser at islamistgruppen har blitt svekket det siste året:

Færre fremmedkrigere: IS har mistet «medgangssupporterne» som strømmet til da gruppa var på fremmarsj i 2014. Nå er det hovedsakelig den harde kjernen igjen.

Mindre pengestrømmer: Mens IS i starten hadde en del penger å rutte med, har pengestrømmene minsket de siste årene. Det skyldes både målrettede tiltak for å stoppe finansiering av IS, som å ta tilbake kontrollen over en del områder der IS utvunnet olje for salg. I tillegg har forsøket på å drive en stat vært en mer kostbar affære for IS enn kun å drive en terrororganisasjon.

Liten støtte: IS har ikke mye støtte blant befolkningen i Irak, og blir stadig mer upopulære fordi folket ser konsekvensene av måten IS har styrt på.

– Det virker som IS er et synkende skip, sier Tønnessen.

Likevel vil ikke problemene forsvinne bare IS er ryddet av veien, understreker han. Mosul må bygges opp, og de humanitære problemene må løses.

På toppen av dette kommer de politiske konfliktene i regionen, som er dominert av sunnimuslimer, hvorav mange har vært sterkt kritiske til tidligere sjiamuslimsk lederskap og kontroll.

– Det vil bli vanskelig. Men det vil bli viktig å få inn en sunniarabisk styrke av noe slag i Mosul, sier Tønnessen.

Taper IS Mosul, kan det få konsekvenser også for andre IS-kontrollerte områder. Seier i Mosul vil gi irakiske styrker hendene fri til å rette innsats mot grenseområdene mot Syria, og den syriske byen Raqqa.

Men det kan også føre til flere terrorangrep i områder andre steder, advarer Tønnessen.

– IS kan gå over til en mer desentralisert strategi, der de heller fokuserer på å utføre terrorangrep andre steder.

– På samme måte som Al-Qaida utviklet seg etter å ha blitt nedkjempet i Afghanistan?

– Ja. Du ser at IS har gjort det samme i nyere tid, blant annet med angrep i Bagdad. Når de ikke lenger kan ha kontroll over hele områder, kan svaret fra IS bli at de vil forsøke å destabilisere situasjonen gjennom selvmordsangrep i stedet.

Mer fra Dagsavisen