Verden

Strid om nazi-anklager

Tyskland slår hardt tilbake etter Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans nazi-uttalelser.

Bilde 1 av 2

– Tyskland! Dere driver ikke med demokrati. Metodene deres er ikke forskjellige fra tidligere tiders nazimetoder, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på et arrangement i Istanbul søndag, ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

Uttalelsen setter nå forholdet mellom Tyrkia og Tyskland på prøve. Tyske politikere reagerer sterkt på nazi-sammenligningen.

Bakgrunnen for Erdogans uttalelse er at flere valgkamparrangementer for Erdogans støttespillere i tyske byer er blitt avlyst. 16. april skal tyrkere stemme over store grunnlovsendringer i en folkeavstemning, den viktigste handler om mer makt til presidentembetet. Tyrkere i utlandet kan også delta i folkeavstemningen og valgarrangementene i Tyskland er et forsøk på å nå den store tyrkiske minoriteten der.

Kun dialog

Tyske myndigheter avviser at avlysningene har noe som helst med sensur eller udemokratisk praksis å gjøre og begrunner dem med at arrangementene ikke fulgte sikkerhetsregler.

Kansler Angela Merkels stabssjef Peter Altmaier går hardt ut mot Tyrkia og kaller Erdogans uttalelser «fullstendig uakseptable».

– Tyskland kan ikke overgås når det kommer til rettsstatlighet, toleranse og liberalisme, sier han til TV-kanalen ARD.

Han lover å ta saken opp med tyrkiske myndigheter. Den tyske regjeringen insisterer på at den eneste løsningen på konflikten er dialog.

Justisminister Heiko Maas advarer mot at Tyskland lar seg provosere av Tyrkia. Regjeringen har avvist å nekte president Erdogan og tyrkiske politikere innreise for å delta på valgmøter i Tyskland.

– Å innføre et innreiseforbud bedrer ingenting, sa Maas på et tysk talkshow søndag kveld.

Østerrike har tatt til orde for et felles europeisk forbud mot at tyrkiske politikere driver valgkamp i Europa. Nederland har nektet Tyrkias utenriksminister å delta på et valgmøte i Rotterdam, melder NTB.

Tyskland og Tyrkia er nære allierte gjennom NATO-medlemskapet. Og det er Tyskland som har forhandlet fram den omstridte returavtalen for flyktninger og migranter som ble inngått mellom EU og Tyrkia for ett år siden. Merkel har vært på utallige besøk til Tyrkia de siste par årene for å pleie forholdet.

Ytre venstrepolitiker Dietmar Bartsch fra partiet Die Linke mener Erdogans uttalelser nå må bety spikeren i kista for migrantavtalen med Tyrkia.

– Tyrkia-avtalen har gjort Europa utsatt for utpressing, sier Bartsch til nyhetsbyrået RND, ifølge Der Spiegel.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flere strider

Også tyske medier er klare på at Tyskland må gjøre mer enn dialog. Den siste striden om valgmøtene kommer på toppen av en større konflikt i kjølvannet av fengslingen av den tysk-tyrkiske journalisten Deniz Yucel.

Han jobber som Tyrkia-korrespondent for storavisen Die Welt og ble pågrepet 14. februar anklaget for terrorpropaganda. Tyskland mener Yucel kun har gjort jobben sin og krever ham løslatt. Så langt har lite skjedd.

President Erdogan har trappet opp angrepet på demokratiet etter kuppforsøket i fjor sommer. Pressefriheten er blitt kraftig innskrenket, 150 mediehus er blitt lagt ned og 40.000 mennesker er blitt fengslet, blant dem mange lærere, akademikere og journalister, skriver Der Spiegel.

Mer fra Dagsavisen