Verden

Strides om terrorlov

Det skal bli lettere å stanse personer på vei inn og ut av Storbritannia. Men det nye forslaget til antiterrorlov får kritikk.

Forslaget som nå er lagt fram av den britiske regjeringen kommer i den mest terrorutsatte perioden noensinne i Storbritannia, ifølge britisk etterretning. Det er sjuende gang siden 2000 at en britisk regjering foreslår endringer i anti-terrorlovgivningen.

Forslaget ble lagt fram i går av innenriksminister Theresa May fra Det konservative partiet, og kommer blant annet som et svar på det økende antall personer som reiser fra Storbritannia til krigsområder som Syria.

 

Lettere å stanse

Regjeringen foreslår en rekke tiltak for å forebygge og avdekke terrorhandlinger:

* Skoler, universiteter og kommuner skal drive forebyggende arbeid.

* Større mulighet på flyplasser til å ta pass fra folk som kan være på vei til å delta i krig.

* Flyselskap skal oppgi passasjerinformasjon oftere og raskere.

* Det skal også bli lettere å stanse personer som returnerer til Storbritannia.

- Vi står midt i kamp mot en dødelig terroistideologi. Det er avgjørende å gi myndighet på disse områdene for å holde tritt med de svært alvorlige truslene vi står overfor, som også raskt endrer seg, sa innenriksminister May før lovforslaget ble publisert.

Svært mange av de utenlandske som deltar i krigen i Syria kommer fra Storbritannia. Denne uka kom dessuten rapporten i kjølvannet av drapet på soldaten Lee Rigby ut. Komiteen bak rapporten slo fast at politiet sikkerhetstjeneste trolig ikke kunne forhindret drapet. Rigby ble drept av en mann som stakk ned soldaten på åpen gate i London i fjor.

 

Kritiseres

Britisk politi mener situasjonen nå er farligere enn både før og etter 11. september 2001 i Storbritannia. Særlig etter terrorangrepene i 2001 strammet Storbritannia inn terrorlovgivningen slik at det skulle bli lettere å arrestere terrormistenkte. Hver gang har forslagene blitt møtt med sterk kritikk fra grupper som mener de sivile rettighetene krenkes.

Også denne gang kritiseres forslaget.

- Igjen går politikerne til store ord og forhastet lovgivning for å gi inntrykk av å være tøffe mot terrorisme. Dette er enda en skremmende oppskrift på urettferdighet og bitterhet, ved at man stenger igjen det åpne samfunnet, sier Shami Chakrabarti, direktør av menneskerettighetsgruppen Liberty, til BBC.

Men innenriksminister Theresa May mener tvert imot endringene ikke er tilstrekkelige, og ønsker også å utvide myndighetenes mulighet til å overvåke kommunikasjon på nettet. Det har imidlertid koalisjonspartner Liberaldemokratene satt foten ned for.

Hittil i år har politiet pågrepet 271 terrormistenkte personer. Nylig ble tre personer pågrepet i London, siktet for å ha planlagt en halshogging på britisk jord.

Mer fra Dagsavisen