Verden

Svekkes i brexit-dragkampen

Storbritannia stiller svekket i møtet med EU etter det ydmykende nederlaget for Theresa May. Kortene er kastet opp i luften, sier ekspert.

Bilde 1 av 2

LONDON (Dagsavisen): – Dette kaster alt opp i luften igjen, og på en skala fra en til ti på usikkerhet, er vi nå på ti, sier professor Tim Bale ved Queen Mary-universitet i London til Dagsavisen.

Etter sjokkresultatet for statsminister Theresa May natt til i går er britisk politikk i kaos, og mandatet til statsministeren sterkt svekket.

Etter planen skal EU-forhandlingene begynne om en drøy uke, men dette kan nå bli forskjøvet.

Ydmyket

De politiske overraskelsene vil ingen ende ta i Storbritannia, etter brexit-sjokket i fjor og den overraskende store toryseieren i 2015.

Det statsminister Theresa May trodde og håpet skulle bli et brakvalg for De konservative, har slått voldsomt tilbake på statsministeren, som sto ydmyket tilbake i går.

Det konservative partiet er nå uten flertall: Partiet mistet 12 plasser og har nå kun 318 (med alle utenom en krets klare). Storbritannia har endt opp med et såkalt «hung parliament», der ingen har flertall.

Les også: Sjokkvalg for May: Blir bedt om å gå

Prøver igjen

Enkelte partifeller har allerede sagt at May må gå av. Det har også Jeremy Corbyn i Labour.

– May ba om et mandat. Mandatet hun fikk er at hun har mistet konservative seter, mistet støtte og mistet tillit, sa Corbyn natt til i går.

Men statsminister Theresa May går ikke av ennå. May sa i går at De konservative er største parti, og at det er et ansvar å sørge for stabilitet nå i en svært vanskelig tid der brexit-forhandlinger står for døren.

Men det er fortsatt usikkert om hun blir, tror Tim Bale.

– Det er ikke mange konservative som har vært ute og snakket ennå. Stillheten sier alt. Om hun fortsetter, blir det en slags administrativ rolle. Men de må bestemme seg raskt for om hun kan bli, sier Tim Bale.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Støtte fra nordirer

Nå er spørsmålet hva slags regjering Storbritannia får. For å få flertall må man ha minst 326 plasser. Det har ikke De konservative alene. Partiet må søke støtte hos andre partier for å regjere, og det var i går snakk om samtaler med nordirske unionister i Democratic Unionist Party (DUP). Med DUPs 10 seter kan toryene få flertall, men et samarbeid med DUP vil innebære noen svært vanskelige kamper.

– Det ligger an til en mindretallsregjering basert på støtte fra DUP. Det er ukjent terreng for oss, sier Bale.

Hvis ikke May klarer å stable sammen en regjering med nok støtte, må andre partier prøve å danne regjering. Jeremy Corbyn sier Labour er klar for å prøve å danne en mindretallsregjering, men dette er vanskelig å se for seg, sier eksperter. Liberaldemokratene har sagt at de ikke vil gå inn i noen koalisjon uansett.

Corbyn-suksess

I stedet for May framstår Jeremy Corbyn nå som seierherre, selv om Labour kun er nest største parti. Labour og Jeremy Corbyn har gjort alle spådommer til skamme: da valget ble utlyst i april, var tallene katastrofale for Labour, som lå rundt 20 prosentpoeng bak De konservative.

Det er særlig i London Labour har gjort det bra – men Labour ble også reddet ved at mange av arbeiderklasseområdene holdt seg til Labour, selv om de så ut til å kunne gå til toryene.

– Corbyn gjorde en ekstremt vellykket valgkamp, han viste autentisitet og nådde mange unge, og la fram et manifest som fenget mange. Labour appellerte til dem som er lei av økonomiske kutt i helse og utdanning, sier Bale.

Corbyn, som er sterkt kontroversiell i eget parti, særlig i parlamentsgruppen, har dermed styrket seg kraftig – og det vil bli vanskelig for partifellene å kvitte seg med Corbyn, slik mange hadde ønsket. Corbyn har motbevist kritikerne som mente han ikke kunne sanke velgere.

– De som var skeptiske til ham i partiet vil nå komme om bord, og vi vil nok se et mer forent Labour, i alle fall i noen måneder, sier Bale.

Han tror likevel Corbyn vil ha problemer med å nå ut så bredt som man må for å vinne et flertall i parlamentet senere.

– Labours paradoks er at det er begrenset hvor langt det kan nå med en leder som Corbyn. Til slutt må de velge en leder som flere stoler på og som appellerer til sentrum. Men akkurat nå har han nådd målet sitt, sier Tim Bale.

Professor John Curtice minner også på at Corbyn fortsatt må bevise at han klarer å vinne et valg.

– Vi må ikke glemme: Labour har tapt dette valget, sier Curtice til BBC. Valgguruen peker på at partiet tross alt ikke fikk flertall.

Labour fikk likevel en uvanlig stor andel av velgerne: 40 prosent. En årsak er at Labour og De konservative er tilbake som de desidert største partiene, mens andre partier er redusert til sammen.

Les også: Mays selvmål

Slo tilbake

Theresa May satset alt på å selge inn budskapet om en «sterk og stabil» regjering og leder, et uttrykk som etter hvert ble så oppbrukt at det ble en spøk. May foretok en snuoperasjon på sosialstøtte underveis i valgkampen, og ble møtt av hard kritikk for mangel på ressurser til politiet etter de to terrorangrepene.

– Det var to ting som ødela for May: Hun avslørte sine svakheter som valgkamppolitiker, dessuten antok De konservative at de ville vinne, og laget et valgprogram som ikke hadde noen positivt budskap. May ville gjøre dette til et valg om brexit, men selv ville hun ikke snakke om brexit, sier Bale til Dagsavisen.

May droppet blant annet å stille opp på TV-debatten mellom partilederne, noe som fikk mye oppmerksomhet.

– Det fikk henne til å se redd ut, og det viste en forakt for velgerne. Det slo tilbake på henne, sier Bale.

Trøsten for De konservative er et kjemperesultat i Skottland.

Mer fra Dagsavisen